Otkud fotografija Ane Brnabić na Instagramu Dženifer Aniston

"Dok je svijet ometen bukom onih koji se opiru promjenama, promjene se uprkos tome već dešavaju", napisala je glumica

23984 pregleda 15 komentar(a)
"Promjena se već dešava": Aniston i Brnabić, Foto: Getty Images
"Promjena se već dešava": Aniston i Brnabić, Foto: Getty Images

Korisnike srpskog interneta je u subotu ujutru dočekala vest da je popularna američka glumica Dženifer Eniston na Instagram storiju objavila fotografiju srpske premijerke Ane Brnabić.

Brnabić se našla u nizu fotografija istaknutih žena na vodećim pozicijama u politici, javnom životu i aktivizmu iz zemalja širom sveta.

„Dok je svet ometen bukom onih koji se opiru promenama, promene se uprkos tome već dešavaju", napisala je glumica.

Na prvoj u seriji od par desetina fotografija nalazi se nemačka kancelarka Angela Merkel, a zatim, pored ostalih i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, premijerka Finske Sana Marin, predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

I naravno - Kamala Haris, prva američka potpredsednica.

„Dženifer Aniston ne zna da država Srbija postoji, ali zna ko je Ana Brnabić, mislite o tome", glasila je jedna od više reakcija na Tviteru.

Šta se desilo?

Američka glumica, koja je uoči izbora preko Instagrama dala otvorenu podršku Džou Bajdenu i Kamali Haris, iskoristila je profil da ukaže da su žene na bitnim pozicijama ključne za promenu sveta.

„Osnažite žene i promenite svet", napisala je Eniston u jednom od Instagram storija.

Pored političarki, objavila je i fotografije ekološke aktivistkinje Grete Turnberg, aktivistkinje iz Pakistana Malale Jusufzai i pesnikinje Amande Gorman koja je govorila na inauguraciji Džoa Bajdena.

Tu su bivša prva dama Amerike Mišel Obama, glumica i aktivistkinja Džejn Fonde, mlada američka političarka Aleksandrija Okasio-Kortez i mnogi drugi.

U Instagram omažu uticajnih žena našla se i predsednica Tajvana Tsai Ing Ven.

Ona je ranije ove nedelje izjavila da je Tajvan nezavisna država, iako kineski zvaničnici tvrde suprotno upozoravajući da „nezavisnost znači rat".

Instagram @jenniferaniston

Zašto je Dženifer Eniston objavila sliku Ane Brnabić?

Zvezda serije Prijatelji i premijerka Srbije se ne prate međusobno na Instagramu.

Zašto je Eniston odlučila da je uvrsti u objavu posvećenu ženama koje menjaju svet - ne postoje pouzdano informacije.

Nije poznato da li glumica uopšte prati politiku u Srbiji i drugim zemljama čije je fotografije političarki stavila na Instagram.

Kamala Haris nedavno je izabrana za prvu potpredsednicu SAD, dok je što se Srbije tiče, vladi koju od prošle godine, a drugi put u političkoj karijeri predvodi Brnabić, zastupljeno najviše žena od uvođenja višestranačja.

Predsednica Vlade Srbije našla se po drugi put na društvenim mrežama svetski poznatih zvezda.

Krajem oktobra 2020. fiktivni filmski lik Borat je počeo da na Tviteru prati i profil Ane Brnabić, pored naloga američkih zvaničnika, Kremlja, institucija zemalja sa Bliskog istoka, kao i zvanični nalog vlade Srbije.

Kakve su reakcije

Korisncima na Tviteru u Srbiji ne promakne ništa, pa ni prilika da prokomentarišu fotografiju premijerke na storiju američke filmske zvezde.

Neki su izgleda bili oduševljeni. Posebno zbog pravilno napisanog prezimena.

Drugi su ipak bili nešto drugačijeg mišljenja i nisu videli pojavljivanje Ane Brnabić u storiju Dženifer Eniston kao dobru vest.

Neki veruju da glumica verovatno ne zna gde se nalazi Srbija, što možda ukazuje i da nije upućena ni u lokalna politička zbivanja.

Neki su zamislili i kako ta Gugl pretraga možda izgleda.

A bilo je i onih koji nisu baš oduševljeni radom srpske premijerke, pa pojavljivanje na storiju glumice vide kao njen "najveći uspeh"


Možda će vas zanimati i video o tome kako se formira vlada u Srbiji


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: