"Dobrodošli u Bregzit, gospodine": Holandski carinici zaplijenili sendviče sa šunkom

Zvaničnici su vozačima kamiona pokazali objašnjenje uvoznih propisa koji su stupili na snagu pošto je Velika Britanija ozvaničila odvajanje od Evropske unije, četiri i po godine posle referenduma

18268 pregleda 34 reakcija 16 komentar(a)
Pravila koja regulišu uvoz lične robe iz Velike Britanije u EU promenila su se nakon što je Bregzit formalno stupio na snagu, Foto: Getty Images
Pravila koja regulišu uvoz lične robe iz Velike Britanije u EU promenila su se nakon što je Bregzit formalno stupio na snagu, Foto: Getty Images

Holandska televizijska mreža snimila je kako carinici oduzimaju sendviče sa šunkom i drugu hranu vozačima koji u Holandiju stižu iz Velike Britanije, prema pravilima posle Bregzita.

Zvaničnici su vozačima kamiona pokazali objašnjenje uvoznih propisa koji su stupili na snagu pošto je Velika Britanija ozvaničila odvajanje od Evropske unije, četiri i po godine posle referenduma.

Prema pravilima EU, putnicima izvan evropskog bloka zabranjeno je unošenje mesa i mlečnih proizvoda.

Činilo se da su pravila zbunila jednog vozača.

„Od Bregzita više nemate dozvolu da u Evropu donosite određenu hranu, poput mesa, voća, povrća, ribe, te vrste stvari", rekao je holandski granični zvaničnik vozaču u snimku koji je emitovala TV mreža NPO 1.

U jednoj sceni, carinik je pitao je vozača da li je u nekoliko njegovih sendviča umotanih u aluminijumsku foliju bilo mesa.

Kada je vozač rekao da jeste, granični zvaničnik je rekao: „U redu, oduzimamo sve."

Iznenađen, vozač je potom pitao zvaničnike da li može da zadrži hleb, na šta mu je on odgovorio:

„Ne, biće sve konfiskovano - dobrodošli u Bregzit, gospodine. Žao mi je."

Velika Britanija je zvanično završila formalno odvajanje od EU 31. decembra 2020.

Od tog dana, Velika Britanija je prestala da bude deo EU i njenih pravila i standarda, a na snagu su stupili novi aranžmani za putovanja, trgovinu, imigraciju i bezbednosnu saradnju.

Trgovinski sporazum sa EU dogovoren je 24. decembra, a nedelju dana kasnije britanski zakonodavci su ga ratifikovali.

Izlazak Velike Britanije iz EU znači i velike promene u načinu poslovanja.

Velika Britanija i EU formirale su dva odvojena tržišta, nema više slobodnog kretanja i uvedeni su novi propisi, među kojima i oni za regulisanje uvoza ličnih dobara.

Vlada Velike Britanije izdala je smernice vozačima kamiona koji putuju u EU, upozoravajući ih da „budu svesni dodatnih ograničenja uvoza ličnih dobara".

„Proizvodi životinjskog porekla, poput onih koji sadrže meso ili mlečne proizvode (npr. sendvič sa šunkom i sirom), ne možete uneti u EU", navodi se u uputstvu.

„Postoje izuzeci od ovog pravila za određene količine mleka za bebe u prahu, hrane za bebe, posebne hrane ili posebne obrađene hrane za kućne ljubimce."

Na veb stranici Evropska komisija navela je da je zabrana neophodna jer takva roba „i dalje predstavlja stvarnu pretnju zdravlju životinja u celoj Uniji".

„Poznato je, na primer, da opasni patogeni koji uzrokuju životinjske bolesti poput slinavke i šapa i klasične svinjske kuge mogu da budu u mesu, mleku ili njihovim proizvodima", navela je Komisija.

Odvojeno, holandska carina podelila je sliku prehrambenih proizvoda koje je zaplenila od vozača u trajektnom terminalu Huk of Holand (Hook of Holland).

„Od 1. januara ne možete da donesite hranu iz Velike Britanije", saopštila je agencija.

„Zato, ako dolazite u Holandiju iz Velike Britanije - proširite vest. Na ovaj način sprečavamo rasipanje hrane i zajedno pomažemo ubrzanju kontrola."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: