Otkrivene "talačke" muke ćerke vladara Dubaija

Na snimku koji je podijelila sa BBC Panoramom, princeza Latifa Al Maktum kaže da su je komandosi nakljukali sedativima kad je pokušala da pobjegne brodom i vratili je nazad avionom u kućni pritvor

9942 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Princess Latifa
Foto: Princess Latifa

Ćerka vladara Dubaija koja je pokušala da pobegne iz zemlje 2018. godine kasnije je slala tajne video poruke prijateljima optužujući oca da je drži kao „taoca" dok se istovremeno plaši za sopstveni život.

Na snimku koji je podelila sa BBC Panoramom, princeza Latifa Al Maktum kaže da su je komandosi nakljukali sedativima kad je pokušala da pobegne brodom i vratili je nazad avionom u kućni pritvor.

Tajne poruke su međuvremenu prestale da pristižu - a njeni prijatelji pozivaju UN da se umeša.

Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati prethodno su saopštili da je ona bezbedna i da se o njoj brine njena porodica.

Bivša izaslanica za ljudska prava UN-a Meri Robinson, koja je Latifu opisala kao „uznemirenu mladu ženu" pošto ju je srela 2018, sada kaže da ju je princezina porodica „stravično prevarila".

Bivša visoka komesarka za ljudska prava Ujedinjenih nacija i predsednica Irske pridružila se pozivima na međunarodnu intervenciju kako bi se ustanovilo Latifino aktuelno stanje i prebivalište.

„Neprestano se veoma brinem za Latifu. Stvari su se promenile. I zato mislim da to treba istražiti", rekla je ona.

Latifin otac, šeik Muhamed Bin Rašid Al Maktum, jedan je od najbogatijih lidera neke zemlje na svetu, vladar Dubaija i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Video snimci nastali su tokom nekoliko meseci na telefonu koji je Latifa u tajnosti dobila oko godinu dana posle njenog hvatanja i vraćanja u Dubai.

Snimila ih je u kupatilu, jer je ono jedino imalo vrata koja mogu da se zaključaju.

U porukama je detaljno opisala:

  • Kako se borila protiv vojnika koji su je izvukli sa broda, „šutirajući i opirući se", i grizući jednog komandosa Emirata dok nije vrisnuo
  • Kako je, nakon što je dobila sedativ, izgubila svest dok su je unosili u privatni avion i nije se probudila sve dok nije sletela u Dubai
  • Kako je drže samu bez pristupa medicinskoj ili pravnoj pomoći, u vili sa prozorima i vratima sa rešetkama koju čuva policija

Latifin opis njenoj hvatanja i zatvaranja Panorami su preneli njena bliska prijateljica Tina Jahiainen, rođak sa majčine strane Markus Esabri i aktivista Dejvid Hejg, koji stoje iza kampanje „Oslobodite Latifu".

Oni kažu da su doneli tešku odluku da objave njene poruke sada iz zabrinutosti za njenu bezbednost.

Uspeli su da ostvare kontakt sa Latifom dok je bila držana u „vili" u Dubaiju, za koju ona kaže da ima rešetke na prozorima i da je čuva policija.

Panorama je uspela da dobije nezavisnu potvrdu detalja o mestu na kom se drži Latifa.

Šeik Muhamed izgradio je izuzetno uspešan grad, ali aktivisti za zaštitu ljudskih prava kažu da u njemu ne postoji tolerancija prema bilo kakvom neslaganju, a pravni sistem ume da diskriminiše žene.

On poseduje ogromno preduzeće koje se bavi konjičkim trkama, a često prisustvuje velikim događajima kao što su Rojal Askot, gde je bio slikan sa kraljicom Elizabetom II.

Ali on se našao na meti oštrih kritika zbog princeze Latife i njene maćehe, princeze Haje Bint Al Husein, koja je pobegla u London 2019. sa dvoje dece.

Bekstvo brodom

Latifa, koja sada ima 35 godina, prvi put je pokušala da pobegne sa 16, ali je njen drugi dugo smišljani plan sproveden u delo tek kad je kontaktirala francuskog biznismena Erva Žobera 2011. godine.

Sve je izvedeno uz pomoć Jahiainen, isprva njene instruktorke za kapoeiru, brazilsku borilačku veštinu.

Dvadeset četvrtog februara 2018. godine, Latifa i Jahiainen odvezle su se čamcem na naduvavanje i vodenim skuterom u međunarodne vode, gde ih je Žober čekao na jahti sa američkom zastavom.

Ali osam dana kasnije, uz obalu Indije, na brod su upali komandosi. Jahiainen kaže da su dimne bombe naterale nju i Latifu da izađu iz kupatila u kom su se krile ispod palube i da je tada u njih upereno oružje.

Latifa je vraćena u Dubai i za nju se nije čulo sve do sada.

Jahiainen i brodska posada pušteni su posle dve nedelje zadržavanja u Dubaiju.

Indijska vlada nikad nije komentarisala svoju ulogu u ovoj akciji.

Pre njenog pokušaja bekstva iz 2018. godine, Latifa je snimila još jedan video koji je bio postavljen na Jutjub nakon njenog hvatanja.

„Ako gledate ovaj video, onda situacija baš nije najbolja, ili sam mrtva ili sam u veoma, veoma, veoma lošoj situaciji", rekla je ona.

To je izazvalo ogromnu međunarodnu zabrinutost i pozive za njeno oslobađanje.

UAE su se našli pod strašnim pritiskom da prikažu princezu i ugovoren je sastanak sa Robinson.

Sastanka sa Robinson

Ona je doletela u Dubai u decembru 2018. godine, na zahtev njene prijateljice, princeze Haje, na ručak kom je prisustvovala i Latifa.

Robinson je za Panoramu rekla da su njoj i princezi Haji pre toga bili predstavljeni detalji Latifonog bipolarnog poremećaja, stanja koje ona ne poseduje.

Ona je rekla da nije pitala Latifu za njenu situaciju zato što nije želela da „pojačava traumu" Latifinog „stanja".

Devet dana posle ručka, ministarstvo stranih poslova UAE objavilo je fotografije Robinson sa Latifom, za koje je reklo da su direktan dokaz da je princeza na bezbednom i da se dobro oseća.

Robinson je rekla:

„Posebno sam bila prevarena kad su fotografije izašle u javnost. To je bilo potpuno iznenađenje… Bila sam apsolutno zatečena."

Napetosti u okviru vladajuće porodice Dubaija izašle su na videlo pred engleskim Visokim sudom 2019. godine.

Tada je jedna od šeikovih žena, princeza Haja, pobegla u Veliku Britaniju sa dvoje dece i zatražila izdavanje zabrane prilaska i naloga za neuznemiravanje protiv šeika.

Prošle godine je Visoki sud izdao niz presuda posle utvrđivanja činjenica prema kojima je šeik Muhamed naredio i organizovao povratak Latife 2002. i 2018, kao i nezakonitu otmicu iz Velike Britanije 2000. njene starije sestre princeze Šamse, koja je takođe pokušala da pobegne.

Sud je utvrdio da šeik Muhamed „uporno održava režim pod kojim su ove dve mlade žene lišene slobode".

Latifini prijatelji su se nadali da će sudski postupak iz marta prošle godine koji je presudio protiv šeika Muhameda, nazvavši ga „neiskrenim", i u korist princeze Hahe, možda biti od pomoći.

Govoreći o odluci da objave njene poruke sada, Jahiainen samo kaže da je „prošlo mnogo vremena" otkako je izgubljen svaki kontakt sa princezom.

Ona kaže da je mnogo razmišljala o objavljivanju video poruke u ovom trenutku, ali, kako kaže: „Verujem da bi ona želela da se borimo za nju i da ne odustajemo."


Pogledajte video o desetogodišnjici Arapskog proleća


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: