U fotografijama: Pogledajte kako je Evo Morales dočekan u Boliviji

Morales je podnio ostavku u novembru 2019. godine pošto ga je šef vojske pozvao da se povuče, jer su se pojačali masovni protesti zbog navoda o namještanju glasanja na predsjedničkim izborima

5918 pregleda 78 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mase ljudi okupile su se da dočekaju bivšeg bolivijskog predsednika Eva Moralesa u sredu pošto se vratio u grad koji je napustio pre godinu dana i otišao u egzil.

Morales je podneo ostavku u novembru 2019. godine pošto ga je šef vojske pozvao da se povuče, jer su se pojačali masovni protesti zbog navoda o nameštanju glasanja na predsedničkim izborima.

Reuters

Vodio je zemlju gotovo 14 godina, ali mnogi Bolivijci bili su ljuti zbog njegove kandidature za reizbor 2019.

Tvrdili su da nije trebalo da mu bude omogućeno da se kandiduje pošto je na referendumu većina glasala protiv ukidanja ustavnog ograničenja broja mandata.

Ali Moralesova socijalistička stranka MAS to pokrenuli su to pitanje pred ustavnim sudom, koji je poništio rezultat referenduma i ukinuo ograničenje, čime mu je omogućio da se prošle godine kandiduje za predsednika.

Zvanično je proglašen pobednikom, ali zaustavljanje brojanja glasova na 24 sata izazvalo je masovne proteste, zbog sumnje o nameštanju rezultata.

Protesti su se nastavili nedeljama - i u kombinaciji sa pritiskom vojske i policije - doveli do ostavke Moralesa 10. novembra i njegovog izgnanstva prvo u Meksiko, a zatim u Argentinu.

Reuters

Morales je uvek govorio da će se vratiti u Boliviju ako njegova socijalistička stranka MAS, koju i dalje vodi, pobedi na ponovljenim izborima.

Reuters

Iako je Luis Arse, kandidat stranke Mas, vodio na anketama, mnoge je iznenadila njegova pobeda u prvom krugu.

Arse je položio zakletvu u nedelju, a Morales je u ponedeljak prešao granicu iz Argentine u Boliviju.

Automobilom se probio od granice do Čimore, okružen pristalicama.

Na dočeku nije bilo novog predsednika Arsea.

Iako je bio ministar privrede u Moralesovoj vladi, donekle se distancirao od bivšeg šefa otkako je pobedio na izborima 2020. godine.

Reuters

Velika posećenost skupa pokazala je da Morales i dalje ima veliku podršku.

Fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Bonus video: