Dupla sreća, ali i dupla briga - sve više beba blizanaca na svijetu

Odloženo planiranje porodice i vantjelesna oplodnja utrostručile su broj blizanačkih trudnoća u odnosu na osamdesete godine prošlog vijeka

7618 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Prethodnih godina širom sveta prosečno se rađalo se oko 1,6 miliona blizanaca, što je najviše otkako se prate ovakve vrste podataka, pokazalo je istraživanje.

Svaka 42. novoređena beba je blizanac.

Odloženo planiranje porodice i vantelesna oplodnja utrostručile su broj blizanačkih trudnoća u odnosu na osamdesete godine prošlog veka.

Ali ovo bi moglo da se promeni, jer se pažnja prebacuje na jednu bebu po trudnoći, što je manje rizično.

Prema pregledu u časopisu Ljudska reprodukcija, vrhunac je dostignut zbog povećanja broja blizanačkih trudnoća u svim regionima tokom poslednjih 30 godina - od 32 odsto u Aziji do 71 odsto u Severnoj Americi.

Istraživači su prikupljali informacije o blizancima u 165 zemalja od 2010. do 2015. godine i uporedili ih sa statistikama iz 1980. i 1985. godine.

Broj blizanaca na hiljadu porođaja je sada posebno visok u Evropi i Severnoj Americi, a na ukupnom, svetskom nivou se povećao sa devet na 12.

Ali broj rođenih blizanaca u Africi je konstantno visok i nije menjao u proteklih 30 godina, zbog čega se i broj stanovništva povećao.

Pomoć

U ovom trenutku oko 80 odsto blizanaca u svetu rađa se u Africi i Aziji.

Profesor Kristijan Moden, autor studije na univerzitetu Oksford kaže da postoji razlog zašto je to tako.

„Broj blizanačkih trudnoća u Africi je visok jer je veliki broj dvojajčanih blizanaca, ondnosno dece rođene iz dve odvojene jajne ćelije", kaže on.

Navodi da je to najverovatnije zbog genetskih razlika između afričke populacije i ostalih populacija.

Broj blizanačkih trudnoća u Evropi, Severnoj Americi i zemljama Okeanije polako sustižu Afriku po tom pitanju, zbog sve veće upotrebe veštačke oplodnje i stimulacije jajnika.

Getty Images

Ove tehnike povećale su broj višeplodnih trudnoća.

To što žene biraju da zasnuju porodicu kasnije u životu, povećano korišćenje kontracepcije i niža plodnost takođe igraju ulogu u svemu ovome, navodi se u izveštaju.

Ali naglasak je sada na jednoplodnoj trudnoći koja je sigurnija, kaže profesor Monden.

„Ovo je važno jer je rođenje blizanaca povezano sa višom stopom smrtnosti među bebama i veće su komplikacije za majke i decu tokom trudnoće, kao i posle porođaja". kaže on.

Blizanci imaju veće komplikacije na rođenju, često je porođaj s njima prevremen i imaju manju težinu.

Šanse za opstanak

Istraživanje je pokazalo da je sudbina blizanaca u zemljama sa niskim i srednjim prihodima teža.

Naročito u Africi - mnogi blizanci preminuli su u prvoj godini života - godišnje više od 200.000.

„Iako se broj blizanačkih trudnoća u bogatijim zemljama sada približava onom u Africi, postoji ogromna razlika u šansama za preživljavanje", kaže profesor Džeroen Smit, autor studije.

Istraživači kažu da će Indija i Kina imati glavnu ulogu u budućnosti kada su blizanačke trudnoće u pitanju.

Manja plodnost, majke koje se odlučuju za rađanje dece u kasnijim godinama, korišćenje tehnika poput vantelesne oplodnje imaće uticaj na broj blizanačkih trudnoća koje dolaze.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: