Preminuo Ken Spirs, koautor čuvenog crtaća

Spirs, koji je sa Džoom Rubijem stvorio animirane likove, preminuo je usled komplikacija demencije sa Levijevim tijelima

6710 pregleda 65 reakcija 0 komentar(a)
Skubi du, Foto: Getty/United Archives
Skubi du, Foto: Getty/United Archives

Ken Spirs, koautor animirane serije Skubi Du, preminuo je u 82. godini.

Spirs, koji je sa Džoom Rubijem stvorio animirane likove, preminuo je usled komplikacija demencije sa Levijevim telima.

Originalni crtani, nazvan Gde si ti Skubi Du? (Scooby-Doo, Where Are You?) imao je samo dve sezone od 1969. do 1970, ali je napravio obrazac koji je iznedrio 50 godina priča.

Spirs je preminuo tri meseca posle Rubija.

Njegov sin Kevin potvrdio je za sajt Holivud riporter da je Spirs preminuo u petak u Los Anđelesu.

Predsednik kompanije Vorner Bros Sem Redžister napisao je u saopštenju: „Kompanija Varner Bros Animejš tuguje zbog odlaska Kena Spirsa i njegovim voljenima šaljemo najtoplije misli.

„Bio je pravi inovator u industriji čiji humor i pripovedanje i dalje oduševljavaju publiku.

„Ne možete da pronađete ekran na svetu na kojem nije prikazivan Skubi Du. I dalje smo inspirisani njegovim radom u Vorner Bros Animejšnu i počastvovani smo što nastavljamo nasleđe njegovih voljenih likova."

Ken Spirs je rođen 12. marta 1938. u Los Anđelesu, a Rubija je upoznao tokom rada za producentsku kuću Hana Barbera.

Stvorili su crtani Gde si ti Skubi du? (Scooby-Doo, Where Are You?), koji je prvi put prikazan na televiziji CBS u septembru 1969.

Crtani prati avanture crne doge Skubija, koji putuje Sjedinjenim Američkim Državama, rešavajući sablasne misterije sa grupom hrabrih tinejdžera - Dafni, Fredom, Vilmom i Šegijem.

Televizija ABC je 1977 osnovala Rubi-Spirs prodakšn, kao podružnicu Filmvejsa - studija koji je stvorio crtaće Mister Ti i Alvin i veverice.

Posle objave o njegovoj smrti, na zvaničnom nalogu Skubi Dua na Instagramu odata mu je počast, uz fotografiju družine iz crtaća uz opis: „Ken Spenser 1938-2020."


„Ken će zauvek ostati upamćen po duhovitosti, načinu na koji je pripovedao, odanosti porodici i snažnoj radnoj etici", rekao je Kevin Spirs u izjavi za Varajati.

„Ken nije samo ostavio trajni utisak na svoju porodicu, već je uticao na živote mnogih kao koautor Skubi Dua. Ken nam je bio uzor tokom celog života i nastaviće da živi u našim srcima."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: