Životna sredina i recikliranje: Od plastičnih kesa prave „tekstil" - pomoć u borbi protiv zagađenja

Polietilen je jedan od najrasprostranjenijih materijala na svetu, a ima ga u plastičnim kesama i pakovanjima hrane.

7595 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Polietilen, od kojeg se između ostalog prave plastične kese, jedan je od najrasprostranjenijih materijala na svetu, Foto: Getty Images
Polietilen, od kojeg se između ostalog prave plastične kese, jedan je od najrasprostranjenijih materijala na svetu, Foto: Getty Images

Naučnici su izumeli „tekstil" od polietilena, a nadaju se da će pronalazak pomoći da proizvodnja garderobe postane dostupnija.

Polietilen je jedan od najrasprostranjenijih materijala na svetu, a ima ga u plastičnim kesama i pakovanjima hrane.

„Tekstil", koji su američki naučnici pronašli, može da se koristi za proizvodnju sportske odeće, ali i komada visoke mode, a njegova proizvodnja zagađuje životnu sredinu manje nego proizvodnja prirodnih vlakana.

Još jedna prednost je što se može reciklirati, kažu pronalazači.

Plastične kese koje više nikome nisu potrebne mogu da se pretvore u materijal sa velikim brojem namena, uz mali uticaj na životnu sredinu, kaže dr Svetlana Boriskina, šefica Odseka za inženjerstvo pri MIT-u.

„Nema izgovora da od plastičnih kesa ne pravi novi materijal za proizvodnju garderobe", kaže Boriskina za BBC Njuz.

„Bukvalno je moguće da se od nečijeg smeća proizvede vrednost, a zahvaljujući reciklaži, to je moguće ponoviti nekoliko puta".

„Tekstil" je napravljen od polietilenskih vlakana, koja se boje pre tkanja,a mogu se reciklirati više puta.

Važna razlika u odnosu na plastične kese je što one zadržavaju vodu, a ovaj materijal omogućava koži da diše.

Istraživači kažu da je novi „tekstil" manje štetan po životnu sredinu nego vuna, pamuk, svila, najlon i poliester, a još jedna prednost je što se pere u hladnoj vodi, čime se dodatno smanjuje uticaj na životnu sredinu.

Materijal se može koristiti za proizvodnju odeće, a naučnici se nadaju da će u perspektivi moći da se koristi i za pravljenje izdržljivih svemirskih odela, obezbeđujući zaštitu od kosmičkog zračenja.

Getty Images

Ostaje da se vidi da li će upotreba ovog materijala zaživeti, kaže dr Mark Samner sa Univerziteta u Lidsu, komentarišući studiju o materijalu, objavljenu u naučnom časopisu Nejčr sustejnabiliti (Nature Sustainability).

Samner dodaje da osobine polietilena, kao što su mekoća i relativno niska temperatura topljenja, ograničavaju mogućnosti njegovog korišćenja, a dodatni faktor je što ima malu moć upijanja.

„Mislim da je najveći izazov sa novim materijalima da se napravi nešto što obezbeđuje udobnost, kao jedan od osnovnih zahteva potrošača", navodi.

„Ako je materijal krut ili voštan, potrošači se neće odlučiti za proizvod, što će ograničiti upotrebu ove vrste materijala".

Modna industrija je jedan od najvećih zagađivača na svetu - izvor je između pet i 10 odsto globalne emisije štetnih gasova svake godine.

U proizvodnji tekstila koriste se velike količine vode, a stvaraju se i milioni tona otpada.

Pranje i sušenje odeće često troši još više energije i vode nego proizvodnja tekstila.

Pratite Helen na Tviteru.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: