Policija i kriminal: Kako je jedan Amerikanac pokušao da bude Džejms Bond

„Nikada ne znate o čemu neko razmišlja kada ga juri FBI", rekao je advokat Džoš Kons, koji zastupa nekoliko žrtava navedene prevare

19624 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Bio je to pokušaj bekstva dostojan Ijana Fleminga, ali na kraju je osumnjičeni američki prevarant dokazao da nije Džejms Bond.

Matju Pirsi, 44-ogodišnji muškarac iz Kalifornije optužen za finansijske zločine, nakratko je izbegao pravdu kada je FBI pokušao da ga uhapsi u ponedeljak ujutro.

Prvo je pobegao autom, a posle je iskoristio skuter za vodu, da se sakrije od agenata pod vodom ledenog jezera.

Agenti su oko 25 minuta posmatrali njegove mehuriće na površini pre nego što je izašao, a onda su mu stavili lisice.

Optužen je za vođenje Poncijeve prevare vredne 35 miliona dolara u lokalnoj crkvenoj zajednici.

Skuteri za vodu, poznati i kao ronilačka pogonska vozila, podvodni su uređaji koji mogu povući pod vodu čoveka u ronilačkoj opremi. Korišćeni su za podvodnu bitku u filmu Operacija grom iz serijala o Džejmsu Bondu iz 1965. godine, a koristile su ih i vojske širom sveta.

Zvaničnici su saopštili da je Pirsi, kada su krenuli da ga uhapse, pobegao kamionetom, dva puta skrećući s puta. Zatim su ga videli kako s čudnom spravom u rukama uskače u jezero u blizini grada Redinga.

Policija je kasnije otkrila da je koristio model Jamaha 350Li, koji može da dostigne brzinu od 6,5 kilometara na sat i može da ode i do 30 metara pod vodu.

„Nikada ne znate o čemu neko razmišlja kada ga juri FBI", rekao je advokat Džoš Kons, koji zastupa nekoliko žrtava navedene prevare.

„I nastavili smo s istragom i odjednom danas, on pokušava da pobegne u jezero, koristeći podvodni uređaj."

Pošto se pojavio, Pirsa su pregledali policijski lekari zbog hipotermije i dali mu suvu odeću koju su uzeli od njegove supruge, prenosi portal Sacramento Bee.

Istražitelji kažu da su on i njegov poslovni partner Kenet Vinton koristili sredstva uložena u njihove kompanije, Family Wealth Legacy i Zolla, kako bi platili lične troškove, te da im je ostalo malo likvidne imovine da vrate klijentima.

Pirsi je optužen za prevaru putem sredstava telekomunikacje, prevaru preko imejla, pranje novca i neovlašćeno mešanje, a preti mu 20 godina zatvora.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: