Koronavirus: Za dostavu vakcine širom svijeta biće potrebno 8.000 džambo-džetova

Vakcina protiv Kovida-19 još uvek nije razvijena, ali IATA već radi na planu transporta zajedno sa avio-kompanijama, aerodromima, farmaceutskim kompanijama i globalnim zdravstvenim organizacijama i institucijama

6778 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Dostava vakcine protiv korona virusa širom sveta biće „najveći izazov za prevoznike do sada", ocenjuju stručnjaci za avio-saobraćaj.

Za tako nešto biće potrebno 8.000 džambo-džet aviona tipa Boing 747, procenjuju iz Međunarodnog udruženja avio-prevoznika (IATA).

Vakcina protiv Kovida-19 još uvek nije razvijena, ali IATA već radi na planu transporta zajedno sa avio-kompanijama, aerodromima, farmaceutskim kompanijama i globalnim zdravstvenim organizacijama i institucijama.

Program dostave na kojem rade pretpostavlja da će za svaku osobu biti potrebna jedna doza tog leka.

„Bezbedna dostava vakcine protiv korona virusa je misija veka za svetsku avio-industruju.

„Nećemo uspeti bez detaljnog planiranja unapred, a sada je trenutak za to", istakao je izvršni direktor IATA Aleksandar de Žunijak.

Iako su se avio-prevozici u nedostatku putnika preusmerili na transport robe, dostava vakcine je mnogo složeniji zadatak.

Nisu svi avioni pogodni za prevoz vakcina, s obzirom na to da je potrebno obezbediti temperaturu između dva i osam stepeni Celzijusa.

Za pojedine vakcine potrebno je obezbediti temperature ispod nule, što bi dodatno smanjilo broj aviona koji mogu da se koriste za njihov prevoz.

„Znamo kakvi su kapaciteti potrebni, samo treba da smislimo kako da ih dovoljno proširimo", kaže Glin Hjuz, šef prevoza tereta u IATA.

Organizacija dostave u pojedine delove sveta, kao što je Jugoistočna Azija, od kritične je važnosti jer tamo ne postoje kapaciteti za proizvodnju potrebnog broja vakcina, dodaje.

Vojnička preciznost

Distribucija vakcine širom Afrike sa trenutnim kapacitetima je „nemoguća", ocenjuju iz IATA, a razlozi su nedovoljni transportni kapaciteti, veličina teritorije i komplikacije sa prelaskom granica.

Oni dodaju da će biti potrebna „gotovo vojnička preciznost" da se vakcina dostavi, dok bi za njeno čuvanje trebalo izgraditi i mrežu klimatizovanih skladišta širom kontinenta.


Da li su novi talasi epidemije neizbežni?


Oko 140 potencijalnih vakcina je u ranoj fazi istraživanja, dok je više od 20 u fazi kliničkih ispitivanja.

Vakcina koju razvija Univerzitet u Oksfordu već je u poodmakloj fazi ispitivanja, ali je privremeno prekinuta nakon što se jedan od ispitanika razboleo.

IATA je pozvala države da počnu sa pažljivim planiranjem, kako bi osigurale da su spremne za dostavu vakcine kada bude spremna.

Osim obezbeđivanja odgovarajućih temperatura za prevoz vakcine, još jedan problem je bezbednost.

„Vakcine će biti vrlo vredan resurs, a biće potrebno da se osiguramo od njihove krađe ili oštećenja", zaključuju iz IATA.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: