Fudbal, Real Madrid i Španija: Serhio Ramos i Real Madrid - otkud nevolje u kraljevskom raju

Centralni bek Ramos, star 35 godina, ostaje bez ugovora ovog ljeta i za sada je malo pokazatelja koji otkrivaju da li je novi dogovor postignut

17881 pregleda 6 komentar(a)
Ramos, Foto: Getty Images
Ramos, Foto: Getty Images

Da biste razumeli Serhija Ramosa, njegovu dugovečnost i mnoge njegove uspehe, ne morate da se vraćate daleko u prošlost.

Njegova biografija je ponosno izložena na njegovoj koži, u vidu brojnih tetovaža kojih je toliko, da praznog mesta ima sve manje.

Na zglobovima prstiju leve ruke su brojevi 35, 19 i +90, što su redom reference na broj na dresu koji je nosio kada je počinjao u Sevilji, broj koji je koristio kada je debitovao za Španiju i vreme na semaforu u trenutku kada je Real iz Madrida osvojio svoju istorijsku desetu titulu u Ligi šampiona, golom za izjednačenje koji je on postigao u 93. minutu.

Na istoj šaci su i datumi rođenja njegova četiri sina.

Na rukama se nalaze imena njegovih roditelja. Na levoj je datum (31. avgust 2005.) kada je potpisao za Real, a na levom bicepsu je trofej koji predstavlja titulu prvaka sveta u fudbalu koju je osvojio sa Španijom.

Možda je jedina omaška odsustvo broja crvenih kartona koje je dobio tokom svoje karijere - 26.

Getty Images

Da li će sledeći natpis imati veze sa Realom iz Madrida je stvar sve učestalijih nagađanja. Centralni bek Ramos, star 35 godina, ostaje bez ugovora ovog leta i za sada je malo pokazatelja koji otkrivaju da li je novi dogovor postignut.

Budućnost jedne od najuspešnijih modernih saradnji na relaciji kapiten-klub se možda približava svom kraju.

Dešavalo se i ranije da ovaj odnos bude na samom rubu opstanka, ali za 16 poslednjih godina na stadionu Bernabeu, dve strane nikada nisu bile tako blizu rastanka.

Ramos je bio jedan od najvećih modernih defanzivaca u poslednjih deceniju i po, simbol Realove neumoljive trke za uspehom i za to vreme je uspeo da izazove najrazličitije reakcije - čak i u upravi sopstvenog kluba.

U poslednje 64 godine on je postao najmlađi debitant u reprezentaciji Španije, a među trofeje koje je osvajao spadaju i četiri Lige šampiona, pet titula prvaka Španije, osvojeno Prvenstvo sveta u fudbalu i dve titule prvaka Evrope.

Getty Images

Njegov uspeh, kako onaj na terenu, tako i onaj van njega, je rezultat njegovog mentaliteta koji ne veruje u polovično rešavanje problema.

U tradiciji koride, koju on jako ceni, u život „ili ulaziš na glavnu kapiju, ili završiš u bolnici".

Po njemu, greške su samo deo putovanja ili, kako je nedavno napisao na društvenim mrežama, „ono što nas definiše nisu naše greške, već način na koji pristupamo novim izazovima".

Malo je odbrambenih igrača koji su poput Ramosa imali toliki uticaj na igru u oba šesnaesterca u istoriji fudbala, a on je odlučan da prevaziđe istoriju svojim golovima i rekordima.

Od početka ovog milenijuma, on je sedmi najbolji strelac Reala.

Dao je više golova od bilo kog drugog odbrambenog igrača u nekoj od pet najboljih evropskih liga još od 2005. godine.

Diario AS, sportske novine iz Madrida, ga opisuju kao „centralnog beka sa dušom broja 9".

Za svoj klub i zemlju je dao ukupno 126 golova u 891 utakmici u seniorskom fudbalu.

Prošle godine je sa pozicije centralnog odbrambenog igrača dao 13 golova (ispred njega je bio samo Karim Benzema sa 27) u svim takmičenjima, što je njegov lični rekord.

I njegov život van terena je podjednako zanimljiv.

Njegova slika u tabloidnim medijima je ona ekscentričnog milionera: od načina na koji se oblači, preko svadbe u holivudskom stilu sa Pilar Rubio, do optužbi da njegova kuća vredi oko 12 miliona evra i da je samo deo dugačke liste nekretnina čija se vrednost procenjuje na preko 100 miliona evra.

Kao što je i bilo prikazano u Amazonovoj dokumentarnoj seriji (Srce Serhija Ramosa) on ima jaku ličnost i u stanju je da promeni tok utakmice.

Od početka svoje fudbalske karijere je bio spreman za ulogu kapitena u Realu iz Madrida.

Kada je kao 19-godišnjak stigao iz Sevilje 2005. godine, medijima je rekao da želi da bude kapiten i tako krene tragom klupske legende kakav je bio Fernando Ijero.

U tome je u potpunosti uspeo, kao i u obezbeđivanju mesta među legendama Bernabeua, ma šta drugi u fudbalskom svetu mislili o tome.

Pa zašto je onda njegova budućnost tako neizvesna?

Getty Images

Razgovori o ugovoru pored aparata sa vodom - ali bez dovoljno poštovanja

Pošto mu je preostao još samo 161 dan u ugovoru sa Realom, Ramos je sada slobodan da ovog leta pregovara sa drugim klubovima u vezi svog transfera bez obeštećenja.

On je izjavio da želi da ostane na stadionu Bernabeu do kraja svoje karijere, dok je klub izdao saopštenje u kojem se kaže da oni ne žele da Ramos ode.

Sigurni ste da će biti baš tako? Sve završeno, gde da potpišem?

Ali, naravno, kada pregovarate sa klubom kao što je Real iz Madrida, ništa nije baš tako jednostavno.

Sve je ovo već viđeno i predstavlja tek najnoviju dilemu tipa „da li da ostanem ili da odem" (ili, u zavisnosti od toga kome više verujete, lažnu dilemu) i oslikava još jednu partiju pokera između Ramosa i predsednika kluba Florentina Pereza.

Jedina razlika je ovog puta to što se pregovori nikada ranije nisu vodili tako blizu datumu isteka postojećeg ugovora.

Ako slušate Ramosove ljude, klub još uvek nije izašao sa novom ponudom. On nema nameru da sluša ponude drugih klubova i uopšte se i ne nalazi na tržištu.

Za sada. Želi da ostane tu do kraja svoje karijere i traži dvogodišnji ugovor na iznos koji trenutno zarađuje, što iznosi 12 miliona evra po sezoni, neto.

Problem je u tome što, kako stvari stoje, osim neformalnog razgovora koji su on i Perez imali (časkanje u hotelu u Elčeu, u hodniku na putu ka svlačionicama, ili razgovor pored aparata sa vodom u trening centru u Valdebebasu), na stolu ne postoji ništa opipljivo što bi Ramos mogao da prihvati ili ne.

Željan da pokaže kako ovo nije slučaj u kojem on želi da prigrabi što više novca, predočio je klubu da je, zbog pandemije korona virusa, spreman da sva plaćanja prema njemu u novom ugovoru budu odložena na dve godine, bez ikakve kamate.

Ovo je, kako kažu njegovi ljudi, upravo dogovor kakav funkcioniše i u slučaju Žerarda Pikea i Barselone.

Osim što je, dodaju oni, centarhalf Barselone insistirao na kamati od tri odsto koja će igraču biti dodata kada sve bude otplaćeno.

Izvori bliski igraču takođe tvrde da je Ramosu rečeno da će ga novi ugovor usloviti da pomogne klubu u nagovaranju ostalih fudbalera da pristanu na dodatno smanjenje primanja od 10 odsto zbog korona virusa, što bi trebalo da predstavlja drugu redukciju od početka pandemije.

Takođe, od njega je traženo da u novi dogovor uračuna i to smanjenje, dok se Ramos zalaže za identičan iznos koji prima i sada, a tek onda i pregovore o smanjenju ukupne cifre zbog posledica kovida. Konstantno mu se govori da klub ima finansijskih problema.

Ono što uznemirava Ramosa je podatak da je od početka pandemije odbrambeni igrač Dani Karvahal dobio povećanje sa 4,5 na 8 miliona evra, dok je novi ugovor Toniju Krosu povećao primanja sa sedam na 8,5 miliona evra godišnje.

Ono što kapiten suštinski zahteva je da novi ugovori predstavljaju pravu meru ozbiljnosti i poštovanja prema igračima, u skladu sa njihovim doprinosom i položajem kluba na tabeli.

Getty Images

Da stvari budu još mutnije, veruje se da bi Perez voleo da Ramos ostane u klubu (bez obzira što je pre par godina želeo da se reši i njega i Ronalda), dok izvršni direktor Reala Hoze Anhel Sančez želi da mu vidi leđa.

Ovo je klasična situacija u kojoj imamo dobrog i lošeg policajca usred ključnih pregovora.

Sam klub, ako je to uopšte potrebno reći, stvari vidi drugačije. Oni tvrde da Ramos ima ponudu na stolu još od marta 2020.

Ponudu koja mu produžava ugovor pod istim uslovima na još jednu godinu.

Ukoliko bude pristao na smanjenje od 10 odsto, ugovor će trajati dve godine, sve do njegovog 37. rođendana.

Oni ne žele da trpe bilo kakve ucene, niti veruju da igrač ima druge ponude, tako da su veoma optimistični u tome da će uskoro pronaći rešenje.

Bez obzira na svu konfuziju, klub je bio u kontaktu sa svima koji su navodno izrazili interes u potpisivanju ugovora sa Ramosom i svima je rečeno da nema potrebe da se mešaju u ove pregovore, delom i zbog toga što su uvereni da će dogovor biti postignut.

Ali, za svaki slučaj, Real mora da traži i alternativna rešenja - ili da makar izgleda kao da ih traži.

Mladi pretendent na Ramosovo mesto je navodno Pau Tores iz Viljareala, koji ima samo 23 godine i iz svog kluba može da dođe na osnovu klauzule o otkupu koja iznosi 50 miliona evra.

U isto vreme ugovor ističe i Davidu Alabi iz Bajerna iz Minhena, tako da je to još jedna opcija.

Odmeravanje snaga se nastavlja

Odnos između Pereza i Ramosa, dve ključne figure u Realu, je oduvek bio kompleksan.

Godinama je Perez bio vrlo zabrinut zbog rastuće napetosti koja je vladala u svlačionici Reala (otud i njegova želja u prošlosti da ga se reši), iako u stvarnosti poslednje godine govore da je Ramos potreban klubu upravo da bi održavao ravnotežu.

Da bismo bolje objasnili njihov odnos, bitno je prisetiti se izreke koja kaže da je važno da ti prijatelji budu u blizini, a neprijatelji još bliže.

Ramos je u situaciji da na samom terenu predvodi tim koji čini grupa starijih igrača koje je sada teže motivisati za utakmice koje ne spadaju u kategoriju onih najvećih i koji se u ovom trenutku ne može podmladiti.

Perez zna da je Ramos jedini pravi lider, naročito nakon odlaska Ronalda i da je on, u stvari, klub. Perezu je Ramos potreban.

U očima onih koji podržavaju Ramosa, on je postao pravi model onoga što bi kapiten trebalo da predstavlja, dok oni koji ga baš i ne obožavaju, u njemu vide karikaturu nekoga ko jednostavno samo igra tu ulogu i nekoga ko više misli o sebi nego o timu.

Ipak, poučno je znati da su ga svi treneri koji su radili sa njim bilo u klubu ili reprezentaciji, stavljali u ovu prvu kategoriju.

I šta sve ovo znači u kontekstu njegove budućnosti?

Što se tiče Reala iz Madrida, oni će, sve dok u martu ne dobiju potvrdu od njega da je spreman da prihvati njihovu ponudu, smatrati da je njegov vek na stadionu Bernabeu okončan.

Ramos je pretio da će pregovore sa drugim klubovima započeti u februaru.

Tako da se ovaj duel, kako sada stvari stoje, nastavlja.


Pogledajte video o propasti nekada slavnog beogradskog kluba


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: