BBC: Gari Lineker pristao na smanjenje plate od 400.000 funti

To znači da bi naredne godine mogao da zarađuje manje od Zoi Bol, voditeljke Radija 2

3906 pregleda 0 komentar(a)
Lineker, Foto: BBC
Lineker, Foto: BBC

Voditelj emisije „Meč dana" (Match of the Day), legendarni bivši fudbaler Gari Lineker, pristao je na to da mu godišnja plata bude smanjena za 400.000 funti.

Na listi najviše plaćenih voditelja fiskalne 2019/2020. godine, Lineker je bio na prvom mestu sa godišnjom platom od 1,75 miliona funti.

Ali nedavno je potpisao novi ugovor, prema kojem će mu plata biti smanjena za 23 odsto.

To znači da bi naredne godine mogao da zarađuje manje od Zoi Bol, voditeljke Radija 2.

Njena plata je porasla za milion funti otkako je 2019. godine počela da vodi jutarnji program BBC.

Fiona Brus i Loren Lavern su se takođe plasirale u prvih 10 najplaćenijih zvezda BBC, među kojima se po prvi put nalaze četiri žene.

BBC

Linekerova nova godišnja plata biće objavljena na listi naredne godine.

„Gari Lineker je potpisao novi petogodišnji ugovor, koji mu donosi za četvrtinu novca manje od prethodnog", rekao je generalni direktor BBC Tim Dejvi.

On je opisao Linekera kao briljantnog voditelja.

„I pre nego što me pitate, Gari je svestan koja pravila BBC ima kada je reč o objavama na društvenim mrežama", dodao je Dejvi.

Lineker često tvituje i neretko iznosi političke stavove, a nedavno je poslao poruku „hejterima" na Tviteru.

Pojedine zvezde se ne pojavljuju na godišnjoj listi plata jer komercijalni ogranak - BBC Studio (BBC Studios) - koji proizvodi mnoge popularne emisije, nema obavezu da otkriva primanja.

Time se objašnjava i to što na listi nema zvezda nekih od najvećih BBC programa, poput Top Gira (Top Gear) i Doktora Hua (Doctor Who).

Najplaćeniji voditelji su i dalje belci, ali Dejvi kaže da je 18 odsto onih koji zarađuju više od 150.000 funti tamne puti, azijskog porekla, ili potiču iz drugih manjinskih zajednica.

BBC

Ukupno gledano, izdvajanja BBC-ja za plate voditelja u 2019/2020. godini porasla su za milion funti. Plate članova Izvršnog odbora BBC-ja porasle su sa 4,95 miliona na 5,41 milion funti.

Poslanik Konzervativne partije Džulijan Rajt iz Odbora za digitalizaciju, kulturu, medije i sport izjavio je da su ova povećanja „zabrinjavajuća".

„Uprkos smanjenju plate Garija Linekera, kada milioni penzionera moraju nekako da nađu dodatni novac da plate servis BBC-ja, zabrinjavajuće je videti da su plate voditelja porasle za više od milion funti", rekao je on.

Dodao je da je više od 100 rukovodilaca plaćeno najmanje 150.000 funti godišnje, a u pojedinim slučajevima zarađuju i više.

Razlika u platama među polovima na BBC pala je sa 6,7 odsto na 6,2 odsto i sve je manje izražena.

Prethodni generalni direktor Toni Hol obavezao se da će smanjiti razliku u platama polova do 2020. godine.

Novi generalni direktor BBC Tim Dejvi je rekao da „možemo biti ponosni na napredak, ali da treba ići dalje".

Dodao je da želi da poveća broj žena na rukovodećim pozicijama - sada ih je 45 odsto, a cilj je 50 odsto.

„Reč je o liderima, ne o rečima, već o delima", rekao je.

Šta još piše u godišnjem izveštaju?

Prihod od pretplate opao je za 170 miliona funti i iznosio je 3,52 milijarde u fiskalnoj 2019/2020. godini. Ukupan prihod BBC-ja smanjio se za 119 miliona funti.

Ostvaren je rast komercijalnog prihoda BBC Studija, a predsednik Upravnog odbora ser Dejvid Klementi je rekao da će potreba za povećanjem tih primanja biti „još hitnija", jer će u narednim godinama biti „velikih finansijskih pritisaka na BBC".

Zbog pandemije korona virusa BBC se suočio sa „značajnim izazovima" i moraće da ostvari dodatne uštede povrh već planiranih.

BBC je već uštedeo 618 miliona funti od 2016/2017, a očekuje se da će ta suma porasti iznad 800 miliona do kraja tekuće fiskalne godine, navodi se u izveštaju.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: