Koronavirus: Hiljade na protestu u Izraelu zbog načina upravljanja privrednom krizom izazvanom koronavirusom

Mnogi se suočavaju sa ekonomskim poteškoćama i bijesni su zbog mjera uvedenih zbog koronavirusa zbog čega im je oduzeta mogućnost rada i zarađivanja

5406 pregleda 2 komentar(a)
Demonstracije u Izraelu, Foto: Getty Images
Demonstracije u Izraelu, Foto: Getty Images

Hiljade Izraelaca je učestvovalo u demonstracijama u Tel Avivu zbog, kako kažu, privrednih teškoća izazvanih pogrešnim upravljanjem krizom zbog korona virusa.

Trg Rabin je bio pun mahom mladih demonstranata koji su nosili maske, ali se nisu pridržavali fizičke distance.

Kažu da finansijska pomoć države kasni.

Protest su organizovali vlasnici malih firmi, samo-zaposleni radnici i grupe umetnika i izvođača.

Mnogi se suočavaju sa ekonomskim poteškoćama i besni su zbog mera uvedenih zbog korona virusa zbog čega im je oduzeta mogućnost rada i zarađivanja. Kažu da novac koji je trebalo da dobiju kroz državni plan podrške nije isplaćen.

Getty Images

Dok su radnici zaposleni preko ugovora dobili naknade za nezaposlenost kroz program vlade za prinudno odsustvo, samo-zaposleni kažu da većina njih čeka mesecima na obećanu pomoć države.

„Imam 40 radnika bez prihoda, bez novca", za agenciju Rojters kaže Mikal Gaist-Kasif, potpredsednik firme za osvetljenje i ozvučenje.

„Potrebno nam je da vlada daje novac dok se ne vratimo u normalu. Nismo radili od sredine marta, niti u aprilu, maju, junu i julu, a deluje da će avgust biti katastrofalan".

Premijer Benjamin Netanjahu se sastao sa aktivistima u petak da bi razgovarao o onome što ih frustrira.

„Ispunićemo svoje obaveze, uključujući ubrzavanje isplata pomoći koju želimo da vam damo", citirao je njegov kabinet kao odgovor premijera aktivistima.

Izrael je uveo stroge mere zatvaranja sredinom marta, ali je počeo da ih ukida krajem maja. Nezaposlenost je porasla na 21 odsto.

U ovoj zemlji je zabeležen rast broja zaraženih korona virusom, sa gotovo 1.500 novih pozitivnih slučajeva u petak. Ukupno 354 ljudi je umrlo od Kovida-19 u Izraelu, prema podacima Džons Hopkins Univerziteta.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: