Melanija Tramp, Slovenija i Sevnica: Stanovnici rodnog grada prve dame očekuju da će njena slava ostati

Tokom poslednje četiri godine, rodni grad supruge američkog predsednika stekao je manju međunarodnu slavu, koja je pomogla promociji tog mesta u centralnoj Sloveniji i njegovih proizvoda

14398 pregleda 3 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Torta Melanija zauzima počasno mesto u vitrini poslastičarnice jednog hotela u Sevnici u Sloveniji.

Talasi lagane, zlatne čokolade lelujaju se na površini čokoladnog musa premazanog kremom - kombinacija boja izabrana u čast najpoznatije sevničke ćerke Melanije Tramp.

Tokom poslednje četiri godine, rodni grad supruge američkog predsednika stekao je manju međunarodnu slavu, koja je pomogla promociji tog mesta u centralnoj Sloveniji i njegovih proizvoda.

Ali, kako Trampovo predsedavanje ulazi u završnicu, i u Sevnici se oseća kraj jedne ere.

„Želeli smo da torta bude elegantna, da podseća na Melaniju - sa zlatom, zbog Trampa, i belim - zbog Bele kuće", kaže Nuša Vidmar, vlasnica poslastičarnice Julija.

Poslastica sadrži i orašaste plodove, koji su bili sezonski sastojak kada je Melanija Tramp postala prva dama u januaru 2017. godine.

Posetioci stižu u grad od oko pet hiljada stanovika krivudavim putem koji prati reku Savu, ide kroz šumu i izlazi na pilanu u kojoj su trupci naslagani visoko na prikolice.

Na obali Save, kratkom vožnjom van grada, na jednom panju nalazi se figura s podignutom rukom - a na posmatraču je da proceni da li je u nevolji ili ga pozdravlja.

Ovo je druga verzija statue koja se jednostavno zove Melanija. Originalnu drvenu figuru, koja nije imala ni prolazne sličnosti sa poznatom bivšom stanovnicom Sevnice, tokom leta je spalila nepoznata osoba.

BBC

U Sevnici studiozno odvajaju politiku od veze sa Vašingtonom.

„U našu poslastičarnicu dolazi dosta ljudi iz celog sveta - svi su probali tortu Melanija, ali mislim da nisu samo došli po tortu", primećuje vlasnica.

„To je za nas bila velika stvar - velika stvar i za Sloveniju. Bio je to istorijski momenat - i mislim da takav momenat više nećemo doživeti."

Reuters

Ali to ne znači kraj koristi koju Sevnica ima od veze s Melanijom.

Unutar zamka iz 16. veka na brdu iznad grada prodaje se kolekcija lokalnih proizvoda pod imenom „Prva dama".

Nekima bi moglo izgledati kao da pokušavaju da profitiraju, a niko ne razmišlja o tome šta bi Melanija mislila da vidi da salama nosi njeno ime.

BBC

U razvoju niza lokalnih proizvoda - među kojima su vino, čokolada i kreme za lepotu - zajedno rade lokalne vlasti i firme.

Gradonačelnik Srećko Ocvirk kaže da jedinstveni pristup odražava zajednicu koja ima način da predstavi Sevnicu svetu.

„Sevnica nije tradicionalno turističko mesto. Ali ono što se dogodilo pre četiri godine imalo je veoma dobar efekat na prepoznatljivost grada", smatra on.

„Okupilo je lokalno stanovništvo i podstaklo preduzeća da udruže snage i sarađuju."

Uprkos predstojećem odlasku Melanije Tramp iz Bele kuće, Sevnica je odlučila da nastavi da nudi proizvode s imenom prve dame, pa čak i da proširi asortiman.

BBC

Dok stoji u blizini statue Melanije, stanovnik ovog mesta Smiljan Slukan kaže da je njegov otac bio Melanijin učitelj u osnovnoj školi.

Ali to ne utiče na njegovo viđenje ishoda američkih predsedničkih izbora.

„Za mene lično nije bila velika stvar kada je postala prva dama i njen odlazak verovatno neće uticati na mene sada."

U neformalnoj anketi na ulicama ovog grada, pokazalo se da je ovo široko rasprostranjeno gledište. U poslastičarnici, Nuša Vidmar misli drugačije.

„Ove četiri godine će uvek biti deo nas", kaže ona. „Naročito torta."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: