Lord Toni Hol kaže da britanski javni servis „mora da uči na greškama"

U govoru na virtuelnom TV festivalu u Edinburgu, lord Hol je naglasio ključnu ulogu javnih radio-televizijskih servisa u borbi protiv širenja lažnih informacija.

8985 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

BBC mora biti „organizacija koja sluša i uči na sopstvenim greškama", izjavio je njen odlazeći generalni direktor Toni Hol.

U govoru na virtuelnom TV festivalu u Edinburgu, lord Hol je naglasio ključnu ulogu javnih radio-televizijskih servisa u borbi protiv širenja lažnih informacija.

„Javni medijski servisi su od vitalnog značaja za demokratiju, oni nas obaveštavaju, oni nas obrazuju", rekao je.

„U ovoj zemlji oni to rade za sve nas - bez obzira ko ste, imate pristup najboljem".

Lord Hol je u ponedeljak održao poslednji govor na mestu generalnog direktora BBC-ja, posle sedam godina rada.

Njega će od 1. septembra zameniti Tim Dejvi.

Lord Hol se osvrnuo na 2013. godinu, kada je preuzeo dužnost, rekavši da je tada BBC bio „organizacija u krizi".

„Bilo je to usled skandala [Džimija] Savila. Bilo je i propusta oko isplata pojedinim rukovodiocima i osnovnih pitanja koja su to pratila. Danas smo organizacija koja je transformisana iznutra i spolja".

Dodao je da još uvek ima prostora za poboljšanje.

„Verujem da raznolikost mišljenja vodi do sjajnih emisija. Moramo privući ljude koji imaju različite ideje, dolaze iz različitih sredina, imaju različita razmišljanja o onome što je važno", rekao je.

„Takođe moramo biti organizacija koja sluša i uči na sopstvenim greškama."

Lord Hol je lično intervenisao u vezi dva BBC-jeva skandala u poslednjih godinu dana.

Preokrenuo je stav korporacije u slučaju žalbe protiv novinarke Nage Mančeti zbog njenih komentara o Donaldu Trampu, kao i povodom nedavnog emitovanja pogrdnog izraza za crnce u jednom prilogu.

Takođe je izneo planove da korporacija do kraja decenije udvostruči globalni doseg do milijardu ljudi.

„Glasno zastupamo ono što samo mi možemo pružiti"

Lord Hol je rekao i da je BBC pokazao kako je rad javnih servisa od presudnog značaja tokom pandemije korona virusa.

„Vrednosti javnih servisa nikada nisu bile potrebnije nego sada. Podsetili smo se koliko smo duboko upleteni u život nacije", rekao je.

„BBC kao javni servis sada može učiniti više za Veliku Britaniju nego ikada ranije i spremni smo da učinimo više.

„Podsetili smo se koliko su važne stvari koje nas spajaju. Svi znamo i osećamo kako se poslednjih nekoliko godina pojačao osećaj polarizacije, a Kovid-19 je ogolio podele".

BBC

Lord Hol je skrenuo pažnju na obrazovni program koji je skrojen za decu dok su bila van škole tokom nedavne zabrane kretanja.

Takođe je izdvojio BBC-jevo nedavno izveštavanje o obeležavanju Dana pobede nad fašizmom, kao i druge programe i humanitarnu akciju tokom koje je prikupljeno 70 miliona funti u dobrotvorne svrhe.

„Javni medijski servisi su uvek bili deo vezivnog tkiva koje spaja naše narode i zajednice, ali ali poslednjih nekoliko meseci to je naglašeno još više", rekao je.

Dokumentarni program Jednom davno u Iraku opisao je kao „seriju koja pomera granice žanra, nisam video ništa slično".

„Kada gledam nešto poput izvanredne serije Mikaele Kol, Mogu da te uništim (I May Destroy You), vidim mnogo više od drame koja se ne propušta.

„Vidim jedinstveni glas i talenat koji je dobio neviđenu kreativnu slobodu da se direktno obrati generaciji o pitanjima i iskustvima koja su bitna upravo sada", dodao je.

Govoreći o gledanosti tokom trajanja mere zabrane kretanja, Hol je rekao da su milioni gledalaca pratili BBC radi pouzdanih informacija i predaha od brige.

„U martu je 94 odsto Britanaca pratilo BBC. U nekim nedeljama gledanost televizije bila je gotovo 50 odsto veća u poređenju sa prethodnom godinom", kazao je.


Video: Infuenserka Rejčel Liri „remiksovala" je džingl za BBC vesti i stvorila hit na internetu.


Lord Hol je rekao da se BBC transformisao tokom poslednjih sedam godina, rekavši da je korporacija „u boljem stanju i efikasnija više nego ikad" i sa više zaposlenih izvan Londona.

„Javni medijski servisi mogu učiniti više za Veliku Britaniju u narednoj godini. Moramo nastaviti da glasno zastupamo ono što samo mi možemo pružiti", rekao je.

Unapređivanje različitosti

Lord Hol je u govoru potvrdio posvećenost korporacije da uloži 100 miliona funti iz budžeta televizije za unapređivanje različitosti.

Pitanje raznolikosti u industriji zabave našlo se opet u žiži javnosti nakon nedavnih protesta „Životi crnaca su važni".

„Kao što je kazao Stiv Mekvin, industrija nije raznolika, već rasistička. Nešto je pošlo po zlu i radimo da to ispravimo", rekao je Pirs Venger, BBC urednik filmova i serija, tokom druge sesije edinburškog festivala.

„Ako ne odražavamo naciju u emisijama koje pravimo, onda nismo uspeli i nećemo moći da izađemo na kraj sa izazovima u narednim godinama" dodala je urednica BBC 1 Šarlot Mur.

Ona je najavila i nekoliko novih dokumentaraca na temu rase ili identiteta, uključujući „Fudbal, rasizam i ja" Antona Ferdinanda i „Moja nacija, njena granica i ja" Patrika Kiltija.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: