Američki izbori: Tramp navodno nazvao američke poginule vojnike „gubitnicima“

Atlantik magazin je objavio da je Tramp otkazao posetu američkom groblju u okolini Pariza 2018. godine uz komentar „puno gubitnika"

20019 pregleda 44 reakcija 6 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: EPA
Donald Tramp, Foto: EPA

Američki predsednik Donald Tramp našao se na udaru kritika zbog navoda da je američke vojnike koji su poginuli na ratištima nazvao „gubitnicima" i „naivcima".

Ove navode prvi je objavio časopis Atlantik, a pojedine detalje potkrepili su i Asošijeted pres i Foks njuz.

Predsednik i njegovi saradnici demantuju da je Tramp to izjavio.

Među onima koji su kritikovali predsednika zbog ovih navoda su i ratni veterani.

Liberalna grupa veterana VoutVets (VoteVets) objavila je video snimak porodica čija su deca ubijena u borbama.

„Ne znate šta znači žrtvovati se", poručuje jedna od njih.

Pol Rikof, američki veteran iz ratova u Iraku i Avganistanu, napisao je na Tviteru: „Koga ovo stvarno iznenađuje?"

Šta je Tramp navodno rekao?

Atlantik magazin je objavio da je Tramp otkazao posetu američkom groblju u okolini Pariza 2018. godine uz komentar „puno gubitnika".

Četiri različita izvora su rekla da je odbio da poseti to mesto jer bi mu kiša pokvarila frizuru, a da on nije smatrao da je važno odati počast poginulim američkim borcima.

Tokom istog putovanja predsednik je navodno za 1.800 američkih vojnika koji su izgubili živote u bici kod Belou vuda u Prvom svetskom ratu rekao da su „naivčine".

Ta bitka je pomogla da se zaustavi prodor Nemaca ka Parizu i američki marinci je i danas obeležavaju.

Izveštaji Atlantik magazina su zasnovani na anonimnim izvorima, ali agencija Asošijeted pres je objavila da je uspela da potvrdi mnoge od tih navoda.

I dopisnica Foks njuza je rekla da je za neke od Trampovih navodnih izjava dobila potkrepljenje.

Tokom 2018. Bela kuća je objavila da je poseta groblju otkazana zbog lošeg vremena, koje je sprečilo sletanje helikoptera.

To je potvrđeno i u knjizi Trampovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je u međuvremenu postao njegov glasni kritičar.

Američka mornarica je takođe saopštila da je poseta groblju otkazana zbog kiše, u odgovoru koji je po zakonu o slobodnom pristupu informacijama dobio novinar Bazfida Džejson Leopold.

Kakve su reakcije?

Trampov protivkandidat na predstojećim predsedničkim izborima Džo Bajden izjavio je da je njegov suparnik „nedostojan da vodi zemlju".

„Ako je ovaj članak tačan - a deluje da jeste, na osnovu ostalih stvari koje je rekao - to je za svaku osudu. To je sramota".

Senatorka iz redova demokrata Temi Dakvort, veteranka koja je izgubila obe noge služeći vojsku u Iraku, kaže da predsednik Tramp „voli da američke vojnike koristi za sopstevni ego".

Hizr Kan, otac vojnika koji je ubijen u Iraku, koji je kritikovao Trampa tokom konvencije Demokratske stranke 2016, takođe je osudio navodne izjave.

„Kada Donald Tramp nekoga ko je život dao služeći drugima nazove gubitnikom, tad razumemo kakav je Tramp u duši", rekao je.

Šta je odgovor Bele kuće?

Predsednik Donald Tramp je odlučno odbacio ove izveštaje, nazivajući ih „lažnim vestima".

„Pomisliti da bih izjavio tako nešto za našu vojsku i naše pale heroje, kada niko nije uradio koliko ja za vojni budžet i podigao plate vojnicima... To je sramotna situacija koju je izmislio taj užasni časopis", rekao je Tramp.

Obraćajući se novinarima u petak tvrdio je da je izvor te priče bivši šef njegovog kabineta Džon Keli.

Tramp je rekao da bivši vojni general „nije mogao da se nosi sa pritiscima posla".

Državni sekretar Majk Pompeo rekao je Foks njuzu da je bio sa predsednikom dobrim delom te posete Francuskoj i da ga nikad nije čuo da koristi reči opisane u članku.

Ministar odbrane Mark Esper kazao je da Tramp „veoma poštuje i ceni pripadnike naše vojske, veterane i njihove porodice", iako nije izričito demantovao priču, prenosi portal Politiko.

Bivši šef kabineta u Beloj kući Mik Malveni i bivša portparolka Sara Hakabi Sanders su odbacili priču kao lažnu.

Kakav je odnos vojske i Trampa?

Američki predsednik često tvrdi da ga vojska snažno podržava, a prošlogodišnje istraživanje centra Pju pokazalo je da 57 odsto veterana gleda blagonaklono na Trampa kao vrhovnog komandanta.

Ankete takođe pokazuju da se tri petine veterana izjašnjavaju kao republikanci.

Ali u prošlosti je bilo i kontroverzi.

Tramp je bio oštro kritikovan kada je za pokojnog senatora Džona Mekejna, nekadašnjeg ratnog zarobljenika u Vijetnamu, rekao da „nije ratni heroj".

„Sviđaju mi se ljudi koji nisu bili zarobljeni", kazao je tada.

Predsednik Tramp nikad nije služio vojsku. Pet puta mu je odobreno odlaganje regrutacije tokom rata u Vijetnamu - četiri puta jer je bio na fakultetu i jednom iz zdravstvenih razloga.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: