bbc izbor

U fotografijama: Ljepota svemira od koje zastaje dah

U srcu NGC 2014 je gomila sjajnih zvijezda, svaka 10 do 20 puta veće mase od našeg Sunca

6525 pregleda 2 komentar(a)
Džinovska nebula BGC 2014 i komšinica NGC 2020, Foto: NASA/ESA
Džinovska nebula BGC 2014 i komšinica NGC 2020, Foto: NASA/ESA

Od fotografije teleskopa Habl koji je proslavio 30. rođendan do hrabrog uzimanja uzorka na asteroidu - ovo je naš izbor najboljih fotografija iz svemira za ovu godinu.

Hablov 'kosmički greben'

Teleskop Habl, jedan od najvažnijih naučnih alata do sada napravljenih, u aprilu je proslavio 30 godina postojanja.

Kako bi obeležili ovu priliku, objavljena je neverovatna fotografija koja prikazuje formiranje zvezde blizu naše galaksije Mlečni put.

Na portretu veličanstvenog teleskopa Habl, džinovska crvena nebula (NGC 2014) i njena manja plava komšinica (NGC 2020) nalaze se u Velikom Magelanovom oblaku, satelitskoj galaksiji Mlečnog puta koja je udaljena 163.000 svetlosnih godina.

Nebule su prostrani međuzvezdani oblaci prašine i gasa u kojima može doći do stvaranja zvezda.

U srcu NGC 2014 je gomila sjajnih zvezda, svaka 10 do 20 puta veće mase od našeg Sunca.

Slika je dobila nadimak „kosmički greben", jer astronome nebule podsećaju na svet morskih dubina.

Dokumentarni film BBC Horizont, emitovan povodom godišnjice, predstavio je zapanjujuće 3D fotografije teleskopa Habl - poput Stubova stvaranja.

Hvatanje asteroida

Ove godine Nasina misija Oziris-Reks izvela je hrabar potez „dotakni i kreni" s asteroidom Benu, kako bi prikupio uzorke stena i tla i odneo ih na Zemlju.

Asteroidi poput Benua su primitivne relikivije iz Sunčevog sistema.

Kako bi prikupili uzorke, Oziris Reks je koristio dugačak nosač sa prstenastom sabirnom komorom na kraju.

Svemirska letelica spustila se prema Benuovoj površini, na koju je ispustila mlaz azota kada je uspostavila kontakt sa asteroidom.

Gas je uzburkao Benuovu površinu, omogućavajući fragmentima asteroida da plutaju u sabirnu komoru.

Izgleda da je strategija uspela, kao što se vidi u nizu slika iznad.

U međuvremenu, 5. decembra, japanska misija za prikupljanje uzoraka sa drugog asteroida vratila se na Zemlju.

Svemirska letelica Hajabusa-2 pustila je svoju povratnu kapsulu uzorka, koja je bezbedno padobranom pala u australijsku pustinju.

Uzorci će biti analizirani u Japanu.

Sunce izbliza

U januaru je objavljena slika Denijel K Inoj Solar teleskpopa (DKIST) sa Havaja koji je pokazao površinu Sunca neverovatno detaljno.

Snimci pokazuju strukture nalik ćelijskim koje su otprilike veličine kao američka država Teksas. To su mase užarenog gasa i plazme.

Svetli delovi ukazuju gde se materija penje, a tamniji gde se plazma hladi i topi.

DKIST je novi uređaj na Haleakalu, 3.000 metara visokom vuklanu na havajskom ostrvu Maui.

Naučnici koriste ove nove mogućnosti kako bi dokučili ponašanje naše roditeljske zevezde, oko koje je nastala čitava galaksija, nadajući se da će tako moći da predvide buduće eksplozije.

Kolosalne erupcije naeelektrisanih čestica mogle bi da oštete satelite u Zemljinoj orbiti, povrede astronaute ili ih čak izbace iz snabdevanja strujom.

Jupiter u prolazu

Lansirana 2011. godine, Nasina letelica Juno nastavlja da šalje zapanjujuće slike sa najveće planete Sunčevog sistema - Jupitera.

Sonda je snimila slike uskovitlanih oblaka gasovitog džina dok je izvodio 27. prelet sveta izbliza 2. juna.

Naučnik Kevin M Gil je potom napravio video zapis od 41 fotografije snimljene tokom bliskog susreta.

Fotografije su digitalno projektovane na sferu, pomoću virtuelne „kamere" koja pruža pogled na Jupiter iz različitih uglova.

Između ostalog, snimak pruža neverovatan pogled na Jupiterovu najuočljiviju osobinu, ogromnu crvenu tačku - koja je zapravo džinovska oluja koja traje.

Test svemirskog broda

Pamalo nalik na raketu iz filmova zlatnog doba naučne fantastike, Svemirski brod Ilona Maska će - kako se on nada - prevoziti ljude do Crvene planete.

U decembru Spejs Eks testirao je prvi završeni prototip vozila i poslat je na let od 12,5 kilometara sa piste kompanije u Južnom Teksasu.

SpaceX

Malo smo vas prevarili, jer ovo, ipak, nisu slike svemira, Ali možda ćemo ih videti jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti.

Probni let je pokazao neke od specifičnosti ove letelice, poput Raptor motora sa metanskim sagorevanjem i putanju leta pravo uvis, a zatim potrbuške nadole ka Zemlji.

Reuters

U ovoj fazi, prototip nazvan SN8 sleteo je malo brže i grublje nego što treba. To je Mask opisao kao - brzo neplanirano rastavljanje. Drugim rečima, pad.

Ali inženjeri Spejs Eksa će vredno raditi na poboljšanju vozila. I novi prototip SN9 čeka svoj red da se pokaže na pisti.

Pratite Pola na Tviteru


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas