"Prodaja vijeka": Gandijeve naočare pronađene u poštanskom sandučetu prodate za skoro 300 hiljada eura

Naočare su u petak uveče ostavljene u sandučetu aukcijske kuće u običnoj bijeloj koverti. Aukcioneri su ih primijetili tek u ponedeljak ujutro

9882 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Par naočara indijskog političara i borca za ljudska prava Mahatme Gandija prodat je za skoro 300 hiljada evra (260.000 funti) pošto su nađene kako napola vire iz poštanskog sandučeta aukcijske kuće.

Naočare su u petak prodate američkom kolekcionaru tokom telefonske aukcije, nakon šest minuta nadmetanja.

Endrju Stov iz aukcijske kuće East Bristol Auctions rekao je da je to novi rekord i opisao ga kao „prodaju veka".

Procenjena vrednost prodaje bila je oko 15.000 funti.

Stov kaže da je prodavac naočara stariji muškarac koji živi u britanskom gradu Mangotsfild, a koji je rekao da će novac podeliti sa ćerkom.

Gandijeve naočare su u porodici prenošene sa kolena na koleno, od 1920-tih, kada je predak upoznao Gandija u Južnoj Africi.

„To je fenomenalna prodaja. To nije samo još jedna aukcija, već i otkriće od međunarodnog i istorijskog značaja", kaže Stov.

Suma koja „menja život"

Naočare su u petak uveče ostavljene u sandučetu aukcijske kuće u običnoj beloj koverti. Aukcioneri su ih primetili tek u ponedeljak ujutro.

„Lako su mogle da ispadnu odatle ili da budu ukradene, mogle su čak i da završe u đubretu", prepričava Stov.

On kaže da vlasnik nije imao pojma koliko vrede, te da je „zamalo doživeo srčani udar" kada mu je rečeno da su procenjene na 15.000 funti.

„Naočare su pedeset godina uglavnom ležale u fioci. Prodavac mi je bukvalno rekao da ih bacim ako nisu dobre ".

„Sada je za njih dobio sumu koja menja život."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.ukGandi bio je poznat po navici da poklanja svoje stvari, kaže aukcionar

Bonus video: