Njemačka u borbi protiv pedofilije: Počelo veliko suđenje zbog seksualnog zlostavljanja djece

U 15 njemačkih gradova osumnjičeno je 87 pedofila, pokazala je istraga, a pedesetoro dece, starosti od tri mjeseca do 15 godina odvojeno je od nasilnih roditelja

11990 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

U jednoj od najvećih istraga pedofila posle Drugog svetskog rata, počelo je suđenje kuvaru optuženom da je seksualno zlostavljao ćerku.

Iz policije kažu da je desetine hiljada ljudi, uključenih na pedofilsku mrežu, videlo fotografije koje je 43-godišnji Jorg L. postavio na švedsku mrežu za sigurno slanje poruka Trima (Threema).

Istraga sprovedena prošlog oktobra u Bergiš Gladbahu, blizu Kelna, otkrila je desetine pedofila.

U 15 nemačkih gradova osumnjičeno je 87 pedofila, pokazala je istraga, a pedesetoro dece, starosti od tri meseca do 15 godina odvojeno je od nasilnih roditelja.

Jorgova supruga će svedočiti protiv njega.

Troje istražitelja koji su radili na slučaju zbog pretrpljenih trauma tokom istrage su sada na bolovanju.

Portparolka suda Mihaela Brunsen rekla je da je Jorg L. navodno izvršio seksualno nasilje nad ćerkom, nanevši joj i teške povrede.

Nemački mediji prenose da 130 istražitelja još uvek pročešljava terabajte snimaka i fotografija u ovom slučaju.

Iz pravnih razloga i kako bi se zaštitila devojčica, puno ime osumnjičenog nije objavljeno. Svedočenje i njega i supruge biće zatvoreno za javnost.

Suđenje će trajati 11 dana, a Jorga L. najverovatnije čeka 15 godina zatvora.

Veruje se da je oko 30.000 ljudi povezano u pedofilskim čet-grupama i oni su sada pod istragom. Neke od ovih grupa imale su i 1.800 učesnika u isto vreme.

U optužnici piše da se Jorg L. susreo sa partnerom nekoliko puta i da su obojica naizmenično zlostavljala decu jedan drugom.

Njegov 27-godišnji partner, bivši vojnik Bundesvera, u maju ove godine osuđen je na 10 godina zatvora za seksualno nasilje.

Nemačku, posebno Severnu Rajnu-Vestfaliju potreslo je nekoliko skandala u kojima su zlostavljana deca.

  • U junu je uhapšeno 11 osoba zbog navodnog zlostavljanja dece pošto su fotografije i snimci pronađeni u podrumu u Minsteru. Istragom su identifikovane žrtve stare 10 i 12 godina.
  • U jednom slučaju otkriveno je da je nekoliko muškaraca zlostavljao decu nekoliko stotina puta u kampu u Lidgu između 1998. i 2018. godine. Žrtve su u tom trenutku bile stare između tri i 14 godina.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: