Aleksej Navaljni „otrovan“: Šta su nervni agensi „novičok“ i šta tačno rade

Ime „novičok" poslednji put se našlo u vestima 2018. godine, kad su bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova ćerka Julija napadnuti u Solzberiju u Velikoj Britaniji

5416 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemačka vlada je saopštila da je lider ruske opozicije Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom „novičok".

Najistaknutiji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je avionom u Berlin na lečenje nakon što mu je prošlog meseca pozlilo tokom leta iz Sibira. On se od tada nalazi u komi.

Ime „novičok" poslednji put se našlo u vestima 2018. godine, kad su bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova ćerka Julija napadnuti u Solzberiju u Velikoj Britaniji.

Rusija je negirala bilo kakvu odgovornost za stanje Navaljnog - ili trovanje Skripalja.

Šta, dakle, znamo o ovoj grupi vojnih nervnih agensa?

Nastali su u Sovjetskom Savezu

Ime „novičok" znači „novajlija" na ruskom i važi za grupu usavršenih nervnih agensa koje je proizvodio Sovjetski Savez sedamdesetih i osamdesetih.

Bili su poznati kao četvrta generacija hemijskih oružja, a nastali su u sovjetskom programu pod šifrovanim imenom „Foliant".

Postojanje „novičoka" obelodanio je hemičar doktor Vil Mirzajanov devedesetih putem ruskih medija. On je kasnije prebegao u SAD, gde je objavio hemijsku formulu u svojoj knjizi „Državne tajne".

Američki bezbednosni zvaničnici su 1999. godine otputovali u Uzbekistan da pomognu pri gašenju i dekontaminaciji jednog od najvećih poligona za testiranje hemijskih oružja u bivšem Sovjetskom Savezu.

Prema doktoru Mirzajanovu, Sovjeti su koristili ovaj poligon za proizvodnju i testiranje male količine „novičoka". Ovi nervni agensi pravljeni su tako da ih ne otkriju međunarodni inspektori.

Toksičniji su od drugih agensa

Smatra se da su neke varijacije „novičoka" pet do osam puta toksičniji od nervnih agensa VX.

„To je opasniji i sofisticiraniji agens od sarina ili VX-a i teže ga je otkriti", kaže profesor Gari Stivens, ekspert za farmakologiju sa Univerziteta u Redingu.

Koliko dugo traje „novičok"?

Eksperti su podeljeni oko toga koliko dugo ovaj nervni agens ostaje toksičan.

Doktor Mirzajanov kaže da to ne traje mesecima.

Ali Vladimir Ugljev, naučnik koji tvrdi da je izmislio agens „novičok" upotrebljen za trovanje Skripalja, kaže da je ova supstanca „veoma stabilna."

Drugi stručnjaci kažu da su te hemikalije pravljene tako da potraju i da mogu da ostanu aktivne mesecima ili godinama, naročito ako se čuvaju u naročitim posudama.

„Novičok ne isparava, ne razlaže se u vodi", kaže Andrea Sela, profesorka neorganske hemije na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Jedna poteškoća je to da je „novičok" manje proučavan i shvaćen od ostalih nervnih agensa i što ne postoje objavljeni naučni podaci o tome koliko dugo zapravo traje.

„Novičok" postoji u različitim oblicima

Dok su neki agensi „novičok" tečni, za druge se smatra da postoje u čvrstom obliku. To znači da mogu da se pojave u obliku veoma sitnog praha.

Za neke agense tvrdi se i da su „binarna oružja", što znači da se nervni agens može čuvati podeljen na dva manje toksična hemijska sastojka koje je lakše transportovati, rukovati njima i skladištiti ih.

Kad se oni pomešaju, dolazi do reakcije i nastaje aktivni toksični agens.

„Jedan od glavnih razloga zašto se ovi agensi uopšte prave jeste zato što njihovi sastavni delovi nisu na listi zabranjenih materijala", kaže profesor Stivens.

Neki mogu da deluju veoma brzo

„Novičok" je pravljen tako da bude toksičniji od drugih hemijskih oružja, tako da neke verzije mogu da počnu da deluju veoma brzo - u roku od 30 sekundi ili dva minuta.

Glavni način izloženosti verovatno je preko udisanja ili unošenja u telo, iako može i da se apsorbuje preko kože.

Simptomi su slični onima drugih nervnih agensa

Agensi „novičok" imaju slično dejstvo kao i drugi nervni agensi - deluju tako što blokiraju poruke koje idu od nerva do mišića, izazivajući kolaps mnogih telesnih funkcija.

Doktor Mirzajanov kaže da je prvi simptom koji se može uočiti mioza - preterano sužavanje zenica oka.

Veća doza može da izazove konvuluzije i isprekidano disanje, kaže on.

„Onda kreću neprekidne konvulzije i povraćanje, te fatalni ishod."

Reuters

Doktor Mirzajanov kaže da postoje protivotrovi - atropin i aten - koji pomažu da se zaustavi dejstvo otrova, ali oni nisu lek.

Ukoliko je neka osoba izložena nervnom agensu, treba joj skinuti odeću i oprati joj kožu sapunom i vodom. Treba joj isprati oči i dati joj kiseonik.

Da li je neko drugi mogao da napravi „novičok"?

Doktor Mirzajanaov smatra da Rusija stoji iza trovanja Skripalja „zato što je Rusija zemlja koja ga je izmislila, ima iskustvo, pretvorila ga je u oružje… potpuno je ovladala čitavim procesom."

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama rekao je da je razvojni rad na nervnim agensima iz sovjetskog vremena obustavljen 1992. godine, a da su postojeće zalihe uništene 2017. godine.

U septembru 2017. godine, Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je da je uništeno svih 39.967 metričkih tona hemijskog oružja u posedu Rusije.

Ali „novičok" nikad nije prijavljen ovoj organizaciji, a ta hemikalija nikad nije činila deo bilo kakvog kontrolnog režima, delom zbog nesigurnosti oko njene hemijske strukture, kaže profesor Alister Hej sa Univerziteta u Lidsu.

EPA

Vrlo je verovatno da su neke vladine laboratorije napravile sićušne količine „novičoka" i sačuvale njegove karakteristike u bazama podataka, da bi njegov identitet mogao da bude potvrđen u nekoj kasnijoj fazi ukoliko se nađe kao nepoznati otrov u nečijoj krvi, kaže on.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: