Australija i seksualno zlostavljanje: Prijavite da ste pristali na seks - predlaže policija u Australiji

„Možda imate sina ili brata i mislite da je ovo previše, ali ova aplikacija svima pruža zaštitu", rekao je Fuler za australijske medije

7539 pregleda 3 komentar(a)
Policija je predložila uvođenje aplikacije putem koji bi svaki od partnera mogao da označi da li je saglasan da stupi u seksualne odnose, Foto: Getty Images
Policija je predložila uvođenje aplikacije putem koji bi svaki od partnera mogao da označi da li je saglasan da stupi u seksualne odnose, Foto: Getty Images

Australijanci su ljuti zbog predloga policije Novog Južnog Velsa o uvođenju aplikacije za beleženje pristanka na seksualne odnose.

Policijski komesar Mik Fuler izneo je u četvrtak ideju o uvođenju aplikacije putem koje bi partneri mogli da zabeleže obostrani pristanak na seksualne odnose.

Međutim, ubrzo su na račun predloga stigle brojne kritike, jer mnogi smatraju da je predlog nepromišljen i da stvara prostor za zloupotrebe.

Pojedini su zabrinuti i da bi država mogla da koristi ovu aplikaciju za nadzor nad stanovništvom.

Tokom proteklih nedelja, u Australiji se posle slučaja seksualnog napada, obnovila rasprava o zlostavljanju žena, a hiljade ljudi je u ponedeljak učestovovalo u protestnom maršu.

Policija Novog Južnog Velsa je u četvrtak predstavila ideju o uvođenju aplikacije putem koje bi partneri mogli da zabeleže saglasnost.

„Možda imate sina ili brata i mislite da je ovo previše, ali ova aplikacija svima pruža zaštitu", rekao je Fuler za australijske medije.

On je dodao da je iskazivanje saglasnosti čest problem u slučajevima seksualnog zlostavljanja, a aplikacija može da pomogne u postizanju povoljnijih sudskih ishoda za žrtve.

Fuler je takođe naveo da je policija ovaj predlog već uputila vlastima Novog Južnog Velsa.

Manje od 10 odsto od skoro 15.000 seksualnih napada, koliko je prošle godine prijavljeno policiji Novog Južnog Velsa, završilo je i krivičnom prijavom.

„Potrebna je saglasnost, a kako da je najlakše pribavimo u današnje vreme? Jedna opcija je tehnologija", napisao je Fuler u tekstu za novine Dejli telegraf.


Sestre Hačaturijan: Suđenje koje je podelilo Rusiju


Aktivisti za prava žena istakli su da bi uvođenje aplikacije moglo da izazove brojne probleme.

Oni kažu da bi osoba mogla da se predomisli nakon što da saglasnost, kao i da pristanak može da se lažira.

„Zlostavljač može da natera žrtvu da da saglasnost putem aplikacije", napisali su na Tviteru iz Službe za bezbednost žena Novog Južnog Velsa.

Poslanice u parlamentu smatraju da aplikacija nije u skladu sa naporima da se poboljšaju zakoni koji štite žrtve seksualnog zlostavljanja.

„Potrebna je zakonska reforma koja će dodatno regulisati pristanak, a potreban je i holistički pristup u obrazovanju, kako muškarci ne bi odrastali sa osećajem da im sve pripada.... NIJE POTREBNA APLIKACIJA", napisala je na Tviteru poslanica stranke Zelenih Dženi Leong.

Sličan program pokrenut je početkom ove godine u Danskoj, pošto što je u ovoj zemlji seks bez izrazitog pristanka zabranjen zakonom, a danska javnost i mediji i dalje debatuju na ovu temu.

U Australiji je proteklih nedelja u javnost isplivalo nekoliko optužbi o seksualnom zlostavljanju.

U Novom Južnom Velsu, najvećoj državi u Australiji, devojčice školskog uzrasta vode kampanju kojom zahtevaju da se pristanak na seksualne odnose uključi u školski program.

Hiljade mladih žena javno je iznelo detalje o seksualnom zlostavljanju koje su pretrpele, a mnoge kažu da nisu bile sigurne šta jeste, a šta nije silovanje.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: