Britanska vlada krivi "tehničku grešku": U pozadini Džonsonove čestitke Bajdenu pisalo Tramp

Zvaničnici su rekli da su dvije poruke pripremljene prije objavljivanja rezultata izbora

6159 pregleda 0 komentar(a)
Skriveni tekst se može lako vidjeti kada se izmijene boje na slici., Foto: BBC
Skriveni tekst se može lako vidjeti kada se izmijene boje na slici., Foto: BBC

Britanska vlada okrivila je „tehničku grešku" za tvit Borisa Džonsona u kojem je Džou Bajdenu čestitao pobedu na izborima u SAD, dok se u pozadini naziralo ime „Tramp".

Korisnici društvenih mreža komentarisali su grešku, dok je na sajtu Gido Foks navedeno da je poruka u pozadini sadržala i reči „drugi mandat".

Zvaničnici su rekli da su dve poruke pripremljene pre objavljivanja rezultata izbora.

Rekli su da je slika sa jednom čestitkom greškom „ugrađena" u drugu.

Džonson je poruku objavio na Tviteru u subotu, nakon što su televizije u SAD i drugim zemljama bivšeg potpredsednika Amerike i kandidata Demokratske stranke proglasile pobednikom.


Britanski premijer - koji nikada nije upoznao Bajdena - čestitao mu je na pobedi u telefonskom razgovoru koji je, prema rečima BBC novinarke Lore Kjuensberg, trajao oko 20 minuta.

Džonson je rekao da su on i izabrani predsednik razgovarali o „zajedničkim prioritetima" i da se raduje „jačanju partnerstva" između dve zemlje.

Veruje se da je premijer Velike Britanije prvi evropski lider sa kojim je Bajden razgovarao od kako su završeni izbori.

Bajden se priprema za preuzimanje funkcije u januaru, iako sadašnji predsednik Donald Tramp odbija da prihvati ishod izbora i pokreće niz pravnih mera u određenim državama.

Poruka koju je premijer poslao u nedelju glasila je: „Čestitam Džou Bajdenu na izboru za predsednika Sjedinjenih Država i Kamali Haris na njenom istorijskom dostignuću.

„SAD su naš najvažniji saveznik i radujem se bliskoj saradnji na zajedničkim prioritetima, od klimatskih promena do trgovine i bezbednosti."

Ali izgleda da je poruka sadržala tragove drugačije poruke koji se odnosi na Trampa, koji je u Beloj kući od 2017. godine.

Na sajtu Gido Foks se navodi da se „ostaci" te poruke mogu videti podešavanjem nivoa kontrasta i osvetljenosti stvarne poruke koja je objavljena.



Portparol vlade je rekao: „Kao što se može i očekivati, unapred su pripremljene dve izjave za ishod ove tesne izborne trke.

„Tehnička greška je značila da su delovi alternativne poruke ugrađeni u pozadinu grafike."

Ministri u britanskoj vladi su rekli da se raduju saradnji sa Bajdenom po pitanjima kao što su klimatske promene i trgovina.

Poslednjih dana Bajdenov tim nastojao je da umanji tenzije oko uloge Borisa Džonsona u Bregzitu i prošlih komentara koje je davao i o Trampu i njegovom prethodniku Baraku Obami.

Telefoniranje

Bajden, koji je se jasno i glasno protivio Bregzitu, insistirao je da je održavanje mira u Severnoj Irskoj najvažnije pitanje u bilo kom trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i SAD posle Bregzita.

Novoizabrani predsednik nastavlja da vodi telefonske razgovore sa svetskim liderima, a pričao je i sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Pre nego što su se pojavile vesti o Bajdenovom razgovoru sa Džonsonom, irski premijer Majkl Martin je u poruci na Tviteru napisao da je upravo završio „srdačan" razgovor za novoizabranim predsednikom.

Poruka je ubrzo izbrisana, nakon čega je irska vlada otkrila da je objavljena greškom i iako je dogovoren poziv, njih dvoje još nisu razgovarali.

Nekoliko sati kasnije, Martin je objavio još jednu poruku u kojoj kaže da je imao „topao i prijatan" telefonski razgovor sa Bajdenom.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: