U fotografijama: "Zid majki" se pridružio protestu u Portlandu

„Zid majki" - kako su nazvane - služi kao ljudski štit između demonstranata i federalnih trupa koje su poslate da ih rastjeraju

4215 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Anti-rasistički protesti se odvijaju u Portlandu u američkoj državi Oregon skoro dva meseca - ali poslednjih dana su se demonstrantima priključio veliki broj „mama".

„Zid majki" - kako su nazvane - služi kao ljudski štit između demonstranata i federalnih trupa koje su poslate da ih rasteraju.

Na protest su došle obučene u žuto, neke su nosile suncokrete i skandirale: „Federalci sklonite se, majke su stigle".

Neke su vikale i: „Ruke gore, molim vas ne pucajte na mene".

Portlandska mama Bev Barnum je u subotu objavila poziv za „Zid majki" na Fejsbuku.

Ona je izjavila za televiziju CNN da je morala da reaguje nakon što je videla bezbednosnih snaga kako „očigledno krše ljudska prava".

Napetosti rastu u Portlandu otkako je predsednik Donald Tramp poslao federalne agente u grad da spreče demonstracije organizovane povodom ubistva Džordža Flojda u maju.

Tramp je rekao da pokušava da uspostavi red, ali lokalni zvaničnici ga optužuju da koristi događaj kako bi povećao izglede za ponovni izbor u novembru.

Očevici su navodno videli pripadnike federalne policije u neobeleženim vozilima kako hapse ljude na ulici. Suzavac je takođe korišćen.

Sada oko 2.000 majki želi da učestvuje u protestu koji ne deluje kao da će se brzo završiti.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: