Koronavirus i imunitet: Odgovor T-ćelija „traje šest mjeseci poslije infekcije Kovidom-19“

Ali još uvek nije jasno da li to utiče na veću zaštitu od ponovnog zaražavanja.

10498 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Naučnici su pronašli dokaze da T-ćelije, vrsta odbrambenih ćelija, reaguju na Kovid-19 šest meseci pošto se čovek zarazi.

U studiji koja je obuhvatila 100 ljudi pozitivnih na korona virus, oni sa simptomima imali su mnogo veću reakciju T-ćelija.

Ali još uvek nije jasno da li to utiče na veću zaštitu od ponovnog zaražavanja.

Britanski istraživački tim kaže da ovi nalazi čine „samo jedan delić slagalice" o imunitetu i da još mnogo toga tek treba otkriti.

Ključno pitanje je da li kada se jednom zarazite korona virusom to štiti vaše telo od ponovnog zaražavanja i, ako je to moguće, koliko dugo može trajati ovaj imunitet.

Naučnici znaju da telo stvara antitela otprilike 10 dana nakon infekcije, ali izgleda da ona vremenom nestaju. Drže se virusa kako bi ga zaustavila.

Otkrili su i da jedna vrsta imune ćelije, koja se naziva T-ćelija, napada ćelije zaražene virusom. Ta reakcija je poznata kao ćelijski imuni odgovor i takođe može biti ključna.

Rezultati ove studije, koja još uvek nije prošla recenzije niti je objavljena u medicinskom žurnalu, sugerišu da bi T-ćelije mogle da igraju važniju ulogu.

Istraživanje je sproveo Konzorcijum za imunologiju korona virusa Ujedinjenog Kraljevstva, čiji su deo Univerzitet u Birmingemu, Klinička istraživački centar NIHR Mančester i Agencija za javno zdravlje Engleske.

Getty Images

„Rani rezultati pokazuju da reakcije T-ćelija mogu trajati duže od inicijalnog odgovora antitela, što bi moglo da ima značajan uticaj na razvoj vakcine protiv Kovida-19 i istraživanja imuniteta", rekao je doktor Šamez Ladani, autor istraživanja i epidemiolog konsultant iz Agencije za javno zdravlje Engleske.

Profesor Pol Mos sa Univerziteta u Birmingemu je rekao da je studija prva na svetu „koja je pokazala da snažan ćelijski imunitet traje šest meseci posle infekcije".

Ovo je zasnovano na uzorcima koji su uzeti od 23 muškarca i 77 žena zdravstvenih radnika koji su bili zaraženi korona virusom u martu ili aprilu i koji su imali blage do umerene simptome ili su bili asimptomatični.

Niko od njih nije bio toliko bolestan da bi bio primljen u bolnicu.

Istraživači kažu da je moguće da onim ljudima koji su imali simptome dobar odgovor T-ćelija može pružiti bolju zaštitu od ponovnog zaražavanja.



Ali takođe je moguće i da su asimptomatični pacijenti jednostavno sposobni da se izbore protiv virusa bez potrebe da njihovo telo stvori snažan imunološki odgovor.

Rekli su da je važno proveriti kakav je odgovor T-ćelija tokom ispitivanja vakcina.

„Sada nam je potrebno još istraživanja kako bismo saznali da li su simptomatični pacijenti bolje zaštićeni od ponovnog zaražavanja u budućnosti", rekao je profesor Mos.

Profesor Arne Akbar, predsednik Britanskog imunološkog društva, opisao je studiju kao „korak napred u našem razumevanju imuniteta protiv virusa korona".

„Analizirajući doprinos T-ćelija imunitetu posle infekcije, približavamo se otkrivanju jasnije slike složenog pitanja individualne zaštite posle zaražavanja", rekao je on.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: