serija prvi put emitovana 1998.

Televizija i serije: Nove epizode Seks i grad, ali bez Samante

Američka mreža nije saopštila zašto Katral nije uključena u nastavak serijala koji će se zvati Upravo tako (And Just Like That)

8922 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Više od 20 godina nakon što je hit serija premijerno emitovana, ponovo ćemo gledati doživljaje Keri (Sara Džesika Parker), Mirande (Sintija Nikson) i Šarlot (Kristin Dejvis).

Ali ne i Samantine (Kim Katral).

Originalna serija kompanije HBO pratila je živote četiri Njujorčanke koje su razgovarale o vezama i poslu krajem 1990-tih i početkom 2000-tih.

Američka mreža nije saopštila zašto Katral nije uključena u nastavak serijala koji će se zvati Upravo tako (And Just Like That).

Katral je bila u napetim odnosima sa ekipom serije poslednjih godina, a posebno sa bivšom kolegicom Sarom Džesikom Parker.

Nova serija će imati 10 polusatnih epizoda.

Snimanje će početi krajem proleća 2021. godine.

Trejler emitovan na kanalu HBO Maks ne otkriva ništa; prikazuju se brojni snimci Njujorka, ali nijedan od likova se ne vidi na ekranu.

„Odrasla sam sa ovim likovima i jedva čekam da vidim kako je njihova priča evoluirala u ovom novom poglavlju, sa iskrenošću, dirljivošću, humorom i voljenim gradom koji ih je uvek definisao", izjavila je Sara Obri, direktorka originalnog sadržaja HBO Maks.

Originalna serija Seks i grad, koju je osmislio producent Daren Star, zasnovana je na istoimenoj knjizi Kendas Bušnel iz 1997. godine.

Premijerno je prikazana na kablovskom kanalu HBO 1998, a emitovano je šest sezona do 2004. godine.

Osvojila je sedam Emi nagrada i osam Zlatnih globusa.

Serija je inspirisala dva filma - Seks i grad iz 2008. i Seks i grad 2 iz 2010. Oba je režirao Majkl Patrik King.

Iako su bili komercijalno uspešni, kritika ih nije najbolje ocenila.

Prikvel serije pod nazivom Kerini dnevnici (The Carrie Diaries), u kojoj glumi Ana Sofija Rob, emitovana je na kanalu The CW 2013. i 2914. godine.

Star je takođe osmislio Netfliksovu seriju Emili u Parizu koju mnogi porede sa serijalom Seks i grad.

Kulturološki uticaj

Kada je počelo emitovanje, na seriju Seks i grad se gledalo kao na revolucionarnu - četiri žene otvoreno razgovaraju o u ljubavi i seksualnom životu, a česte su bile i scene seksa.

Getty Images

Kokteli i vibratori su bili u trendu.

Iako su mnogi hvalili seriju zbog slobodnih razgovora koji su vodile žene, bilo je i kritika da Kerina trajna potraga za gospodinom Zverkom (Kristifer Not) nije baš reklama za žensku nezavisnost.

Serija je optuživana za banalizovanje određenih pitanja poput seksualnog uznemiravanja, kao i zbog nedostatka različitosti, a slične kritike upućivane su mnogim tadašnjim serijama, među kojima su i Prijatelji (Friends).

Moda je bila izuzetno važna u seriji - kombinacija tutu suknje, poput onih koje nose balerine, koju je Sara Džesika Parker nosila u uvodnim epizodama, uz bundu i cipele sa visokim štiklama, opisana je kao „ansambl koji odzvanja kulturom".

A Manolo Blanik nikada nije mogao da sanja da će privući toliko publiciteta za obuću koju kreira decenijama.

Serija je beležila visoke rejtinge gledanosti, a finale 2004. privuklo je 10,6 miliona gledalaca u SAD.

U Velikoj Britaniji, poslednju epizodu na Kanalu 4 gledalo je 4,1 miliona ljudi.

Serija je bila najpopularnija u starosnoj grupi od 18 do 34 godine.

Šta se desilo sa Kim Katral?

Mnogi obožavaoci seije Seks i grad biće razočarani što se ljubiteljka hedonističkog života Samanta Džons - koju glumi Kim Katral - neće pojaviti u nastavku serije.

Samanta je bila najneobičniji lik Seksa i grada i verovatno najveća zvezda, rame uz rame sa Sarom Džesikom Parker.

Dok je Miranda žonglirala karijerom i majčinstvom, Šarlot je bila usredsređena na brak i majčinstvo, Keri je sopstvena razočaranja, nervoze i dileme sipala u kolumnu, a Samanta je bila lik s kojim je možda bilo teže povezati se, ali i žena kakve su mnoge, bar malo, želele da budu.

Bila je snažno nezavisna, a dok je brinula o prijateljima, od muškaraca je uvek očekivala da ispune pre svega njene potrebe.

Ali vest da Katral neće ponoviti ulogu u nastavku nije toliko iznenađujuća posle mnogih glasina o zavadi koje je kasnije potvrdila kanadska glumica rođena u Britaniji.

Kim Katral je 2017. godine u emisiji Pirsa Morgana rekla da „nikada nije bila prijateljica" sa koleginicama.

Rekla je da postoji „toksičan odnos" i odbacila je mogućnost pojavljivanja u trećem filmu Seks i grad, poričući da je takvu odluku donela nezadovoljna honorarom ili zahtevima „dive".

Katral je rekla da je njena bivša koleginica Sara Džesika Parker „mogla da bude ljubaznija".

Neka druga glumica bi u budućnosti mogla da glumi Samantu, rekla je.

„Možda bismo mogli da vidimo Afroamerikanku Samantu Džons ili Hispanoamarikanku Samantu Džons ili jednostavno, da uvedu drugi lik."

Kasnije je kritikovala Saru Džesiku Parker zbog „podlosti" pošto je uputila saučešće zbog smrti brata Kim Katral.

U intervjuu za magazin Pipl (People), ubrzo posle toga, Sara Džesika Parker je priznala da su je „reči Kim Katral zaista povredile".

„Nije bilo svađe, to je sve bilo izmišljeno, jer ja, zapravo, nikada nisam odgovorila", rekla je Parker.

U ponedeljak je Sara Džesika Parker na Instagramu odgovorila nekome ko je primetio da „nije tagovala Samantu Džons" u objavi kojom je najavila novu seriju.

„Nije da mi se ne sviđa. Nikada to nisam rekla. Nikad ne bih. Samanta nije deo ove nove priče, ali ona će uvek biti deo nas. Bez obzira gde smo i šta radimo. x (poljubac)".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk