"Projekat Šira slika"

Fudbal, Engleska i Premijer liga: Mančester Junajted i Liverpul predlažu velike promjene, ostali su protiv

I britanska vlada je kritikovala predloženi plan

4561 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Obelodanjeni su detalji najveće predložene reforme u engleskom fudbalu još od osnivanja Premijer lige 1992. godine - „Projekat Šira slika".

Ovu ideju predstavili su vlasnik Liverpula Džon Henri i kopredsednik Mančester junajteda Džoel Glejzer.

Uprkos tome što je plan procureo, već je izazvao ogromne rasprave i neke veoma ljutite reakcije.

I britanska vlada je kritikovala predloženi plan.

Šta je „Projekat Šira slika"?

Getty Images

Plan, koji su zajedno predstavili Liverpul i Mančester Junajted, dodelio bi timovima engleske Druge lige (EFL Čempionšip) - ligi ispod Premijer lige - 250 miliona funti odmah, da ih podele među sobom, plus 25 odsto prihoda od budućih televizijskih ugovora koje obezbedi Premijer liga.

Ti klubovi, koje predvodi predsednik EFL-a Rik Peri, zahtevaju više novca od Premijer lige već neko duže vreme, zato što imaju velikih finansijskih teškoća u odsustvu publike zbog Kovida-19.

Ideja je da bi finansijskom podrškom EFL-u vrhunski klubovi tako pomogli „fudbalskoj piramidi" na kojoj se zasniva engleski fudbal - a možda čak i način života u čitavoj zemlji.

Ali ovaj poklon ima cenu.

U zamenu za njega, fudbalski kalendar će biti skraćen tako da to odgovara vrhunskim učesnicima Premijer lige - sa smanjenim brojem klubova (sa 20 na 18) i ukidanjem dva kup takmičenja - Liga kupa i Komjuniti šilda.

Ove promene oslobodile bi dosadašnje fiksne datume prvenstvenih utakmica koji bi mogli biti popunjeni unosnijim evropskim fudbalskim mečevima i predsezonskim prijateljskim utakmicama.

Takozvana „Velika šestorka" Premijer lige - Liverpul, Mančester Junajted, Mančester Siti, Arsenal, Totenhem i Čelsi - dobili bi i posebno pravo glasa po nekim pitanjima, zajedno sa Vest Hemom, Evertonom i Sautemptonom.


Projekat Široka slika" po tačkama:

  • Broj klubova u Premijer ligi bi bio smanjen sa 20 na 18, a lige ispod nje bi imale po 24 kluba (Čempionšip, Liga jedan i Liga 2);
  • Dva poslednjeplasirana tima Premijer lige bi automatski ispali;
  • Ukidanje Liga kupa i Komjuniti šilda (dva kup takmičenja bez prevelikog značaja);
  • Fond od 250 miliona funti (oko 275 miliona evra) bio bi odmah dostupan EFL-u i 25% svih budućih TV prava;
  • 100 miliona funti (oko 110 miliona evra) bilo bi plaćeno Fudbalskoj asocijaciji Engleske kako bi nadomestio izgubljeni prihod;
  • Devet klubova je dobilo „posebna glasačka prava" o određenim pitanjima, na osnovu njihovog statusa u Premijer ligi, odnosno dužine učestvovanja u takmičenju.

Zašto baš sada?

Getty Images

Kao i sa svim ostalim ove 2020. godine, odgovor je samo jedna reč - Kovid.

Ogroman broj klubova iz EFL-a suočava se sa finansijskim katastrofom, a predsednik Lige Rik Peri se već neko vreme zalaže za ovu vrstu pomoći.

Čak i pre pandemije korona virusa, nekoliko klubova - Beri, Meklsfild i stari klub Džej-Džeja Okoče - Bolton - u poslednjih nekoliko godina su bankrotirali ili otišli pod stečaj i razgovori oko „Projekta Šira slika" zaista ispočetka nisu imali veze sa pandemijom.

Ali Kovid je doveo mnogo više klubova na ivicu egzistencije, gde se oni suočavaju sa propašću zato što im nije dozvoljeno da puste publiku na tribine - i zarade od prodaje karata, suvenira i osveženja koji uz to idu - pod vladinim pravilima uvedenim sa ciljem kontrolisanja virusa.

Istovremeno, na samom vrhu piramide, „Velika šestorka" Premijer lige mnogo manje zavisi od prihoda od karata, budući da ih najviše finansiraju televizijski ugovori teški više milijardi, sklopljeni i sa britanskim i TV kompanijama širom sveta - pored toga što, u nekim slučajevima, imaju fantastično bogate vlasnike.

To im je omogućilo da nastave da sklapaju astronomske transfere čak i u ovakvo vreme krize.

Već se mesecima govorka o nekoj vrsti izlaza za EFL koji će finansirati Premijer liga i o obliku u kom će se to desiti.

Sada je iznet konkretan predlog.

Ko je protiv?

Getty Images

Skoro svi ostali.

Sasvim sigurno je i sama Premijer liga - za razliku od njenih klubova - vrlo nezadovoljna ovom idejom:

„Engleski fudbal je najgledaniji na svetu i ima dinamičnu i takmičarsku strukturu lige koja budi interesovanje širom sveta", navedeno je u saopštenju Premijer lige.

„Prema mišljenju Premijer lige, brojni pojedinačni predlozi u ovom planu mogli bi da imaju štetne posledice po čitav sport i vrlo smo razočarani što vidimo da je Rik Peri, predsednik EFL-a, dao zvaničnu podršku."

Čini se da tu ima i vrlo malo koristi za klubove koji nisu deo „Velike šestorke": oni bi morali da daju ravnopravan doprinos za ispomoć EFL-u, ali bi imali manje ugovorenih mečeva jer ne bi igrali u Evropi, što bi se na njih odrazilo finansijski.

Londonski Vest Hem, jedan od onih klubova koji bi makar prema ovom predlogu imao pravo glasa, već je izrazio neslaganje.

„Velika šestorka koristi Kovid za grabež za moć. Ako ovo bude prošlo, vremenom će imati samo još veću i veću korist", rekao je izvor iz Vest Hema za BBC.

U londonskom klubu nisu ni znali za predlog, kažu izvori za BBC Sport, a još više su bili šokirani kada je on procurio u javnost u nedelju i kada se i ime Vest Hema u njemu pojavilo.

„Čekićari", kako glasi nadimak Vest Hema, vide u ovome još negativnih strana - neigranje dve utakmice kod kuće (ako liga bude smanjena za dva kluba), što bi negativno uticalo na budžet, a istovremeno otvara prostor klubovima „velike šestorke" da igraju više evropskih utakmica i unosne predsezonske prijateljske mečeve što bi im dalo nesrazmernu prednost u odnosu na druge klubove.

Britanska vlada takođe je kritikovala ovu ideju.

Njeno Ministarstvo za kulturu, medije i sport opisalo ju je kao „sporazum iz kuloara" koji će stvoriti „zatvoreni biznis na samom vrhu sporta".

„Održivost, integritet i pošteno nadmetanje su od apsolutno najveće važnosti i sve što bi moglo to da podrije duboko je zabrinjavajuće", dodaje se.

Portparol premijera Borisa Džonsona rekao je da bi ovakvi planovi „potkopali poverenje u upravljanje fudbalom".

„Što se tiče podrške klubovima, dobili smo uveravanja od Premijer lige i engleske fudbalske lige da nemaju nameru da puste da propadne bilo koji EFL klub zbog Kovida-19 i znamo da imaju sredstva da spreče da se to dogodi u okviru postojećih mehanizama.

„Snažno podstičemo Premijer ligu i EFL da nastave da konstruktivno rade na osmišljavanju paketa podrške za celu fudbalsku porodicu", dodaju iz britanske vlade.

I, konačno, Udruženje fudbalskih navijača saopštilo je da je propratilo predloge sa „dubokom zabrinutošću", dodavši da će oni imati „dalekosežne posledice po čitav domaći fudbal".

„Još jednom se čini da velike odluke u fudbalu, iza naših leđa, donose milijarderi - vlasnici klubovi, a koji nastavljaju da se odnose prema fudbalu kao vlastitom posedu", navedeno je u saopštenju.

Zašto spasavati manje klubove?

Getty Images

Većina engleskih gradova ima fudbalski tim koji igra u nekom rangu takmičenja i tom gradu daje identitet prepoznatljiv u čitavoj zemlji.

Evo jednog primera: grad Akrington nema mnogo turista, ali većina Britanaca iznad određenog godišta zna za njegov fudbalski tim - Akrington Stenli - zahvaljujući reklamnoj kampanji koja se prepričavala.

I zaista, kada BBC izveštava o nekom gradu i odlučuje da li je dovoljno poznat da ne mora u članak da se ubacuju dodatne informacije onda se pre svega oslanja na podatak da li taj grad ima ima klub u nekoj fudbalskoj ligi.

A kad neki manji fudbalski klub ostvari neočekivani uspeh u nekom kupu - kao kad je Česterfild stigao do polufinala u FA Kupu 1997. godine, na primer - on skreće pažnju na sam grad i ima ogroman uticaj na ponos njegovih građana.


Pogledajte video o Fudbalskom klubu TSC iz Bačke Topole


Ali ogromna većina tih klubova sada je na ivici egzistencije.

Ako njih više ne bude bilo, to se neće odraziti samo na fudbalsku piramidu, već će i iščupati srce postindustrijskim zajednicama koje se ionako već muče da opstaanu.

Zbog toga postoji toliko žestok pritisak da dođe do neke vrste spasonosne pomoći. Zbog toga je EFL toliko željan takvih predloga.

A to je prosto pritisak koji neki vrhunski klubovi misle da će moći da iskoriste.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk