AMERIČKI IZBORI 2020.

Republikanka koja vjeruje da se Tramp bori protiv pedofila i satanista ušla u Kongres

Grin, poslovna žena koja je nedavno ušla u politiku, pobijedila je u strogo konzervativnom i republikanskom 14. distriktu Džordžije, gdje je porazila demokratu Kevina van Ausdala

4103 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kongres Sjedinjenih Američkih Država imaće poslanicu koja veruje u teoriju zavere Kjuanon (QAnon): republikanka Mardžori Tejlor Grin je na izborima u utorak osvojila mesto u Predstavničkom domu za saveznu državu Džordžiju.

Grin, poslovna žena koja je nedavno ušla u politiku, pobedila je u strogo konzervativnom i republikanskom 14. distriktu Džordžije, gde je porazila demokratu Kevina van Ausdala.

Teorija Kjuanon (QAnon), koja se pojavila poslednjih godina, tvrdi da je američku vladu infiltrirala mreža pedofila i satanista koja pokušava da sruši predsednika Donalda Trampa.

U videu na Jutjubu Grin je pohvalila „Kjua" - tajnu figuru koja stoji iza porekla ove teorije - i nazvala ga patriotom.

Tokom čitave kampanje, međutim, ona je pokušavala da se distancira od ove grupe.

Drugi republikanski kandidati u prošlosti su već iskazivali podršku Kjuanonu, ali poslovna žena je izdvojena od samog početka kampanje kao jedna od njihovih najvatrenijih sledbenica.

Getty Images

Pre nego što se kandidovala, Grin je vodila privatnu građevinsku firmu sa mužem.

Predstavila se kao kandidatkinja koja se bori protiv abortusa, a zagovornica je prava na nošenje oružja, izgradnje zida na granici sa Meksikom i, očekivano, Donalda Trampa.

Sa svoje strane, Tramp je već čestitao Mardžori Tejlor Grin kad je dobila unutarpartijske izbore.

„Mardžori je jaka u svemu i nikad ne odustaje, prava POBEDNICA", napisao je Tramp tada na društvenim mrežama.

„Ona je buduća republikanska zvezda."

Što se tiče Kjuanona, predsednik je rekao da ne poznaje tu grupu veoma dobro, samo da je čuo da su oni „ljudi koji veoma vole našu zemlju".

Kandidatura Mardžori Tejlor Grin izazvala je veliku kontroverzu među samim republikancima, kada su mnogi od njih zauzeli stav protiv njene kampanje, nakon što su obelodanjeni stari video snimci na kojima ona daje iznosi uvredljive komentare na račun crnaca, muslimana i Jevreja.

Šta znači Kjuanon?

4chan je veoma popularan internet forum na kom svako može da postavi komentare i fotografije anonimno.

U oktobru 2017. godine, anonimni korisnik po imenu „Kju" tvrdio je na ovom forumu da je član američke vlade sa velikim pristupom poverljivim podacima.

Odatle potiče ime - slovo „Kju" i prva slova reči „anoniman".

Ova osoba rekla je da je istraga Roberta Malera o navodnom odnosu između Trampove kampanje i Rusije zapravo istraga globalnih elita i da predsednik ima tajni plan da uhapsi političare i holivudske zvezde zbog korupcije i zlostavljanja dece.

To nije bilo prvi put da se priča o tome.

Tridesetog oktobra 2016. godine, na Tviter nalogu jednog belog suprematiste tvrdilo se da je pronađen mejl na kompjuteru Entonija Vinera - bivšeg muža Hume Abedin, desne ruke Hilari Klinton - u kom se govori o postojanju grupe pedofila među članovima Demokratske stranke.

Getty Images

Ova glasina navela je dvasetosmogodišnjeg Edgara Medisona Velča da 4. decembra 2016. godine puca iz automatskog oružja na piceriju u Vašingtonu, gde su teoretičari zavere tvrdili da se okupljaju pedofili.

Ovaj incident je nazvan Picagejt.

Sada sledbenici Kjuanona raspravljaju o navodnim pedofilima i denunciraju ih na forumima kao što su 4chan, 8chan, Redit i na društvenim mrežama kao što su Tviter i Fejsbuk.

I na zub ne uzimaju samo demokratske političare, već i holivudske pevače i glumce.

Pogledajte video o tome šta Beograđani i Beograđanke misle o predsedničkim izborima u Americi


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas