Poslednja živa bijela žirafa biće praćena radi zaštite od lovokradica

Jedna grupa za očuvanje prirode saopštila je da će šumari u realnom vremenu pratiti kretanje usamljenog mužjaka žirafe

5710 pregleda 0 komentar(a)
Bijela žirafa, Foto: ISHAQBINI HIROLA COMMUNITY CONSERVANCY
Bijela žirafa, Foto: ISHAQBINI HIROLA COMMUNITY CONSERVANCY

Jedina bela žirafa na svetu dobila je GPS uređaj kako bi bila praćena i zaštićena od lovaca u severoistočnoj Keniji.

Jedna grupa za očuvanje prirode saopštila je da će šumari u realnom vremenu pratiti kretanje usamljenog mužjaka žirafe.

Smatra se da je on poslednja takva jedinka u vrsti, nakon što su mu lovokradice ubile članove porodice u martu ove godine.

Šumari se pribojavaju da bi i ova žirafa mogla doživeti istu sudbinu.

Tela prethodno ubijene ženke i sedmomesečnog mladunčeta pronađena su u okrugu Garisa u Keniji, gde mužjak trenutno živi sam.

Društvo za zaštitu životinja Išakbini Hirola, koje nadgleda divlji svet u toj oblasti, kaže da je uređaj za praćenje prikačen za jedan od rogova žirafe 8. novembra.

U saopštenju je ova neprofitna grupa rekla da će uređaj svakog sata obaveštavati šumare o tome gde se žirafa nalazi, što će im omogućiti da „čuvaju ovu jedinstvenu životinju od nedozvoljenog lova".

Menadžer ove grupe Mohamed Ahmednur zahvalio je stručnjacima za očuvanje prirode na pomoći u zaštiti ove žirafe i drugih divljih životinja.

„Oblast u kojoj se žirafa hrani bila je kišovita nedavno, a bujna vegetacija je dobar znak za budućnost ovog belog mužjaka", rekao je on.

Kenijsko društvo za prirodu, glavna organizacija za očuvanje prirode u toj istočnoafričkoj državi, saopštilo je da je zadovoljno što je moglo da pomogne u zaštiti „jedinstvenih životinja, poput jedine poznate bele žirafe".

Bele žirafe su prvi put primećene u Keniji u martu 2016. godine, dva meseca nakon što su zapažene i u susednoj Tanzaniji.

Godinu dana kasnije, bele žirafe su ponovo bile u vestima, nakon što su majka i mladunče snimljeni fotoaparatom u okrugu Garisa.


Pogledajte video: Džinovski aligator u šetnji po golf terenu


Žirafe nastanjuju više od 15 afričkih zemalja i najviši su sisari na svetu. Lovokradice ih ubijaju zbog njihove kože, mesa i delova tela.

Oko 40 odsto populacije žirafa je nestalo u poslednjih 30 godina, čemu su doprineli nezakonit lov i krijumčarenje divljih životinja, prema podacima Afričke fondacije za divlje životinje.

Žirafe su proglašene ranjivom vrstom na crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode, a smatra se da ih na svetu ima još 68.293.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: