UAE i princeza Latifa

Ko je Šeik Muhamed Al Maktum - vladar Dubaija

On je na Bliskom Istoku slavan po tome što je predvodio transformaciju Dubaija u vrhunsku poslovnu i turističku destinaciju

11531 pregleda 7 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Šeik Muhamed Bin Rašid Al Maktum je sedamdesetogodišnji milijarder, vladar Dubaija i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je na Bliskom Istoku slavan po tome što je predvodio transformaciju Dubaija u vrhunsku poslovnu i turističku destinaciju.

Negde drugde verovatno je najpoznatiji po vezi sa konjičkim trkama, u svojstvu vlasnika štala Godolfin.

Jedna od njegovih ćerki, princeza Latifa, dospela je u žižu javnosti nakon što je do njenih tajnih video snimaka načinjenih u zatočeništvu došla BBC-jeva Panorama i objavila ih.

Latifa je te snimke načinila dok je po naređenju oca držana u vili sa rešetkama na prozorima u Dubaiju.

Šeik Muhamed je rođen 1949. godine u porodičnom domu u Šindagi, blizu reke Dubai.

Bio je treći od četiri sina šeika Rašida Al Maktuma, koji je od 1958. vladao Dubaijem 32 godine.

Pošto je završio srednju školu 1965. godine, šeik Muhamed se preselio u Veliku Britaniju da bi studirao engleski u jezičkoj školi na Kembridžu.

Mladi šeik je kasnije pohađao šestomesečni poligon za obuku u Školi za kadete Mons Britanske armije u Alderšotu, u Hempširu.

Po povratku iz Dubaija 1968. godine, šeiku Muhamedu se pridružio njegov otac na sastanku sa tadašnjim vladarom Abu Dabija šeikom Zajedom Al Nahjanom, na kom su postigli sporazum koji će dovesti od osnivanja federacije emirata.

Pošto su Ujedinjeni Arapski Emirati stekli nezavisnost od Velike Britanije 1971. godine, šeik Muhamed imenovan je za ministra odbrane - što je položaj na kom se još uvek nalazi.

Reuters

Šeik Muhamed je u velikoj meri učestvovao i u planu njegovog oca da se nadoknadi opadanje naftnih rezervi Dubaija grananjem njegove ekonomije i postavši međunarodni trgovački i finansijski centar, baš kao i turistička destinacija.

Danas više od 95 odsto bruto domaćeg proizvoda emirata ne zavisi od nafte, dok turizam doprinosi sa 20 odsto.

A i broj stanovnika Dubaija je porastao, sa oko 40.000 šezdesetih na 3,3 miliona, uključujući skoro 3,1 milion neemiraćana, od kojih mnogi žive u stotinama nebodera koja dominiraju njegovim horizontom.

Šeik Rašid je umro 1990. godine, posle duge bolesti kao posledice moždanog udara.

Nasledio ga je Muhamedov najstariji brat Maktum.

Pet godina kasnije, šeik Maktum proglasio je Muhameda princem prestolonaslednikom Dubaija.

Takođe mu je poverio veći deo svakodnevnog upravljanja emiratima.

AFP

Šeik Muhamed je postao vladar Dubaija i potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata 2006. godine, nakon što je njegov brat umro u 62. godini tokom posete Australiji.

Pod njegovim vođstvom, razvoj Dubaija nastavio se ubrzanim tempom.

Emirati su 2008. otvorili najvišu zgradu na svetu, Burdž Kalifu; Dubai Mol, tada najveći šoping centar na svetu po ukupnoj površini na kojoj se prostire; i Dubajski metro.

Tako ambiciozni projekti, međutim, zavisili su od pozajmica u vrednosti od milijardi dolara.

Globalna finansijska kriza dovela je do kraha tržišta nekretninama u Dubaiju i 2009. godine su državne kompanije bile blizu toga da im se obustave sva plaćanja zbog dugovanja.

Abu Dabi je pritekao u pomoć i pozajmio vladi u Dubaiju novac koji joj je očajnički bio potreban.

Građevinski bum Dubaija takođe se oslanjao na slabo plaćene migrantske radnike, od kojih se mnogi žale na to da ih iskorišćavaju.

AFP

Šeik Muhamed se proslavio i učešćem u konjičkim trkama i smatra se zaslužnim za njihovu transformaciju u globalnu industriju.

Jahao je konje po plažama Dubaija kao dete, a sa konjičkim sportom prvi put se susreo 1967. godine u Velikoj Britaniji.

Deset godina kasnije, doživeo je prvi uspeh kao vlasnik.

Šeik je kasnije osnovao najveći svetski tim za konjičke trke, Godolfin, kao i uspešnu operaciju uzgoja pastuva, Darli.

Godolfin - koji ima svoje objekte u UAE, Engleskoj, Republici Irskoj, Australiji, Japanu i SAD - osvojio je 6.000 trka širom sveta od 1992. godine, uključujući 315 prestižnih trka iz Grupe jedan.

Šeik Muhamed često posećuje velike konjičke događaje kao što je Rojal Askot, gde je slikan za kraljicom Elizabetom II.

Reuters

Šeik je delio ljubav prema konjima sa svojom šestom i „mlađom" ženom, princezom Hajom Bint Al Husein, ćerkom pokojnog kralja Huseina od Jordana i polusestrom kralja Abdulaha II.

Njih dvoje su se venčali u Amanu 2004. godine i imaju dvoje dece, Al Džalilu i Zajeda.

Princeza Haja je u intervjuima odavala utisak savršenog porodičnog života, ali su pukotine počele da se naziru 2018, kad je princeza Latifa, jedna od šeikovih odraslih ćerki sa drugom ženom, pokušala da pobegne iz UAE uz pomoć bivšeg francuskog špijuna i finske instruktorke fitnesa.

Brod koji ih je nosio presretnut je uz obalu Indije i Latifa je vraćena u Dubai.

U videu snimljenom pre bekstva, ona je navela da u zatočeništvu živi duže od tri godine i da je izložena fizičkom zlostavljanju posle još jednog neuspešnog pokušaja bekstva iz 2002. godine.

Sada su objavljeni novi snimci koje je napravila Latifa a do kojih je došla BBC istraživačka emisija Panorama.

Snimci su nastali u periodu od nekoliko meseci, a Latifa ih je snimila nakon što je vraćena u Dubai posle neuspešnog pokušaja bekstva iz 2018. godine.

Načinjeni su na telefonu koji su joj u tajnosti doturili prijatelji koji se zalažu za njeno oslobađanje.

Na snimcima ona opisuje kako se opirala vojnicima tokom hvatanja, pre nego što je dobila sedativ i prebačena avionom nazad u Dubai.

Rekla je da je drže samu bez pristupa medicinskoj ili pravnoj pomoći, u vili sa prozorima i vratima na kojima su rešetke, i koju čuva policija.

Tajne poruke su u međuvremenu prestale da pristižu, što je njene prijatelje navelo da pozovu UN da se umešaju.

Posle pokušaja bekstva iz 2018. godine, princeza Haja je podržala tvrdnje vlade iz Dubaija da je Latifa „podložna iskorišćavanju" i da je „sada bezbedna".

Ali pošto je i sama pobegla iz Dubaija u Veliku Britaniju preko Nemačke sa svojom decom u aprilu 2019. godine, izvori navode da je saznala za neke nove informacije u vezi sa Latifom.


Pogledajte video o tome kako se Balkanci snalaze u Dubaiju


Šeik Muhamed nije komentarisao raspad braka, ali jeste napisao besnu pesmu optuživši neimenovanu ženu za „podmuklost i izdaju" i postavio je na Instagramu.

U julu 2019. godine, Haja je Visokom sudu u Londonu podnela zahtev za izdavanje naredbe protiv prisilnog braka i neuznemiravanja - kao i starateljstvo nad decom.

Šeik Muhamed je u međuvremenu podneo zahtev za povratak dece u Dubai.

Osam meseci kasnije, Visoki sud je doneo niz presuda o utvrđivanju činjenica prema kojima je šeik Muhamed naredio i orkestrirao prisilan povratak Latife 2002. i 2018, kao i nezakonitu otmicu njene starije sestre princeze Šamse 2000.

Šamsa je te godine pobegla sa porodičnog imanja u Sariju, u Velikoj Britaniji, ali su je kasnije uhvatili šeikovi agenti u Kembridžširu i prisilno je vratili u Dubai.

Zahtev policije iz Kembridžšira da poseti Dubai kako bi sprovela istragu je odbijen.

Sud je doneo presudu da šeik Muhamed „uporno održava režim pod kojim su ove dve mlade žene lišene slobode".

Kaže se i da Haja, koja je imala preljubničku vezu sa telohraniteljem, sada živi u strahu za život, pošto je primila brojne pretnje, i u Dubaiju i u Londonu.

Među njima je bio i pištolj ostavljen na njenom jastuku.

Šeik je odbacio sve presude i odluke, i neuspešno podnosio zahteve da se one ne nađu u javnom domenu.

On je rekao da je te zahteve „podneo kako bi zaštitio interese i dobrobit dece" i da „ishod ne štiti moju decu od medijske pažnje na način na koji su zaštićena druga deca u porodičnim sporovima u Velikoj Britaniji".

„Kao šef vlade, nisam bio u mogućnosti da učestvujem u sudskom procesu utvrđivanja činjenica.

„To je dovelo do toga da se objavi presuda o 'utvrđenim činjenicama' koja neizbežno donosi samo jednu stranu priče", dodao je on.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas