Ejmi Koni Beret

Amerika i pravosuđe: Ko je Trampova kandidatkinja za sutkinju Vrhovnog suda i zašto je ovo mjesto važno

Promena ideološke ravnoteže na sudu ostaviće traga na svim oblastima američkog života i širom SAD-a, a od svih saveznih država možda najviše u Teksasu

6297 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Borba da kandidatkinja američkog predsednika Donalda Trampa za novu sutkinju Vrhovnog suda Ejmi Koni Beret bude potvrđena u Senatu samo je početak.

Promena ideološke ravnoteže na sudu ostaviće traga na svim oblastima američkog života i širom SAD-a, a od svih saveznih država možda najviše u Teksasu.

Suzan Lipman, demokratska aktivistkinja iz Ostina, u Teksasu, sedela je u automobilu kad je čula vest da je sutkinja Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg umrla.

„Nisam previše emotivna osoba", kaže ona.

„Ali sam se tad pustila s lanca. Batrgala sam se i urlala. Udarala sam u volan."

Lipman je odmah znala koliki će uticaj gubitak Rut Ginsberg, liberalne pravne ikone, imati na ideološki sastav suda.

Ako je Donald Tramp uspešno zameni svojim izborom za sutkinju, to će omogućiti da dođe do prevage konzervativaca u vrhovnom američkom pravnom telu za čitavu jednu narednu generaciju.

I tako su nedelju dana posle smrti Rut Ginsberg, Lipman i njena prijateljica Debi Vajt krenule da protestuju ispred kancelarije senatora Džona Kornina, teksaškog republikanca koji se zarekao da će glasati za potvrdu naimenovanja Koni Beret.

Vajt kaže da bi konzervativna većina od 6-3 na sudu mogla direktno da ugrozi prioritete Demokratske stranke kao što su zdravstveno osiguranje pod kontrolom vlade i pristup abortusu.

„Plašim se da će se oni sad ratosiljati nekih veoma važnih stvari kao što su Zakon o dostupnoj zdravstvenoj nezi, što bi bilo strašno jer bi imalo štetan uticaj po mnoge živote", kaže Vajt.

„Sva ženska prava i pitanja ženskog zdravlja nestaće na konzervativnom Vrhovnom sudu."


Ko je Ejmi Koni Beret?

  • omiljena kod socijal-konzervativaca zbog stavova o abortusu i gej braku
  • pobožni katolik, ali tvrdi da njena vera ne utiče na njeno pravno mišljenje
  • „originalista", što znači da tumači američki Ustav onako kako su ga autori prvobitno zamislili, ne prilagođavajući ga savremenom dobu
  • živi u Indijani, ima sedmoro dece, uključujući dvoje usvojenih sa Haitija

Tokom saslušanja pred Senatom 48-godišnja Ejmi Koni Beret rekla je da je „počašćena i ganuta" izaborom predsednika Trampa za mesto u najvišem sudu.

Obavezala se da će suditi nepristrasno.

Tramp ju je predložio na mesto preminule Rut Ginsburg, a Ejmi Koni Beret joj je odala počast.

„Ja sam nominovana da popunim mesto Rut Ginsburg, ali niko nikada neće zauzeti njeno mesto", rekla je Beret senatorima u svojoj uvodnoj reči u ponedeljak, 12. oktobra.

„Biću joj zauvek zahvalna na putu koji je obeležila i životu koji je vodila".

Iako se politička borba oko Trampovog naimenovanja Ejmi Koni Beret vodi između Bele kuće i demokratskih senatora u američkom Kapitolu, neke od najvećih pravnih bitaka koje su završile na Vrhovnom sudu proteklih godina potekle su iz Teksasa.

Na primer, aktuelno osporavanje Zakona o dostupnoj zdravstvenoj nezi - najprepoznatljivijeg zakona Baraka Obame dok je bio predsednik, čiji je cilj bio da poveća pristup ljudi zdravstvenoj nezi - pokrenula je upravo savezna država Teksas.

Ono će se naći na Vrhovnom sudu svega nekoliko dana posle predsedničkih izbora početkom novembra, vrlo moguće sa Beret u sudskom sastavu.

Krupna sudska odluka iz 2016. godine koja reguliše klinike za abortus takođe je potekla iz ove države, baš kao i skorašnji sporovi oko zakona o federalnom pravu glasa, uzimanju u obzir rase prilikom prijava na univerzitete i ustavnosti imigracionih reformi iz vremena Obame.

BBC

Teksas je bio ključni igrač i u nekoliko izmena zakona o smrtnoj kazni, zakona protiv sodomije i, kad se vratimo u prošlost sve do 1973. godine, prekretnice u vidu slučaja Ro protiv Vejda koji je legalizovao abortus širom SAD-a.

To je delimično tako, objašnjava profesor prava sa Univerziteta u Teksasu H. V. Peri, zato što je Teksas velika država, i po površini i po broju stanovnika, sa interesima da utiče na većinu aspekata američkog života.

U skorije vreme, međutim, prisustvo Teksasa u sudskim parnicama visokog profila rezultat je udruženog pokušaja najviših republikanskih političara u državi da postanu krupni igrači u konzervativnom pravnom svetu.

„Teksas je postao popriličan lider u dovođenju slučajeva pred Vrhovni sud na razmatranje, a potom su oni često ti koji nastavljaju da ih dokazuju", kaže Peri.

„Ova država je razvila visoko profesionalizovanu kancelariju koja istovremeno predvodi mnoge druge konzervativne države u dovođenju slučajeva pred Vrhovni sud."


Bitka za Vrhovni sud


Od 2013. do 2020. godine, tadašnji vrhovni tužilac Skot Keler dokazivao je 11 slučajeva pred Vrhovnim sudom.

Prvi sledeći najbliži državni tužilac imao je svega četiri.

Teksaški guverner Greg Ebot, dok je služio kao državni pravobranilac te države, često bi za svoj posao govorio: „Dođem u kancelariju, tužim saveznu vladu i onda idem kući."

Savezna država, u čiju je naviku prešlo da pomera granice konzervativnih zakona i ciljeva, nije uvek dobijala te slučajeve visokog profila.

U slučaju zakona protiv sodomije, prava glasa, smrtne kazne i, najskorije, abortusa, često bi se našla na kraćem kraju sudskog štapa, mnogo puta tesno - odlukama 5 prema 4.

Sad kad više nema Ginzberg a Beret se sprema da zauzme njeno mesto na sudu, međutim, konzervativci u Teksasu se nadaju da se menja plima u pravničkom svetu.

„Ovo je istorijska prilika", kaže Met Makoviak, ostinski politički konsultant i predsedavajući Republikanske stranke Okruga Trevis.

„Konzervativci u Teksasu i širom zemlje su zaista, zaista zadovoljni poslednjim dvema nominacijama predsednika za Vrhovni sud, ohrabreni su i, mislim, istinski puni nade i za sledeću."

Grupe protiv abortusa kao što je teksaško Pravo na život slavile su nominaciju Beretove, istakavši da će ona zameniti Ginzberg, koja je dosledno glasala u koristi prava na abortus.

Njena zamena, rekli su oni, „mogla bi da iznedri novu nadu za zaštitu nerođene dece".

Jedan drugi slučaj vezan za abortus, koji osporava teksaški zakon kojim se zabranjuje uobičajena procedura abortusa „dilatacija i izvlačenje" u drugom trimestru i zahteva ukop ili kremaciju embriona ili fetusnog tkiva, trenutno se nalazi na razmatranju u federalnom apelacionom sudu.

Getty Images

Grupa Pravo na život izrazila je optimizam da će se Beret pridružiti drugim Trampovim naimenovanim sudijama, Bretu Kavanou i Nilu Gorsaču, u poštovanju teksaškog zakona i pripremanju terena za strožu regulaciju abortusa u drugim državama.

„Teksas je država koja se zalaže za život i među konzervativcima mi bismo svakako voleli da vidimo poništenje Roa protiv Vejda", kaže Makovijak.

„Naravno, to ne čini abortus ilegalnim, to ga samo ponovo pretvara u državno pitanje."

Dok konzervativci u Teksasu cene načine na koje republikansko vođstvo u njihovoj državi može da ima koristi od zaokreta udesno u ideologiji Vrhovnog suda, oni na levici koji su se do sada borili protiv njih na sudu pripremaju se za ono što doživljavaju kao duge, iscrpljujuće i često uzaludne borbe.

„Strašno je deprimirajuće", kaže Suzan Hejs, ostinska pravnica koja je provela decenije radeći na slučajevima prava na abortus.

„Teksas je bio izvor neproporcionalno mnogo slučajeva koji se tiču reproduktivnih prava, glasačkih prava i drugih slučajeva građanskih prava o kojima je morao da odlučuje Vrhovni sud da bi zaštitio osnovna ljudska prava u državi."

Konzervativni refren na te pritužbe je da izbori imaju posledice.

Donald Tramp je dobio izbore 2016. godine, a republikanci su 2015. godine preuzeli kontrolu nad američkim Senatom, koji potvrđuje nominacije za sudije.

Sam Teksas nije izabrao demokratu na neki državnički položaj još od 1994. godine.

Postoje, međutim, znaci života za teksaške liberale.

Ankete pokazuju da su Džo Bajden i Tramp u tesnoj borbi za elektorske predsedničke glasove u ovoj državi.

Kornin je u tesnijoj trci za reizbor nego što se očekivalo, a demokrate bi čak mogle da budu i favoriti u ovom trenutku da povrate kontrolu nad državnim zakonodavstvom, koje su poslednji put kontrolisali 2002. godine.


Pogledajte: Verbalni udarci Trampa i Bajdena u prvoj TV debati


Prema profesoru prava Periju, ukoliko Teksas zaista „poplavi„ (plava je boja Demokratske stranke, što znači ako Bajden odnese prevagu), demokrate bi mogle da naslede zakonski aparat koji onda mogu da iskoriste za vlastite ciljeve.

„Nada postoji da se zbog promene demografije i drugih stvari, Teksas kreće ka purpurnom i da postoji budućnost u kojoj će institucije izgrađene u Teksasu za konzervativno stanovište jednog dana postati moćno mesto za liberale", kaže on.

„Međutim, mislim da još nismo stigli dotle."

U međuvremenu, kaže Hejs, liberali u ovoj državi će morati da nastave da daju sve od sebe da održe konzervativnu promenu plime na distanci.

„Ne spavamo, ako govorimo lično", kaže ona.

„Ali mi Teksašani smo borci."

Hejs kaže da je, kad je prvi put čula za smrt Rut Gincberg, opsovala, potom izašla napolje na vedru noć da gleda zvezde - i zauzme malo filozofskiji stav.

Pomislila je na to kako je jedna od njenih pravnih heroina sada sa svojim mužem, koji je umro 2010. godine.

„Pomislila sam na Martija Ginsberga i koliko ju je voleo i podržavao", kaže ona.

„Umesto da budem tužna, bila sam srećna što su oni konačno zajedno. I umesto da budem tužna, osećala sam snagu i rešenost."

Pratite Entonija na Tviteru


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk