U fotografijama: Rat u Jemenu - Sultanskoj palati „prijeti urušavanje“

"Ako se brzo ne popravi, preti joj urušavanje", rekao je za agenciju AFP Abdulah Barmada

13637 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Sultanska palata iz 19. veka u Jemenu predstavlja jednu od najvećih građevina na svetu koje su izgrađene od ćerpiča - nepečene opeke od blata koja se suši na suncu. Posle niza godina nebrige i jakih kiša preti joj urušavanje.

Sedmospratnica u gradu Sejun i provinciji Hadramut, trenutno je muzej, ali je u lošem stanju otakako je u ovoj zemlji 2015. buknuo građanski rat.

Ovog leta zadesile su je i jake kiše i poplave, koje su odnele desetine života u Jemenu.

Inženjer kaže da je građevina sada „opasna" i traži pomoć.

AFP
AFP

„Ako se brzo ne popravi, preti joj urušavanje", rekao je za agenciju AFP Abdulah Barmada.

„Oštećen je temelj, ali i zidovi i krov. Zahteva popravku i redovno održavanje", dodao je.

Ekstremni vremenski uslovi naškodili su i kulama iz 16. veka koje su takođe izgrađene od ove vrste opeke i nalaze se u obližnjem starom delu grada Šibama, koji je poznat kao „pustinjski Menheten" i nalazi se pod zaštitom Uneska.

Nekoliko kula iz 11. veka takođe sa liste svetske kulturne baštine u starom gradu Sana srušile su se u poplavama. Štetu na građevinama naneli su i vazdušni napadi poslednjih godina.

AFP
Reuters

Unesko je saopštio u avgustu da prikuplja novac i stručnjake da sačuva jedinstveno kulturno blago Jemena koje opisuju kao „svedočanstvo ljudske kreativnosti i prilagodljivosti različitim pejzažima i vremenskim prilikama ove zemlje".

Jemen je razrušen u sukobu koji je buknuo 2015, kada je pobunjenički pokret Huti preuzeo kontrolu na većini zapadnog dela države, a zajednica arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula vojnu akciju da vrate na vlast predsednika Abdurabuha Mansur Hadija.

U borbama je poginulo više 110.000 ljudi, saopšteno je, a time je pokrenuta najveća humanitarna katastrofa na svetu koja je milione ljudi dovela na ivicu gladi. To je ovu državu učinilo još ranjivijom na pandemiju korona virusa.

. Sve fotografije podležu autorskim pravima