Trampova ćerka Tifani u centru pažnje - rivali snimili zajednički spot

Najmlađa i najmanje poznata predsjednikova ćerka postala je predmet podsmjeha na internetu kada je objavljen video snimak njenog obraćanja na jednom predizbornom gej skupu

20272 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od izbora u Americi deli nas 14 dana.

Donald Tramp odlazi na miting u Pensilvaniju, a njegova ćerka Tifani postala je hit na društvenim mrežama zbog lapsusa na republikanskom LGBT skupu.

U Juti, republikanac i demokrata uradili su nešto što niko nije očekivao.


Dve slike, dve tesne trke

Iako ankete pokazuju da Džo Bajden vodi na nacionalnom nivou, evo kako izgleda borba u nekoliko najvažnijih država čiji glasovi mogu da budu presudni.

1. Florida, država koja se mora osvojiti

U ranom glasanju na Floridi učestvovalo je malo više registrovanih republikanaca nego demokrata, pokazuju zvanični državni podaci. U ostalim državama je zabeležen suprotan trend.

2. Pensilvanija, borba za glasove radnika

Donald Tramp odlazi u Pensilvaniju i to će biti njegova treća poseta Iriju kako bi zadržao glasove belih pripadnika radničke klase. Džo Bajden bio je pre deset dana u istom mestu i okupljenima poručio da obećanja aktuelnog predsednika o radnim mestima ne mogu biti ispunjena.


Tifani postala hit zbog obraćanja na LGBT skupu

BBC reporterka Holi Honderik objašnjava zašto ljudi pričaju o njoj:

Najmlađa i najmanje poznata predsednikova ćerka postala je predmet podsmeha na internetu kada je objavljen video snimak njenog obraćanja na jednom predizbornom gej skupu.

„Znam u šta veruje moj otac. I pre politike podržavao je gejeve, lezbejke, LGBQI... IA+ zajednicu ", rekla je mirnoj publici.

Kritičari su odmah primetili da je preskočila T u akronimu, koji se odnosi na trans ljude i iskoristili su to da ponovo podsete na odnos koji je adminstracija njenog oca imala prema LGBT populaciji.

(Skraćenica LGBTQ odnosi se na lezbejke, gejeve, biseksualne, kvir, interseks i aseksualne ljude.)

Na primer, iako predsednik Tramp retko javno komentariše LGBT pitanja, zabranio je trans ljudima da služe vojsku i povukao je odluku Obamine administracije da trans učenici budu zaštićeni u javnim školama.

Tifani nije navikla da bude pod lupom javnosti, ona je jedinica iz Trampovog drugog braka s glumicom Marlom Mejpls i nije baš bliska sa ocem.

Komentatori su primetili da joj je tokom govora na nacionalnoj konvenciji Republikanske partije nedostajalo ličnih anegdota sa ocem, koje je nadomestila divljenjem njegovoj politici.


Demokrata i republikanac poručuju: 'Ne moramo da mrzimo jedan drugog'

Dvojica suprotstavljenih kandidata na izborima u Juti poneli su se prijateljski iako je kampanja u Americi prilično oštra i gruba.

Demokrata Kris Piterson i republikanac Spenser Koks, koji se bore za mesto guvernera u Juti, snimili su niz reklama da pokažu da je moguće raditi zajedno uprkos razlikama.

Čak su snimili i zajednički predizborni spot.

„Postoje stvari oko kojih se obojica slažemo", kaže Koks.

„Možemo da se ne slažemo, ali ne moramo da mrzimo jedan drugog".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: