Koronavirus i maraton u Londonu: Atletičari sa uređajem za fizičko distanciranje

Londonski maraton - 19 krugova u Sent Džejms parku - biće organizovan na stazi kojoj, osim učesnika, sudija i volontera, niko neće moći da priđe

5935 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Bob Martin for London Marathon Events/PA Wire
Foto: Bob Martin for London Marathon Events/PA Wire

Svi učesnici maratona u Londonu u nedelju će oko vrata morati da nose uređaj koji će bi trebalo da im obezbedi fizičku udaljenost tokom trke.

Uređaj Bamp (Bump) će svakom atletičaru i zaduženima za organizaciju trke slati zvučni signal ako im se neko previše približi.

Najavljeno je učešće 100 maratonaca.

Londonski maraton - 19 krugova u Sent Džejms parku - biće organizovan na stazi kojoj, osim učesnika, sudija i volontera, niko neće moći da priđe.

Ovo će biti prvi veliki maraton od početka pandemije korona virusa u svetu.

Ovaj uređaj britanske kompanije Tarsus (Tharsus) koristi tehnologiju radio-frekvencija i omogućiće organizatorima da prate kada se sportisti i osoblje nalaze na određenoj udaljenosti.

Obaveštavaće ih da li je neko od učesnika i volontera imao pozitivan test na korona virus u naredne dve nedelje.


Pogledajte: O Beogradskom maratonu


„Događaj ovog vikenda vrhunac je višemesečnog planiranja kako organizovati maraton uz poštovanje fizičke distance, koji će biti siguran za sve učesnike", rekao je direktor kompanije Hju Brašer.

„Ova tehnologija je odigrala važnu ulogu, pružajući našim sportistima i organizatorima dodatno samopouzdanje da bezbedno učestvuju u maratonu".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: