Djeca u Čečeniji dobijaju novac i telefone ako napišu pjesmu o porodici lidera Kadirova

Kadirov takođe voli da odaje naklonost Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije. On je 2017. godine organizovao takmičenje u poeziji, a sve pjesme bile su o Putinu

18961 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Razman Kadrov/Instagram
Foto: Razman Kadrov/Instagram

Deca u Čečeniji pišu pesme u slavu porodice autoritarnog vođe motivisana obećanjem da će za to dobiti novčane nagrade ili mobilne telefone.

Na poslednjem takmičenju, desetoro finalista je dobilo nagrade za poeziju u slavu majke Ramzana Kadirova.

Pobednik konkursa - ujedno i najmlađi učesnik - osvojio je 6.700 dolara. Drugoplasirani je dobio 4.000 a trećeplasirani 2.700 dolara, dok su ostali učesnici nagrađeni mobilnim telefonima, prenosi čečenska televizija Grozni TB.

Rezultati su verovatno zadivili Kadirova, koji upravlja oblašću od 2006. godine, pa je rešio da organizuje još jedno takmičenje kako bi obeležio 67. rođendan majke.

Pobednici će dobiti „impresivne" svote novca, kasnije je dodao na Instagramu.

Kadirov se našao na meti kritika zbog sprovođenja sopstvene verzije islamskog zakona, kao i zbog nepoštovanja ljudskih prava.

Tokom njegove vladavine javile su se optužbe za zloupotrebu bezbednosnih jedinica, zajedno sa tvrdnjama o ubistvima i ilegalnim zatvorskim kaznama.

Njegova majka nije jedina iz porodice čiji je rođendan obeležen u stihu.

Njen suprug Ahmat, bivši pobunjenik koji je promenio strane i upravljao Čečenijom sve dok nije stradao u atentatu 2004. godine takođe je opevan u takmičenjima poezije.


Ko je Ramzan Kadirov? Sluga ili gospodar?


Jedna javna ličnost, koja je zahtevala da ostane anonimna, izjavila je za nezavisni medij Kavkaski Uzel da takmičenja kojima se veliča Kadirov obično organizuju regionalni zvaničnici kako bi iskazali naklonost vođi.

Nagrađuju se i dečiji crteži, kao i recitovanje Kurana, a nagrada za to može iznositi čak 81.200 dolara.

Kadirov takođe voli da odaje naklonost Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije. On je 2017. godine organizovao takmičenje u poeziji, a sve pesme bile su o Putinu.

Izveštava Karin Mirumjan


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: