Aleksej Navaljni i ruski arsenal egzotičnih otrova

Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost

16603 pregleda 7 komentar(a)
Za Navaljnog je organizovano hitno prebacivanje avionom iz Omska u Berlin, Foto: EPA
Za Navaljnog je organizovano hitno prebacivanje avionom iz Omska u Berlin, Foto: EPA

Nekoliko istaknutih kritičara politike Kremlja - bivši špijuni, novinari i političari - otrovano je u poslednje dve decenije.

U Velikoj Britaniji, na meti su se našli bivši agenti ruske tajne službe: Aleksandar Litvinenko radioaktivnim polonijumom-210 2006. godine sa smrtnim ishodom i Sergej Skripal toksičnim nervnim agensom Novičok 2018. godine.

Kremlj je negirao bilo kakvu umešanost.

Aleksej Navaljni, koji je već fizički napadan ranije, čini se da je poslednja žrtva u nizu. A opet mnogo toga i dalje ostaje nerazjašnjeno.

Misteriozna trovanja Rusa često ostaju do kraja misterija - što je očigledna prednost za atentatore, u poređenju sa, na primer, staromodnim pucanjem iz vatrenog oružja na ulici.

Profesor Mark Galeoti, stručnjak za Rusiju pri Kraljevskom institutu Ujedinjenih službi, rekao je za BBC da „otrov ima dve karakteristike: suptilnost i teatralnost."

„Toliko je suptilan da možete da ga negirate ili načinite težim za dokazivanje upotrebe. I potrebno je vreme da počne da deluje, izaziva svakakve vrste agonija, a trovač može sve da negira uz prepredeno namigivanje, tako da svako shvati poruku."

Trn u oku Kremlja

Aleksej Navalni je najpoznatiji borac protiv korupcije i opozicioni aktivista u Rusiji. Njegovi efektni, ubitačni video snimci na društvenim mrežama privukli su više miliona pregleda i pretvorili ga u trn u oku Kremlja.

Žrtva otrovana pred dugi let može da ostane zatočena u vazduhu dovoljno dugo da se atentator glatko i neopaženo izvuče.

Navaljni (44) se akutno razboleo u avionu iz Tomska u Sibiru 20. avgusta - toliko mu je pozlilo da je avion morao da bude preusmeren za Omsk.

Ruska istraživačka novinarka i Putinova kritičarka Ana Politkovskaja, ubijena iz pištolja 2006, tvrdila je da je otrovana na letu za Severni Kavkaz 2004, kad joj je pozlilo i izgubila je svest.

Na sličan način, otrov sporog dejstva - polonijum-210 - ubio je Litvinenka na izrazito mučan način, a prošle su nedelje pre nego što ovaj retki toksin uopšte otkriven u njegovom telu.

Kao emiter alfa čestica, njegovu radijaciju nije zabeležio Gajgerov brojač.

Dvojica navodnih ruskih ubica - državni agenti, prema britanskoj istrazi koja se usledila - imali su sasvim dovoljno vremena da odlete kući ne privukavši sumnju na sebe.

Navaljni je stekao mnoge neprijatelje u Rusiji, i ne samo među pristalicama predsednika Vladimira Putina, čiju partiju Ujedinjena Rusija on naziva „partijom pokvarenjaka i lopova".

Putin je bio pripadnik tajne službe u sovjetskom KGB-u pre nego što je postao predsednik 2000. godine.

Galeoti kaže da u ovom slučaju deluje kao da je „ruska država bila uhvaćena u raskoraku, što sugeriše da to nije bila centralno planirana operacija.

To opet sugeriše da se radi o delu nekog moćnog Rusa, ali ne nužno države."

Simptomi nervnog agensa

Dok se bori za život u berlinskoj bolnici Šarite, Navaljni se nalazi u indukovanoj komi, a leče ga od „trovanja supstancom iz grupe holinesteraznih inhibitora".

Bolnica kaže da je konkretni toksin i dalje nepoznat - rade se testovi da bi se on identifikovao.

Ali dejstvo otrova - inhibicija enzima holinesteraze u telu - „potvrđeno je sa više testova u nezavisnim laboratorijama."

To je dejstvo vojnih nervnih agensa, kao što su sarin, VX ili čak još toksičniji Novičok.

Oni ometaju hemijske signale iz mozga do mišića, izazivajući spazme, otežano disanje, palpitacije srca i kolaps.

EPA

Kira Jarmuš, portparolka Navaljnog, sumnja da je otrov ubačen u šolju crnog čaja koji je on popio u aerodromskom kafiću u Tomsku. Nije pojeo ništa pre leta, kaže ona.

To zlokobno podseća na slučaj Litvinenka, koji je popio otrovni čaj u jednom londonskom hotelu.

Istaknuti anti-putinovski aktivista koji živi u SAD Vladimir Kara-Murza, kaže da je osetio slične simptome ovima Navaljnog 2015. i 2017. godine.

Njegovo navodno trovanje ostaje misterija.

Otrov, rekao je on za BBC, „postaje neka vrsta omiljenog oružja ruskih tajnih službi" i „sadistička alatka".

„Strašno je proći kroz sve to… Morao sam da učim ponovo da hodam posle prvog trovanja i kome."

Kad je avion 20. avgusta sleteo u Omsk, bolničari su hitno prebacili već komatoznog Navaljnog na odeljenje za intenzivnu negu i stavili ga na respirator.


Pogledajte video tome šta Rusiji i Putinu donose ustavne promene


Odlaganje istrage

Putinov portparol Dmitrij Peskov kaže da dijagnoza berlinskih doktora o trovanju još nije konačna, tako da je još rano pokretati zvaničnu istragu.

Pre toga je rekao da Kremlj želi Navaljniju dobro, kad je dozvoljeno da se on prebaci avionom u Berlin.

Postoje spekulacije da je odlaganje u Omsku, pre nego što je Navaljni prebačen u Berlin, možda pomoglo da se izbrišu tragova otrova.

Lekari iz Omska su kritikovani i zbog njihove sugestije da je problem nastao zbog „pada nivoa šećera u krvi" i očiglednog propuštanja da prepoznaju simptome nervnog agensa.

Doktor Konstantin Balonov, američki anesteziolog, rekao je za BBC na ruskom da je ta omaška „u najmanju ruku neobična".

Moskovski toksikolozi su konsultovali doktore iz Omska i „oni su morali da zaključe da se radi o toksinu iz te hemijske grupe".

Sumnja se na zataškavanje, budući da su se neidentifikovani policajci brzo našli na licu mesta, blokirajući pristup. Lekari su insistirali da nikakav otrov nije pronađen u urinu Navalnog.

Ispostavilo se da je u Omsku upotrebljen astropin - protivotrov za nervne agense.

Ali Mihail Fremderman, prethodno specijalista za intenzivnu negu u Sankt Peterburgu, rekao da „u slučajevima trovanja kao što je ovaj atropin mora da se daje intravenozno, na duži vremenski period."

To se možda nije desilo u Omsku, rekao je on za BBC na ruskom, dodajući da medicinski podaci još nisu objavljeni.

Spektar hemikalija

Profesor Alister Hej, vodeći britanski toksikolog i stručnjak za hemijska oružja, kaže da se ovaj tip nervnog agensa nalazi na „izuzetno toksičnom" kraju širokog spektra organofosfata.

Ta velika grupa mogućih otrova u startu čini da je teško identifikovati agens. Neki mnogo blaži organofosfati koriste se u insekticidima i u medicinskim terapijama.

„Dovoljna je samo mala doza da ubijete nekoga, koja može efikasno da se zamaskira u piću", rekao je on za BBC.

Postoji još prednosti, sa tačke gledišta atentatora. „Prosta analiza krvi vam ne govori koji je agens u pitanju - potreban vam je sofisticiraniji test, veoma skupa oprema.

Mnoge bolničke laboratorije ne poseduju tu vrstu stručnosti", kaže profesor Hej.

U Velikoj Britaniji, ta sposobnost svedena je samo na Porton Daun, hemijski i biološki istraživački centar visoke sigurnosti.

Velika Britanija i Rusija su među 190 zemalja potpisnica globalne Konvencije o hemijskim oružjima, koja zabranjuje upotrebu i istraživanje hemijskog oružja, mimo malih količina dozvoljenih za izradu protivotrova i zaštitne opreme.

Posle Hladnog rata, Rusija je uništila ogromne zalihe hemijskog oružja - oko 40.000 tona - pod međunarodnim nadzorom, istakao je profesor Hej.

PA Media

Egzotične hemikalije korišćene su i u nekim hladnoratovskim ubistvima - na primer, u zloglasnom ubistvu kišobranom bugarskog antikomunističkog novinara Georgija Markova u Londonu 1978. godine.

U ono vreme Bugarska je bila saveznik Sovjetskog Saveza.

Otrov na koji se sumnjalo bio je ricin, otpušten iz kuglice pronađene tokom autopsije.

Ubica ga je ubrizgao pravo u Markovljev krvotok kišobranom - što je mnogo snažniji metod prenosa nego da ga je ovaj progutao.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: