mnogi igrači se požalili na bagove

Internet, gejmeri i Plejstejšn: Soni povukao Sajberpank 2077 iz prodavnica

„Mi se u Soniju trudimo da naši kupci budu zadovoljni i zbog toga ćemo ponuditi kompletan povraćaj novca svima koji su kupili Sajberpank 2077 preko Plejstejšn prodavnice", rečeno je iz kompanije

10579 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Soni je povukao Sajberpank 2077, jednu od igrica koje su gejmeri željno iščekivali, a Plejstejšn prodavnica obećala je da će refundirati novac svima koji su je kupili.

Ovaj neočekivani potez usledio je nakon što su se mnogi igrači požalili na bagove, kao i da igrica često pada.

Ranije ove nedelje, kompanija CD Projekt Red koja je razvila igricu ponudila je povraćaj novca.

Oni su takođe rekli da rade na pečevima (zakrpama) koji treba da poprave bagove i da će ih uskoro objaviti.

Za sada se ne zna da li Soni planira da vrati igru u prodaju.

„Mi se u Soniju trudimo da naši kupci budu zadovoljni i zbog toga ćemo ponuditi kompletan povraćaj novca svima koji su kupili Sajberpank 2077 preko Plejstejšn prodavnice", rečeno je iz kompanije.

Pojedini korisnici već su se požalili da nisu uspeli da podnesu zahtev za refundaciju nakon čega je kompanija rekla da radi na tome i da će se ova opcija „uskoro pojaviti".

Igrica se i dalje može kupiti za Eks Boks i računar, a gejmeri koji ne budu tražili povraćaj novca i dalje će moći da je igraju i apdejtuju.

Starije konzole

U svetu igrice Sajberpank 2077, igrači se kreću kroz svet kriminala gde moraju da plate kako bi tehnološki nadogradili tela.

Igrica je bila najavljena još 2012. godine, a onda još jednom 2018, pa ju je 2019. čak promovisao i Kijanu Rivs.

Kritičari su pohvalili kako je igra zamišljena i vizuelni deo, bez obzira na mnoge bagove, koji se često dešavaju kod ovakvih igara.


Šta je dipfejk i zašto može da bude opasan?


Međutim, na dan kada je igrica izašla, postalo je jasno da praktično ne može da se igra na starijim konzolama poput Plejstejšn 4 i Eks Boks 1 - mnogi igrači primetili su da je igra previše spora.

Oni sa novijim konzolama i jakim računarima nisu imali ove probleme.

Firma CD Projekt Red, koja najviše radi sa tržištem igara za kompjutere, već je priznala da je trebalo da obrate „više pažnje na to kako igra radi na starijim konzolama" dok su je pravili.

Apdejti koji bi trebalo da poprave stvar očekuju se u januaru ili februaru 2021. godine.

„Ni sa apdejtom igrica na starijim konzolama neće biti tako dobra kao na novim, ali biće bliža tome nego sada", saopštili su proizvođači.

Konfuzija oko povraćaja novca

Oni su takođe pozvali korisnike da zatraže povraćaj novca preko onlajn prodavnica za Soni i Eks Boks.

Međutim, Plejstejšn najčešće ne daje opciju za povraćaj novca ako je igrica skinuta i korišćena, „osim ukoliko ne radi".

To je dovelo do velike zabune među igračima koji su zatražili refundaciju prema upustvima CD Projekt Red, a Soni ih je odbio.

Za sad nije poznato da li činjenica da Soni povlači igricu iz prodavnice znači i da zvanično smatraju da igra „ne radi".

Nekoliko sati nakon što je Plejstejšn saopštio da povlači Sajberpank 2077, iz CD Projekt Red su rekli da je igrica „privremeno povučena dok se ne postigne dogovor sa Plejstejšnom".

Oni su rekli da će igrica biti vraćena na tržište „što pre", ali nisu dali rok.

Korisnici Eks Boksa, koji je u vlasništvu Majkrosofta, takođe prijavljuju probleme sa zahtevima za refundaciju, iako Eks Boks deklarativno ima fleksibilan odnos prema povraćaju novca.

Iz Majkrosofta kažu da, iako svaku kupovinu smatraju konačnom, ipak „imamo razumevanja da se dešavaju nepredviđene okolnosti", pa o povraćaju odlučuju na osnovu nekoliko faktora.

Kako je za Rojters rekao izvršni direktor kompanije CD Projekt Red, za sada nije bilo reči o povlačenju igre sa Eks Boksa, nego samo sa Sonija.

Na račun CD Projekta stigle su brojne kritike nakon što su saopštili da će njihovi zaposleni morati da rade prekovremeno da bi završili igricu.

Oni su prethodno obećali da neće stavljati zaposlene pod takav pritisak.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk