Postoje uvjerljivi dokazi: Elitne australijske trupe ubijale avganistanske civile

Izvještaj su nedavno objavile Oružane snage Australije, kao zaključak istrage o kršenju kodeksa časti

6050 pregleda 2 komentar(a)
Avganistanski vojnik u Kabulu, Foto: Reuters
Avganistanski vojnik u Kabulu, Foto: Reuters

Postoje uverljivi dokazi da su pripadnici elitnih australijskih trupa ubili 39 civila tokom rata u Avganistanu, pokazali su rezultati dugo iščekivanog izveštaja iz istrage u vojsci Australije.

Izveštaj su nedavno objavile Oružane snage Australije, kao zaključak istrage o kršenju kodeksa časti.

U njemu se navodi da je 19 sadašnjih i bivših vojnika treba da bude stavljeno pod policijsku istragu zbog ubijanja „zatvorenika, poljoprivrednika i civila" između 2009. i 2013. godine.

Avganistanski zvaničnici izrazili su uverenost da je Australija posvećena „zadovoljavanju pravde".

U okviru istrage, koju je sproveo general-major Pol Breton, intervjuisano je više od 400 svedoka. Istraga je, između ostalog, utvrdila:

  • Mlađi vojnici su bili instruirani da prvo iskustvo oduzimanja života steknu ubijanjem zatvorenika;
  • Oružje i drugi predmeti su kasnije postavljani pored leševa avganskih civila kako bi se prikrili zločini;
  • Dogodila su se još dva incidenta, koja se mogu klasifikovati kao ratni zločin okrutnog postupanja.

Samanta Krompvec, akademska istraživačica koja je sprovela osnovnu istragu ovih slučajeva, kaže za BBC da se radi o „namernim i ciljanim ratnim zločinima koji su se ponavljali".

Ona kaže da je užasnuta izveštajem.

Šta izveštaj pokazuje?

Dvadeset i pet vojnika učestvovalo je u nezakonitim ubistvima - direktno ili kao saučesnici - u 23 slučaja.

Nijedan od izveštaja, procenjuje zapovednik generalštaba Angus Kembel, „ne može se svrstati u zločine počinjene u žaru borbe".

„Nijedan od zločina se nije desio u okolnostima u kojima bi namera počinilaca mogla biti nejasna, zbunjujuća ili pogrešno protumačena", rekao je novinarima u četvrtak.

Kembel kaže i da postoje dokazi da su pojedini članovi Specijalne avio-desantne službe (SAS) „uzimali zakon u svoje ruke".

„Izveštaj pokazuje da su ovakvo ponašanje pokazali i pojedini iskusni, harizmatični i uticajni podoficiri i njihovi štićenici, koji su stremili da poboljšaju status u vojsci".


Srebrenica: Šta se desilo pre 24 godine


U izveštaju se navodi da bi optuživanje australijskih vojnih komandanta za „naređivanje ili prikrivanje zločina" predstavljalo „izvrtanje činjenica".

Krompvec kaže da su u zločinima u nekim slučajevima učestvovali „pojedini uticajni podoficiri".

„Oni su podsticali vojnike ili su ih terali na egzekucije kako bi stekli prvo iskustvo oduzimanja života - to je bila praksa inicijacije mlađih vojnika u određene vodove, što je veoma uznemirujuće", rekla je za BBC.

Istraga je sprovedena iza zatvorenih vrata, a detanji sve do sada nisu bili poznati.

Kakve su reakcije?

Premijer Australije Skot Morison najavio je prošle nedelje da ima „loše vesti za Australijance" o aktivnostima pripadnika njihovih specijalnih jedinica.

„Radi se o sredini u kojoj se ovo dogodilo, a to je vojska", rekao je. „Ako želimo istinu, moraćemo da se suočimo sa realnošću konteksta u kojem se sve to dogodilo".

Iz Kabineta predsednika Avganistana Ašrafa Ganija saopšteno je da im je australijski premijer telefonirao i izrazio „veliko žaljenje" zbog nedavnih saznanja.

Zvanični Avganistan za sada nije komentarisao izveštaj.

Elen Pirson iz organizacije za ljudska prava Human Rights Watch ocenila je u izjavi za BBC da se radi o „uvažavanju činjenice da su se zločini dogodili".

Krompvec, jedna od autora izveštaja, kaže da se susrela „sa velikim otporom" kada je predočila prva saznanja, koja su se ispostavila kao tačna.

„Kritike su mi upućene na račun toga što sam žena, civil, feministkinja, da pokušavam da feminizujem sistem odbrane", rekla je.

„Ali, nije se radilo o tome da ja nisam mogla da shvatim kako je to ići u rat, već je po sredi što su pogaženi fundamentalni principi ratovanja".


Nagorno-Karabah: Izgubljeni životi Jermena i Azerbejdžanaca


Šta sledi?

Australijski premijer Morison je najavio specijalnu istragu povodom zaključaka izveštaja.

Mediji u Australiji spekulišu da bi takva istraga mogla da traje godinama, pre nego što se uopšte otvori mogućnost krivičnog gonjenja.

Kembel kaže da je jedna vazdušno-desantna jedinica raspuštena, kako bi se „ponovo uspostavio red".

Australijska vlada najavila je nezavisni nadzor nad istragom kako bi se obezbedila transparentnost procesa.

U Avganistanu se danas nalazi oko 400 australijskih vojnika - članova mirovne misije koju Australija sprovodi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim državama-saveznicama.

Ima li optužbi protiv vojnika drugih zemalja?

Početkom ove nedelje, Međunarodni krivični sud (ICC) započeo je istragu zbog sumnji u ratne zločine američkih i drugih vojnika u Avganistanu.

Očekuje se istraga aktivnosti Talibana, avganistanske vlade i američkih trupa, počev od maja 2003. godine.

Izveštaj Međunarodnog krivičnog suda iz 2016. godine pokazuje da postoji osnov za sumnje da su američki vojnici sprovodili mučenja u tajnim zatvorima pod kontrolom CIA.

U izveštaju se takođe navodi da postoji osnov za sumnje da su vlasti Avganistana mučili zatvorenike, a da su Talibani činili ratne zločine poput masovnog ubistva civila.

Velika Britanija takođe istražuje optužbe za nezakonita ubistva koja su navodno počinili pripadnici Specijalnih jedinica Velike Britanije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: