Fudbal i pravila: Odluka koja bi zauvijek mogla da promijeni najpopularniji sport

Evropski fudbal u Americi bio je primoran da promeni pravila kada je grupa igrača i roditelja iz Kalifornije 2014. godine podnela grupnu tužbu protiv Fife, Fudbalskog saveza SAD i Američke omladinske fudbalske organizacije

5061 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Škotska je postala prva evropska zemlja koja je uvela deci ograničenje na udaranje lopte glavom u fudbalu.

Potez Fudbalskog saveza Škotske usledio je nakon što je jedan izveštaj pokazao da su bivši igrači u većoj opasnosti od umiranja od demencije nego oni koji se nisu bavili ovim sportom.

Ali kako će fudbal izgledati bez igre glavom?

Odgovor na to bi mogle da daju Sjedinjene Američke Države, koje su već zabranile igru glavom u fudbalu za omladince.

Šta je dovelo do promene u fudbalu u Americi?

Evropski fudbal u Americi bio je primoran da promeni pravila kada je grupa igrača i roditelja iz Kalifornije 2014. godine podnela grupnu tužbu protiv Fife, Fudbalskog saveza SAD i Američke omladinske fudbalske organizacije.

U tužbi se navodi da su tri upravna tela odgovorna za nemar i od njih se traži sudska zabrana udarca glavom u fudbalu i ograničenje broja puta koliko igrač mlađi od 17 godina može da udari loptu glavom.

To je dovelo do toga da Fudbalski savez SAD-a izda nalog u novembru 2015. godine - nazvan programom Priznanja oporavka - u kom se navodi da će igračima uzrasta od 10 godina ili mlađima biti zabranjeno da udaraju loptu glavom, a praksa će u velikoj meri biti smanjena i za one uzrasta između 11 i 13 godina.

Propis je stupio na snagu 1. januara 2016. godine i primenjen je u svakom omladinskom nacionalnom timu i akademiji u sklopu Fudbalskog saveza SAD i omladinskih timova pri klubovima Velike fudbalske lige.

Getty Images

Šta su uradili?

Nova pravila navode da se igrači uzrasta od 10 godina ili mlađi neće više učiti da udaraju loptu glavom i neće moći to namerno da rade na utakmicama. Ažurirani propisi za Fudbalski savez SAD-a a navode:

  • Kad tokom utakmice igrač namerno udari loptu glavom, protivnički tim će dobiti indirektni slobodan udarac sa tačke prekršaja. Ukoliko se namerna igra glavom dogodi u šesnaestercu, izvešće se indirektni slobodan udarac sa linije šesnaesterca paralelno sa gol linijom u tački najbližoj mestu gde je napravljen prekršaj.

Igrači uzrasta 11 i 12 godina učiće se ovoj veštini i biće im dopušteno da udare loptu glavom na utakmici. Međutim, vežbe tokom treninga ograničiće se na igranje glavom na 30 minuta nedeljno.

Pravila navode i da će igrač za kog se sumnja da je pretrpeo povredu glave biti zamenjen radi pregleda, a zamena se neće računati u ograničenu količinu igre za tim na toj utakmici.

Kakav je uticaj to imalo?

Promene su na snazi svega tri godine, što znači da dokazi o bilo kakvom dugoročnom uticaju na mlade igrače nisu dovoljni. Međutim, to je dovelo do drastične promene u načinu na koji se treniraju mladi igrači.

„Bio sam skeptičan ispočetka, ali sada sam više svim srcem u tome", rekao je Tomi Vilson, Škotlanđanin koji je direktor Akademije Filadelfije Juniona.

„Trening je podeljen u različite starosne grupe i učite samo određene aspekte igre u grupi za mlađe od 12 godina - držanje linije odbrane, prevazilaženje ofsajda, itd."

„Učite ih onome što odgovara njihovom uzrastu. Dakle, to sada znači da radimo malo više na igri glavom kad dečaci postanu malo stariji."

„Možete da koristite lakše lopte, da ne bi bile toliko tvrde prilikom udarca."

„Lekcije koje smo naučili iz američkog fudbala jesu da je opasnost veća od sudara sa drugim igračem nego od samog udaranja lopte glavom. Zato slušamo savete medicinskih profesionalaca."

Getty Images

Osiguranje od rizika

To poređenje sa američkim fudbalom je od velike koristi, zato što se radi o sportu koji takođe kuburi sa zabrinutošću zbog povreda glave zadobijenih tokom igre.

Nakon što je bivši igrač Majk Vebster umro 2002. u 50. godini života, njegov mozak je proučio patolog doktor Benet Omalu - i otkrio da je tkivo u njemu u značajnoj meri propalo.

Doktor Omalu je otkrio novu bolest i nazvao ju je Hronična traumatska encefalopatija.

Prva američka fudbalska liga, NFL, isprva je sporo reagovala na ovo otkriće - ali je 2018. godine ustanovila da su osiguravajuća društva sve manje spremna da pokrivaju fudbalere za povrede glave.

To je ozbiljna pretnja po održivost ovog sporta. Jer ako franšize ne mogu da dobiju osiguranje za vlastite igrače, to će žestoko odvratiti svakog ko želi da gradi karijeru u ovom sportu - znajući da ako pretrpi neku povredu, neće dobiti odštetu koja bi mu pomogla.

„Ovako dolazi do smaka sveta. Ne eksplozijom, već sa polisom osiguranja", napisao je tada Pasifik Magazin.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, dobrotvorna organizacija za povrede mozga Hedvej tvrdi da se mora sprovesti još istraživanja o povredama u fudbalu.

„Postoje određena pitanja u vezi sa starosnim ograničenjem a spekulacije sugerišu da će to biti 12 godina. To navodi na pomisao da je dete od 13 godina bezbedno da udara loptu glavom. Kako znamo da je to baš tako?"

„Teškoća sa kojom se suočavamo, u odsustvu ozbiljnog istraživanja u vezi sa modernom igrom, jeste gde povlačimo crtu u smislu prihvatljivog rizika naprema dobitku za koji znamo da zdrava vežba donosi."

Potez Fudbalskog saveza Škotske da zabrani udaranje lopte glavom za igrače mlađe od 12 godina postavlja pitanje za nacionalne asocijacije širom sveta kad ti planovi postanu realnost.

Ali Gordon Smit, bivši generalni direktor Fudbalskog saveza Škotske, pozdravio je predloženu zabranu i rekao za BBC da mladi igrači i dalje mogu biti bezbedno učeni tehnikama igranja glavom ukoliko se koriste lakše lopte.

„Treba da koristimo plastične lopte tako da mlađi igrači mogu da savladaju tehniku a da ne moraju zapravo da udaraju loptu glavom", kazao je on.

„Biće im rečeno da je igranje glavom sastavni deo igre dok uče, ali oni ne moraju odmah da udaraju velike lopte."

„Biće im bolje ako budu koristili lakše lopte kako bi razvili tehniku, a to neće ostaviti posledice po njih kasnije".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

Bonus video: