Princ Hari dobio posao u američkoj firmi koja se bavi mentalnim zdravljem

Vijest stiže i pošto su vojvoda i Megan ranije ovog mjeseca dali intervju Opri Vinfri koji je izazvao brojne reakcije.

11297 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vojvoda od Saseksa radiće u američkoj firmi za treniranje i mentalno zdravlje BetterUp.

Princ Hari je u saopštenju naveo da je „veoma uzbuđen" zbog nove pozicije.

Tačne dužnosti, radno vreme i zarada nisu poznati.

Ovo je njegov najnoviji posao pošto su se on i vojvotkinja od Saseksa povukli kao viši članovi kraljevske porodice u martu prošle godine.

Vest stiže i pošto su vojvoda i Megan ranije ovog meseca dali intervju Opri Vinfri koji je izazvao brojne reakcije.

U njemu je par navodno rekao da je neimenovani član kraljevske porodice pitao koliko će tamna biti boja kože njihovog sina Arčija pre nego što se rodio.

Bakingemska palata je saopštila da je tvrdnja „zabrinjavajuća", ali da će na nju odgovoriti privatno.

Pre ove vesti, princ Hari je dao intervju TV voditelju Džejmsu Kordenu u kojem je rekao da su mu mediji u Velikoj Britaniji uništavali mentalno zdravlje.

Sada je dobio posao u američkoj firmi koja se upravo bavi mentalnim zdravljem.

U saopštenju, princ Hari je naveo da će njegov cilj na novoj funkciji biti „pokretanje kritičkog dijaloga oko mentalnog zdravlja, izgradnja zajednica koje podržavaju i saosećaju i negovanje okruženja za iskrene i ranjive razgovore".

Princ Hari neće upravljati zaposlenima, niti će mu ljudi direktno podnositi izveštaje, ali će verovatno provesti neko vreme u sedištu kompanije u San Francisku kada to bude bezbedno, rekao je izvršni direktor kopanije Aleksi Robičauks za Vol strit žurnal.

Očekuje se da će princ Hari na novom poslu dati doprinos inicijativama, među kojima su odluke o strategiji i dobrotvornim prilozima, i javno zagovarati o temama povezanim sa mentalnim zdravljem, izveštava Vol strit žurnal.

Princ Hari je rekao da su on Robičauks, kad su se prvi put sreli, „odmah prepoznali zajedničku strast da pomažu drugima da ostvare svoj puni potencijal".

BetterUp, koji je osnovan 2013. godine, pruža profesionalno treniranje, savetovanje i mentorstvo zasnovano na mobilnim uređajima.

Kompanija navodi da ima oko 2.000 trenera koji nude usluge na 49 jezika u 66 zemalja.

Princ Hari je ranije pokrenuo inicijative poput Invictus Games, čiji je cilj da pripadnici oružanih snaga koriste sport za psihološku i fizičku rehabilitaciju.

Takođe se javno zalagao za pitanja mentalnog zdravlja.

Princ Hari i Megan sada žive u Kaliforniji pošto su u januaru potvrdili da će se povući kao viši članovi kraljevske porodice i raditi na tome da se finansijski osamostale.

Prošle godine su objavili da su postigli dogovor sa Netfliksom da naprave niz programa, od kojih će se neki možda pojaviti, kao i da su sklopili ugovor sa kompanijom Spotifaj da vode podkast.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: