Predsjednički izbori u Americi 2020: Koliko je Kanje Vest dobio glasova i hoćemo li ga vidjeti u Vašingtonu

Drugi nezavisni kandidat libertarijanka Džo Džorgensen postigla je mnogo bolji rezultat - tvrdi da je dobila milion i po glasova

20102 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kanje Vest, četrdesettrogodišnji reper priznao je da je njegova Rođendanska stranka dobila svega 60.000 od ukupno 160 miliona glasova Amerikanaca.

Drugi nezavisni kandidat libertarijanka Džo Džorgensen postigla je mnogo bolji rezultat - tvrdi da je dobila milion i po glasova.

Ali politička karijera Kanjea Vesta možda još nije gotova. Na Tviteru je ove nedelje napisao Kanje 2024, nagovestivši da će se možda ponovo nadmetati.

U prvom predsedničkom pokušaju Vest se našao na glasanju u 12 država, jer je u mnogim drugim zakasnio za predaju kandidature.

Najviše glasova prikupio je u Tenesiju, državi koja redovno daje prednosti republikancima.

Kada je u julu najavio kandidaturu, Vest je rekao da se njegova politička platforma zasniva na modelu Vakande, izmišljenog kraljevstva Crnog pantera.

Prioritet mu je bio da se okonča policijska brutalnost, rekao je za Forbs, kao i čišćenje hemikalija „iz naših dezodoranasa i pasti za zube", a u centru pažnje mu je da zaštiti „veliku vojsku Amerike".


Zašto je partiju nazvao rođendanskom?

„Zato što kad pobedimo to će biti svačija rođendanska žurka", rekao je.

Njegova kandidatura nije izazvala samo kritike, već i zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Na mitingu u Čarlstonu, gde je formalno započeo kampanju, imao je nekoliko izjava nalik buncanju.

U jednom momentu izjavio je da borkinja za prava crnaca Herijet Tabman tokom 19. veka nije „nikad zapravo oslobodila robove, već ih je samo poslala da rade kod drugih belaca".

Kasnije je počeo da plače kad je govorio o abortusu, navodeći da ga roditelji zamalo nisu abortirali, a da je i on želeo da njegova partnerka abortira njihovu ćerku.

Reper je prošle godine izjavio da ima bipolarni poremećej i njegova žena Kim Kardašijan Vest preko društvenih mreža je tražila „razumevanje i saosećanje" od ljudi jer Vestove „reči nekad nisu u saglasju sa njegovim namerama".

Postovi na Tviteru u kojima Vest traži da njegovi pratioci ispišu njegovo ime na glasačkim listićima bili su na meti kritičara, koji su to razumeli kao oduzimanje glasova legitimnim kandidatima.

Gospođa Džorgensen, s druge strane, vodila je konvencionalniju kampanju, organizovala skupove, tražila podršku i zastupala libertarijansku politiku - slabe vlade i jakih sloboda za pojedince.

Getty Images

Ona ima 63 godine i predaje psihologiju na Univerzitetu Klemson. Bila je prva kandidatkinja Libertarijanske partije u istoriji, navodi agencija Asošijejted pres

„Broj glasača Libertarijanske partije nastaviće da raste. Republikanci i demokrate mogu to usporiti samo ako usvoje naše principe", rekla je u saopštenju.

Libertarijanska partija osnovana je tokom sedamdesetih godina u Americi.

Od ostalih nezavisnih kandidata, Zelena partija i njen kandidat Haui Hokins na drugom mestu je iza Džorgensen sa osvojenih više od 339.000 glasova širom zemlje.

Ovo troje nisu jedini protivkandidati Donaldu Trampu i Džozefu Bajdenu - ni blizu. Ove godine je u trci za američkog predsednika učestvovalo više od 1.200 kandidata, prema podacima Federalne izborne komisije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: