Gremi nagrade 2021: Sedam momenata na koje treba da obratite pažnju

Ove godine Bijonse ima najviše nominacija - ukupno devet, među kojima je i himna o građanskim pravima Crna parada (Black Parade), koja je objavljena u jeku protesta Životi crnaca su važni (Black Lives Matter) prošle godine pošto je policajac ubio Afroamerikanca Džordža Flojda, što je izazvalo masovne proteste u mnogim gradovima SAD i sveta

5563 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

U Los Anđelesu će u nedelju uveče (noć između subote i nedelje po srednjeevropskom vremenu) biti održana 63. dodela Gremi nagrada, a nastupiće Bili Ajliš, BTS, Tejlor Svift, Dua Lipa, Hari Stajls i Kardi B.

Tradicionalno nazivano „najvećom muzičkom večeri", ovogodišnja ceremonija biće malo drugačija zbog - pogađate - pandemije korona virusa.

Neće biti publike, a izvođači će biti odvojeni na pet bina, raspoređenih u krug unutar Kongresnog centra u Los Anđelesu kako bi održali fizičku udaljenost.

U još jednom raskidu s tradicijom, nagrade će deliti barmeni, članovi obezbeđenja i čistačice iz koncertnih dvorana i sala koja su zatvorena zbog Kovida-19.

„Nadam se da to znači da nećemo slušati neke samozadovoljne govore tokom ceremonije.

„Možda se vratimo i u 1996. godinu, kada je Edi Veder iz Prl Džema (Pearl Jam), primio nagradu uz reči: 'Ne znam šta ovo znači, mislim da to ništa ne znači... Pretpostavljam'", rekao je voditelj Trevor Noa.

Ove godine Bijonse ima najviše nominacija - ukupno devet, među kojima je i himna o građanskim pravima Crna parada (Black Parade), koja je objavljena u jeku protesta Životi crnaca su važni (Black Lives Matter) prošle godine pošto je policajac ubio Afroamerikanca Džordža Flojda, što je izazvalo masovne proteste u mnogim gradovima SAD i sveta.

Slede Tejlor Svift i Dua Lipa, sa po šest nominacija.

Evo još sedam stvari na koje treba da obratite pažnju.

1) Tejlor Svift u društvu Frenka Sinatre, Pola Sajmona i Stivija Vondera?

Iznenađujući projekat Tejlor Svift - Folklor - nastao za vreme mera zaključavanja (lokdaun), glavni je kandidat za album godine.

Kompoziciono zreo, veoma je različit od albuma Reputation iz 2017. i Lover iz 2019. godine.

Svift bi, u slučaju trijumfa, postala prva žena koja je tri puta dobila nagradu za album godine (i tek četvrti umetnik, posle Frenka Sinatre, Pola Sajmona i Stivija Vondera).

Svift nije jedina umetnica koja se nada rekordu.

Ako Bijonse pobedi u četiri od devet nominacija, preteći će Alison Kraus - najnagrađivaniju žena u istoriji Gremija.

Ako dobije osam (što je malo verovatno), postaviće rekord u svim dosadašnjim Gremijima, koji trenutno drži dirigent klasične muzike ser Džordž Solti.

2) BTS FTV (BTS FTW)

Dobili nagradu ili ne, članovi BTS su već ispisali istoriju kao prvi Kej-pop (K-pop) bend nominovan u glavnoj kategoriji.

Sedmočlana južnokorejska grupa, koja je pre godinu dana nastupala na ceremoniji sa Lil Nas X, nominovana je u kategoriji za za najbolji nastup pop grupe/dua za singl na engleskom jeziku Dajnamajt (Dynamite), koji je prošle godine dostigao prvo mesto u SAD.

Konkurencija je ozbiljna - u ovoj kategoriji nominovani su i Lejdi Gaga i Arijana Grande sa pesmom Rain On Me, Tejlor Svift i Bon Ajver sa pesmom Exile, kao i duet Džastina Bibera i Kuave (Quavo) - Intentions.

„Iskreno, ne očekujemo mnogo", rekao je pevač RM.

„Ne želimo da se razočaramo jer su u konkurenciji velika imena - Lejdi Gaga, Tejlor, Biber. - sva velika imena [nominovana].

„Nekako smo i zbunjeni. Kao da smo na rolerkosteru - napred-nazad, napred-nazad, gore-dole."

3) Povratak Evrovizije na Gremi

Samo je jedna evrovizijska pesma do sada osvojila Gremi: pesma Domenika Modunja Nel Blu, Dipinto Di Blu.

Sladunjava balada, koja je bila treća na Pesmi Evrovizije 1958. godine, izabrana je za pesmu godine i album godine na prvoj Gremi dodeli 1959. godine.

Od tada, ništa.

Čuvena švedska grupa Aba (Abba) nikada nije bila nominovana za Gremi.

U stvari, jedina druga pesma sa Evrovizije koja je bila blizu Gremija je Ooh Aah... Just A Little Bit Đine G, koja je nominovana u kategoriji najbolje plesne numere 1998. godine.

Ova godina ne razbija obrazac - ali ipak postoji nominacija u vezi sa Evrovizijom. Reč je o numeri iz Netfliksovog filma The Story Of Fire Saga.

Nažalost, nema priznanja za džit iz filma Jaja Ding Dong u kategoriji najbolje filmske pesme.

Ali tu je Bili Ajliš sa naslovnom numerom za novi film o tajnom agentu Džejmsu Bondu - No Time To Die.

Bili Ajliš, inače, ima ima četiri nominacije, među kojima je i ona za najbolju pesmu godine Everything I Wanted.

4) Da li će Fiona Epl čekićem razbiti nagrade?

Prvi put u istoriji Gremija, gotovo svaka nominovana u kategoriji najbolja rok izvođenja je žena - u konkurenciji su Fibi Bridžers, Haima, Britani Hauard, Grejs Poter, Fiona Epl i bend Big Tif (Big Thief),

Ako pobedi, Epl kaže da želi da podeli čast sa drugim nominovanima.

„Ne znam da li neko ko je nominovan može da pobegn od pomisli: Šta bih uradio/la da sam pobedio/la?", rekla je za Gardijan.

„Moja vizija je bila ovakva - jednostavno bih ustala, bez reči uzela Gremi i razbila ga čekićem na dovoljno delova da ga podelim svim damama, nominovanim koleginicama."

Epl se takođe bori za glavnu nagradu večeri - za najbolji album (njen se zove Fetch The Bolt Cutterss).

5) Meril Strip bi mogla da dobije prvog Gremija - zahvaljujući pauku

Meril Strip je najominovanija glumica u istoriji Oskara - ali je i redovna kandidatkinja za Gremi - između ostalog zahvaljujući saundtreku za film Mama Mia (Mamma Mia).

Nominovana je u kategoriji audio knjiga - zahvaljujući naratorstvu dečijih knjiga poput The Velveteen Rabbit, The Tale of Peter Rabbi i drugim delima koja ne govore o zecu.

Ove godine je nominovana za audio knjigu EB White's Charlotte's Web, priuči o svinji koja sa paukom stvara prijateljstvo.

6) Megan Stalion (Megan Thee Stallion)

Pomislite na mnoge revolucionarne ženske rep izvođačice: Roksan Šante (Roxanne Shante), Salt'N'Pepa (Salt'N'Pepa), Kvin Latifa (Queen Latifah), Lil'Kim (Lil'Kim), Left Aj (Left Eye), Misi Eliot (Missy Elliot), Iv (Eve), Lorin Hil (Lauryn Hill), Niki Minaž (Nicki Minaj), Kardi B (Cardi B)...

E pa, nijedna od njih nije osvojila Gremija za najbolju rep pesmu.

To bi moglo da se promeni ove godine jer se pesma Sevidž (Savage) Megan Stalion (Megan Thee Stallion) smatra najvećim favoritom za nagradu.

7) Kontroverze oko najvećih nagrada

Gremi nagrade se dodeljuju u čak 84 kategorije, ali se uvek najviše priča o pesmi godine, albumu godine i najboljem novom izvođaču.

Ovogodišnji kandidati predstavljaju širok spektar muzike i žanrova, a nije da manjka kontroverzi.

Najveći skandal usredsređen je na nominaciju američke pevačice Doja Cat - Say So - u kategoriji pesma godine novog izvođača.

Ne može se poreći njeno pojavljivanje kao velike nove zvezde u poslednjih 12 meseci, ali njenu potpisanu pesmu napisao je Lukaš „Dr Luk" Gotvald, pod pseudonimom Tajson Treks (Tyson Trax).

Producent je postao persona non grata u muzičkoj industriji otkad ga je njegova bivša štićenica Keša optužila za seksualni napad.

Ali njegova nominacija dolazi samo tri godine pošto su organizatori Gremija pozvali Kešu 2018. godine da izvede pesmu o preživelom zlostavljanju.

Da li će njegovo učešće biti dovoljno da odvrati gledaoce da glasaju za Doja Cat?

I da li će se neko pozabaviti navodima ako ona pobedi?

Emisija ide uživo, pa svašta može da se desi.

Neki su, pak, nezadovoljni zbog načina izbora nominovanih.

Kanadska zvezda The Weeknd izjavio je da će bojkotovati sve buduće ceremonije budući da nije dobio nijednu nominaciju za singl Blinding Lights - koja je bila najprodavanija pesma 2020. godine.

Propust je nazvao „napadom", a nekoliko drugih umetnika, uključujući Helsi (Halsey), Frenka Oušna (Frank Ocean), Zejna Malika (Zayn Malik) i Kanje Vesta (Kanye West), kritikovali su nedostatak transparentnosti u procesu glasanja.

Zato pripazite na pobednike koji u govorima osporavaju samo postojanje nagrada - kao što je to Drejk uradio 2019. godine.

Getty Images

Budući da Gremi ima približno 2.735 kategorija, u stvari postoje dve ceremonije u nedelju.

Prva, zvanično nazvana Grammy Awards Premiere, može se uživo pratiti na sajtu Grammy.com od 19:30 (GMT)/15:30 (ET) u nedelju, 14. marta.

Na kanalu E! biće prenos sa crvenog tepiha od 22:00 (GMT)/18:00 (ET), posle čega sledi glavna ceremonija na CBS i Paramaunt Plus u SAD.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: