Novi test iz daha može da prepozna koronavirus u sekundi?

Rezultate je objavio Lanset nakon ispitivanja novog testa u Škotskoj i Nemačkoj

16298 pregleda 0 komentar(a)
Da li bi novi testovi mogli da znače da će putnici na aerodromima moći odmah da se testiraju?, Foto: EPA
Da li bi novi testovi mogli da znače da će putnici na aerodromima moći odmah da se testiraju?, Foto: EPA

Rana ispitivanja novog testa za korona virus otvaraju mogućnost „brzog prepoznavanja" bolesti - rezultati bi se znali u nekoliko sekundi, umesto u nekoliko sati.

Istraživanja pokazuju da bi metodom analize daha razvijenom u Velsu odmah moglo da se zna da li neko ima Kovid-19.

Rezultate je objavio Lanset nakon ispitivanja novog testa u Škotskoj i Nemačkoj.

Programeri Imspek Dijagnotiksa rekli su da bi njihovi uređaji mogli da budu spremni za upotrebu za šest meseci - ako uspeju da obezbede finansiranje.

„Mislim da postoji veliki potencijal", rekao je osnivač i izvršni direktor te kompanije Santi Dominges.

On kaže da bi tako brz test mogao da nađe primenu i van bolničkog okruženja.

„Možete videti potencijalnu upotrebu u vazduhoplovstvu, u transportu uopšte, u imigraciji.

„Možete brzo da uzmete uzorak, test je neinvanzivan, ne treba vam posebno obučeno osoblje da sakuplja te uzorke - i nekoliko minuta kasnije dobijate rezultat."

Najnoviju tehnologiju razvio je Imspek u sedištu kompanije u južnom Velsu.


Ceo svet je u potrazi za vakcinom:


Prvobitno se tehnologija koristila za razvijanje testova za otkrivanje bolesti poput raka pluća i za brzo razlikovanje bakterijske i virusne respiratorne bolesti.

Ali kako je nova vrsta korona virusa donela globalnu pandemiju, kompanija je donela odluku da svoje dijagnostičke napore usmeri u tom pravcu.

„Imamo iskustva u toj oblasti. Kada se Kovid pojavio, naterao nas je da se okrenemo u tom pravcu i da doprinesemo naporima", dodao je direktor Imspeka.

Getty Images

Do sada su izvedena dva ispitivanja nove tehnologije na bolničkim pacijentima u Edinburgu i u Dortmundu u Nemačkoj, kada se korona virus tek pojavio.

Studija, koju je vodio Univerzitet Lafboro, nastala je tokom rada na projektu trijaže za pomoć hitnim službama u trenucima katastrofa.

Istraživači su pokušali da utvrde da li tehnologija može da razlikuje pacijenta sa Kovidom-19 od onog sa nekom drugom vrstom infekcije grudnog koša.

Tehnologija funkcioniše tako što se analiziraju hemikalije iz daha pacijenta, koje bi mogle da nagoveste zašto je pacijent bolestan i da li ima respiratorne probleme.

Testovi su uspeli da otkriju trag Kovida-19 u hemikalijama, što je zatim potvrđeno tradicionalnijim i invanzivnim testovima brisa.

U 80 odsto slučajeva uspeli su tačno da predvide da li je pacijent imao Kovid-19 - razlikujući bolest od ostalih koje sa sobom nose probleme sa disanjem, poput astme ili bakterijske upale pluća.

U studiji u Edinburgu, istraživači su takođe identifikovali hemijska jedinjenja koja su imala „značajnu prediktivnu moć" za ozbiljnost infekcije korona virusom.

Ova tehnika bi mogla da pokaže ko su najugroženiji pacijenti.

Naučnici su zaključili: „Ako se pokaže pouzdanim, tehnologija nudi mogućnost brze identifikacije ili isključenja Kovida-19 u odeljenjima za hitne slučajeve ili u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što će poboljšati rad sa pacijentima i bezbednost zdravstvenog osoblja."

„Razvoj i odobrenje ovog pristupa mogu omogućiti brzu dijagnozu Kovida-19 u narednim endemskim sezonama gripa", dodali su.

Pol Tomas, sa odseka za hemiju Lafboro univerziteta, rekao je da su ga rezultati „silno ohrabrili".

Međutim, ovo su i dalje studije malih razmera, u kojima je učestvovalo oko 100 pacijenata.

PA Media

Kompanija koja proizvodi opremu rekla je da još treba da usavrši tehnologiju pre nego što bude spremna za upotrebu u svakodnevnim situacijama, bilo u bolnicama ili drugim sredinama kao što su aerodromi.

„Mi smo mala kompanija, ako bismo ovo morali sami da uradimo sa trenutnim resursima koje imamo, treba nam 12 do 18 meseci do dobijanja rešenja", rekao je Santi Dominges.

„Ali verovatno bismo mogli da izađemo na tržište za manje od šest meseci uz pravu podršku."

Rekao je da je ovo otkriće sada prioritet kompanije.

„Već smo imali određenu podršku velške vlade. To nam je bilo od velike pomoći kada smo došli tamo gde jesmo", rekao je.

„Ali sada smo u trenutku kada zaista želimo da povećamo brzinu, ako vi to želite.

„Jedno je dovesti tehnologiju do tačke kada je odobrena i može se koristiti, ali tada morate da budete u mogućnosti da je napravite u dovoljnom broju - nije dobro ako možete da napravite samo nekoliko."


Pogledajte: Kako Kovid-19 utiče na telo


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: