Zašto je Tramp pomilovao ili ublažio kazne rep muzičarima

Suprotno očekivanjima, Egzotični Džo (Joe Exotic), zvijezda popularnog TV programa Tajger king (Tiger King), izostao je sa spiska pomilovanih

5086 pregleda 0 komentar(a)
Kodak Blek i Lil Vejn su pohvaljeni su zbog dobrotvornih priloga i angažovanja, Foto: Reuters/EPA
Kodak Blek i Lil Vejn su pohvaljeni su zbog dobrotvornih priloga i angažovanja, Foto: Reuters/EPA

Zvezde rep muzike Lil Vejn i Kodak Blek bili na spisku više od 140 ljudi kojima je odlazeći američki predsednik Donald Tramp poslednjeg dana mandata odobrio pomilovanje ili im je ublažio kazne.

Njima se pridružio Majkl „Hari-O" Haris, suosnivač izdavačke rep kuće Det Rou Rekords (Death Row Records), nakon što je Snup Dog vodio kampanju u njegovo ime.

Suprotno očekivanjima, Egzotični Džo (Joe Exotic), zvezda popularnog TV programa Tajger king (Tiger King), izostao je sa spiska pomilovanih.

Evo nekih mogućih odgovora zašto je Tramp pomilovao zvezde rep muzike.

Lil Vejn „pouzdan i velikodušan"

Lil Vejn, kome je pravo ime Dvejn Majkl Karter Džunior, proglašen je krivim prošle godine zbog posedovanja oružja po saveznoj optužnici.

Utvrđeno je da je 38-godišnjak nosio pištolj i municiju kada je policija u decembru 2019. godine pretražila privatni avion u Majamiju.

Pretilo mu je do 10 godina zatvora.

On jedna od najvećih zvezda u rep muzici, sa pet albuma koji su dosegli vrhove američkih muzičkih lista i još 40 top singlova, više od bilo kog drugog izvođača, osim Drejka.

Sastao se sa Trampom i podržao ga je tokom predizborne kampanje krajem prošle godine, hvaleći njegov rad na reformi krivičnog pravosuđa.

Bela kuća je saopštila da je njegovo pomilovanje zagovarao Bret Beriš, izvršni direktor kompanije za vino i alkoholna pića Soveren brends (Sovereign Brands), koji je Lil Vejna opisao kao „pouzdanog, dobrodušnog i velikodušnog".

U saopštenju Bele kuće se navodi i da je reper „pokazao velikodušnost, učestvujući u dobrotvornim akcijama, među kojima su i donacije istraživačkim bolnicama i mnoštvu banaka hrane".

Dion Sanders, koji je takođe podržao pomilovanje, nazvao ga je „čovekom porodičnih vrednosti, prijateljem mnogima, čovekom koji veruje, iskrenim pomogačem onima u nevolji, pravim primerom za druge, čovekom koji menja stvari".

„Predsednik Tramp i njegova administracija bili su neumorni zagovornici prava afroameričke zajednice", rekao je advokat Bredford Koen, koji zastupa i Lila Vejna i Kodaka Bleka, za časopis Rolingstoun.

„Ova pomilovanja su savršen primer da je Trampova administracija sledila vlastite reforme i obaveze."


Pogledajte video: Mandat Donalda Trampa i šta je ostavio iza sebe


Kodak Blek „podržao siromašnu decu"

Dvadesetdvogodišnjak, pravog imena Bil K. Kapri, imao je prvoplasirani album u Americi 2018. godine.

On je 2019. godine osuđen na skoro četiri godine zatvora zbog lažne izjave o kupovini oružja.

Sad mu je kazna preinačena, a Bela kuća hvali njegova dobrotvorna dela.

„Blek je istaknuti umetnik i predvodnik zajednice", naveli su zvaničnici.

„On se obavezao da će podržati razne dobrotvorne napore, kao što je pružanje obrazovnih resursa studentima i porodicama poginulih policajaca i siromašnima", rekli su.

Takođe je „platio sveske školskoj deci, obezbedio sredstva i zalihe za centre socijalno ugroženih, obezbedio hranu za gladne i davao novac za siromašnu decu tokom Božića".

I dok je bio iza rešetaka, dao je 50.000 dolara malim preduzećima pogođenim korona virusom u njegovom rodnom gradu na Floridi.

Verski lideri, poput pastora iz Ohaja i bivšeg Trampovog savetnika Darela Skota i rabina Šneuera Kaplana, podržali su kampanju za njegovo pomilovanje, kao i bivši njujorški policijski komesar Berni Kerik - koga je prošle godine Tramp pomilovao.

Kodak Blek je imao i podršku aktiviste Hantera Polaka, čija je sestra ubijena u pucnjavi u školi 2018. godine, i kolega umetnika Gučija Manea, Lil Pampa i Lil Jahtija.

Majkl Haris je bio „mentor kolegama zatvorenicima"

Majkl „Hari-O" Haris, koji je služio 32 godine za pokušaj ubistva i trgovinu kokainom, pomilovan je nakon što je Snup Dog - koji je potpisao za izdavačku kuću Det Rou Rekords - lobirao za njega.

Prema navodima Bele kuće, 59-godišnjak se „primerno ponašao u zatvoru tokom decenija".

Pored toga što je studirao dok je bio u zatvoru, „podučavao je kolege zatvorenike kako da započnu i vode posao", obrazloženo je.

Ali Egzotični Džo nije pomilovan

Netflix

Konačno, ime Egzotičnog Džoa često se pominjalo na društvenim mrežama, jer je u poslednjem trenutku otpao sa spiska pomilovanja, uprkos drugačijim očekivanjima.

On trenutno služi 22-godišnju kaznu zatvora zbog umešanosti u zaveru za ubistvo i zlostavljanje životinja.

Prošle godine je zoološki vrt u Oklahomi, u nekadašnjem vlasništvu zvezde Netfliksovog dokumentarca, predat na upravljanje Kerol Baskin - ženi za čiji je pokušaj ubistva osuđen.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk