"uredba bila neopravdana"

Amerika, migranti i Bajden: Nema više izgradnje Trampovog zida na granici sa Meksikom

Upravo je podizanje tog zida bilo jedno od glavnih Trampovih obećanja u kampanji za predsjedničke izbore 2016

6757 pregleda 2 komentar(a)
Izgradnja zida u Arizoni, Foto: Getty Images
Izgradnja zida u Arizoni, Foto: Getty Images

Američki predsjednik Džo Bajden poništio je hitnu uredbu njegovog prethodnika Donalda Trampa o izgradnji zida na granici sa Meksikom.

U pismu koje je poslao Kongresu, Bajden je naveo da je ta uredba bila neopravdana i istakao da više nijedan dolar poreskih obveznika neće biti potrošen na to.

Tramp je 2019. proglasio vanredno stanje u oblasti uz južnu granicu, a ta odluka dala mu je mehanizam da u procesu odlučivanja preskoči Kongres i iskoristi vojne novčane fondove.

Kada je Tram napustio Bijelu kuću, već je 25 milijardi dolara bilo potrošeno na ovaj projekat.

Ova Bajdenova odluka samo je jedna u nizu kojom je pokušao da "poništi" neke od ključnih tačaka Trampove političke agende iz prethodne četiri godine.

Prošle nedelje je Bajden potpisao uredbe kojima se nalaže ponovno spajanje migrantskih porodice koje su bila primorane da se razdvoje zbog politike njegovog prethodnika.

Bajden je u posljednjem pismu Kongresu naveo i da će tražiti detaljan izvještaj o tome kako su korišćeni resursi za dosadašnju izgradnju zida.

Upravo je podizanje tog zida bilo jedno od glavnih Trampovih obećanja u kampanji za predsjedničke izbore 2016.

Ali taj projekat je naišao na jak otpor demokrata koji su imali većinu u Predstavničkom domu, pa je republikanski predsjednik odlučio da se posegne za vanrednim mjerama kako bi našao novac za izgradnju zida.

Hitan proglas ili deklaracija omogućavaju američkim predsjednicima da zaobiđu uobičajnu političku proceduru i dobiju pristup vojnim fondovima.

I prije nego što je Tramp postao predsjednik, na granici sa Meksikom su već postojale različite vrste ograda u dužini većoj od 1.000 kilometara.

Tokom Trampovog mandata, izgrađeno je još oko 128 kilometara novog zida, a renovirano je oko 640 kilometara postojećeg.

"Ta odluka o vanrednom stanju nikada nije imala veze sa bezbjednošću i zato sada moramo da poništimo te ugovore i osiguramo da nema više gradnje zida", rekao je Raul Grihalva, demokratski kongresmen iz Arizone.

Džejson Miler, bivši savjetnik u Trampovom izbornom štabu, na Tviteru je napisao "Bajden voli ilegalnu imigraciju".

Ali neke stvari iz Trampovog mandata ostaće na snazi.

Džen Psaki, portparolka Bijele kuće, potvrdila je da će graničari i policajci imati pravo da po kratkom postupku izbace migrante bez dokumenata u vrijeme pandemije korona virusa.


Pogledajte video o tome šta rade deca na američko-meksičkoj granici


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas