Njujork na korak od legalizacije kanabisa u rekreativne svrhe

Prema odredbama "Zakona o kanabisu", dio prihoda od poreza prikupljenog od prodaje kanabisa biće uložen u zajedncie koje se nalaze na društvenim marginama

4643 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Američka savezna država Njujork finalizovala je predlog propisa za legalizaciju kanabisa u rekreativne svrhe za starije od 21 godine, prenose mediji.

Zvaničnici se nadaju da će predloženi novi zakon umanjiti nesrazmeran broj privođenja i presuda pripadnicima manjinskih grupa zbog lakških krivičnih dela u vezi s marihuanom.

Prema odredbama „Zakona o kanabisu", deo prihoda od poreza prikupljenog od prodaje kanabisa biće uložen u zajedncie koje se nalaze na društvenim marginama.

Predviđeno je i otvaranje Kancelarije za upravljanje kanabisom (Office of Cannabis Management) u Njujorku.

Nju bi kontrolisao Odbor za kontrolu kanabisa, navodi se u belešci dostavljenoj televiziji CNN.

U memorandumu se navodi da će polovinu relevantnih dozvola za rad dobiti „podnosioci zahteva za socijalnu ravnopravnost".

Među njima su „oni iz zajednica na koje utiče zabrana kanabisa i preduzeća u vlasništvu manjina i žena".

List Njujork tajms je izvestio da su zvaničnici Olbanija, glavnog grada države, postigli dogovor sa guvernerom Endruom Kuomom posle nekoliko godina neuspelih pokušaja legalizacije kanabisa u rekreativne svrhe.

Zakon mogao biti usvojen već sledeće nedelje.

Ako bude odobren, malo je verovatno da će stupiti na snagu pre sledeće godine.

Liz Kruger, demokratska državna senatorka, rekla je medijima:

„Kada se ovaj zakon konačno izglasa i potpiše, moći ćemo da kažemo da smo konačno poništili štetne zakone krivičnog pravosuđa koji nisu postigli ništa osim što su uništili živote ljudi".

Prethodno je u susednom Nju Džersiju prošlog meseca legalizovana upotreba kanabisa u rekreativne svrhe za starije od 21 godine, a smanjene su i kazne za krivična dela za upotrebu kanabisa kod stanovništva tog uzrasta.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: