Španija i izbori

Separatisti u Kataloniji ojačali posle lokalnih izbora - traže referendum

Do sada je prebrojano oko 90 odsto glasačkih listića, a stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su 74 od 135 mandata.

4658 pregleda 1 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Separatističke političke stranke ojačale su pozicije u parlamentu španske pokrajine Katalonije, pokazuju preliminarni rezultati lokalnih izbora.

Do sada je prebrojano oko 90 odsto glasačkih listića, a stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su 74 od 135 mandata.

U prethodnom sazivu skupštine, ove političke snage imale su ukupno 70 mandata.

Rezultati izbora u nedelju pokazuju da će imati šansu da formiraju većinu, uprkos značajnim razlikama koje postoje među ovim političkim organizacijama.

Pojedinačno gledano, Socijalistička partija koja se zalaže za jedinstvenu Španiju, osvojila je najveći broj glasova.

Glavna tema ove predizborne kampanje bila je znatno drugačija nego za prethodno glasanje održano pre tri godine, objašnjava Deni Eberhard, regionalni urednik BBC Svetskog servisa.

Pre tri godine u centru kampanje bio je sukob sa centralnom vlašću u Madridu zbog težnje Katalonije za sticanjem nezavisnosti, a sada je pandemija korona virusa preuzela primat.

Na glasačkim mestima morale su da se poštuju sve epidemiološke mere, a članovi biračkih odbora imali su zaštitnu opremu, jer je u završnom satu izbornog dana trebalo omogućiti i onima koji su pozitivni na Kovid-19 da glasaju.

Ali uprkos svemu, rezultati glasanja su slični kao pre tri godine.

Došlo je vreme za pregovore

Predviđa se da će Republikanska levica Katalonije (ERK) osvojiti 33 mandata, a njen lider Pere Aragones trebalo bi da bude izabran za premijera regionalne vlade.

„Sedimo i razgovarajmo. Hoću da pošaljem poruku evropskim vlastima, rezultati su jasni", rekao je Aragones, prenosi novinska agencija Rojters.

EPA

„Stranke koje se zalažu za nezavisnost su dobile većinu glasova, narod Katalonije je rekao šta misli i vreme je da se pregovara o referendumu", ističe Aragones.

On je bio vršilac dužnosti predsednika regionalne vlade od septembra prošle godine kada je Kvim Tora suspendovan jer je odbio da sa vladine zgrade skine simbol nezavisne Katalonije.

Druge dve separatističke stranke, JxCat and CUP, trebalo bi da dobiju 32 i devet mandata.

Socijalistička partija imaće 33 mandata.

Ekstremno desničarska stranka Voks prvi put će imati predstavnike u parlamentu Katalonije, pošto je osvojila 11 mandata.

Izlaznost na nedeljnim izborima bila je 53 odsto, što je najniži procenat u novijoj istoriji.

U pokrajini Katalonija živi oko 7,5 miliona ljudi, a najveći grad je Barselona.

Pre tri godine, borbe stranaka koje se zalažu za nezavisnost i centralne vlasti u Madridu dovele su do najveće političke krize u Španiji u poslednjih 40 godina.

Vlada u Madridu je na sedam meseci suspendovala autonomiju Katalonije.

Godine 2019. španski Vrhovni sud osudio je devetoro političara i aktivista iz Katalonije na zatvorske kazne u rasponu od devet do 13 godina zbog pokušaja organizovanja referenduma o nezavisnosti.


Pogledajte video o tome kako se Španija prošle godine borila protiv korona virusa


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas