Bob Dilan prodao autorska prava na pjesme kompaniji Universal Music Group

Ovaj posao predstavlja jednu od najvećih akvizicija izdavačke kuće. To je za kompaniju veoma važno jer će ubuduće dobijati sav prihod od njegovih pjesama

3234 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PA Media
Foto: PA Media

Američki muzičar Bob Dilan prodao je autorska prava na čitav dosadašnji opus kompaniji Juniversal mjuzik grup (Universal Music Group).

Ovaj posao predstavlja jednu od najvećih akvizicija izdavačke kuće. To je za kompaniju veoma važno jer će ubuduće dobijati sav prihod od njegovih pesama.

Tu spada i zarada koju trenutno dobija kao tekstopisac i autorska prava za svaku numeru.

Ovaj 79-godišnjak svetsku slavu stekao je hitovima poput The Times They Are A-Changin' i Like a Rolling Stone.

Kompanija će preuzeti oko 600 traka, koje je snimio tokom karijere duge šest decenija.

Detalji ugovora nisu saopšteni, ali se procenjuje da su iznosi u stotinama miliona dolara.

'Njegove pesme su vanvremenske'

Legendarni autor i pevač, čije je pravo ime Robert Cimerman, poslednji je umetnik koji je sklopio ovakav ugovor sa kompanijom iz Los Anđelesa, pošto su to učinili Brus Springstin, Bili Ajliš, Kendrik Lamar i Post Malon.

Njegovo delo prethodno je bilo u rukama njihove konkurencije, kompanije Soni/ATV van Amerike, a unutar SAD tim pitanjima se bavio Dilanov tim.

Najavljujući dogovor, direktor Juniversala Lusijan Grejndž izjavio je da je „neverovatno ponosan" što Dilan postaje deo njihove porodice.

„Nije tajna da je umeće pisanja pesama osnovni ključ velike muzike, niti je tajna da je Bob jedan od najvećih praktičara te umetnosti", rekao je.

„Sjajne i dirljive, nadahnjujuće i lepe, pronicljive i provokativne, njegove pesme su bezvremene - bilo da su napisane pre više od pola veka ili juče".

Dodao je da nije „preterano reći da je njegovo ogromno delo zaokupilo ljubav i divljenje milijardi ljudi širom sveta".

„Ne sumnjam da će se decenijama, čak i vekovima od sada, reči i muzika Boba Dilana i dalje pevati i svirati - i negovati - svuda."


Šta to sve znači?

Analiza Marka Sevidža, muzičkog izveštača

Za fanove Boba Dilana ništa se ne menja. Njegova muzika ostaje na striming servisima i diskovima kao i pre. Iz scene, ipak, pare će teći u drugom smeru.

Od sada Juniversal mjuzik će dobijati sav novac od brojnih Dilanovih dela.

Kad god na radiju čujete Just Like A Woman ili Make You Feel My Love ili te melodije budu deo nekog filma ili ih iskoristi drugi umetnik, kompanija će dobiti određenu naknadu.

Oni će odlučivati i koji filmovi ili televizijske reklame ubuduće mogu koristiti Dilanove pesme.

Zauvrat, Dilan je dobio paušalnu sumu, za koju kažu da je vredna između 200 i 450 miliona dolara. Ni Juniversal, ni Dilanovi advokati nisu otkrili vrednost sporazuma, ali gornja cifra deluje realnije.

Poređenja radi, Stivi Niks je prošle nedelje prodala prava na pesme za 80 miliona dolara, a katalog Boba Dilana sa više od 600 pesama mora se mnogo više vrednovati.

Prodaja autorskih prava na čitave opuse postalo je vrlo popularno tokom pandemije Kovida-19, jer investitori muziku smatraju za relativno stabilnu granu na turbulentnom tržištu.

Poput Blondi, Beri Manilou i naslednici Džona Lenona i Kurta Kobejna prodali su prava na muziku proteklih godina.

Fond Hipnozis sa sedištem u Londonu potrošio je više od milijardu dolara na kupovinu hitova Rijane i Džastina Timberlejka - gde je Crkva Engleske jedan od akcionara.


Ko je Bob Dilan?

PA Media

Zvezda rodom iz Minesote postala je deo folk scene u njujorškom Grinič Vilidžu u ranim šezdesetim.

Njegova mešavina folk muzike, protestnih pesama i psihodelične poezije učinila je da postane kontrakulturna ikona širom sveta.

Njegov istoimeni debi album objavljen je 1962. godine i njegov rad uticao je na velike umetnike poput Dejvida Bouvija i Bitlsa.

Birds, Džimi Hendriks i Adel doživeli su veliki uspeh obrađujući Dilanove pesme.

Iako se u poznim godinama uglavnom povukao iz javnosti, njegov najnoviji album Rough and Rowdy Ways iz 2020. bio je na meti kritika.

Tokom 2016. godine, Dilan je postao prvi tekstopisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, pri čemu mu je švedska akademija pripisala priznanje „što je stvorio nove pesničke izraze u okviru velike američke pesničke tradicije".

Prodao je više od 125 miliona ploča, a prošle godine je zajedno sa Nilom Jangom bio organizator festivala u londonskom Hajd Parku.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: