Vudi Alen odgovorio na optužbe o zlostavljanju pastorke - tvrdi da je nevin

Optužbe su nedavno ponovo u žiži javnosti, poslije emitovanja četvrtog dijela dokumentarne serije Alen v Ferou, u produkciji HBO

5421 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Reditelj Vudi Alen ponovo je odbacio optužbe da je zlostavljao usvojenu ćerku Dilan Ferou kada joj je bilo sedam godina.

Optužbe su nedavno ponovo u žiži javnosti, posle emitovanja četvrtog dela dokumentarne serije Alen v Ferou, u produkciji HBO.

Novi intervju sa Alenom, koji je snimljen 2020. godine, sada je objavljen i u njemu on poriče da je seksualno zlostavljao dete.

Reditelj ove optužbe naziva „bezobraznim" i za sebe kaže da je „u potpunosti nevin".

To je prvi intervju Vudija Alena za američku televiziju u poslednjih 30 godina i objavljen je na striming servisu Paramaunt plus u nedelju.

Intervju je snimljen u julu, a njegovi odgovori su isečeni i ubačeni u svedočenje Dilan Ferou.

Ona ga je optužila da je seksualno zlostavljao 1992. godine kada joj je bilo sedam godina.

„Dok sam se igrala sa vozićem, seksualno sam zlostavljana", rekla je Ferou Gejlu Kingu 2018. godine.

Dodala ju je, kada joj je bilo sedam godina, dodirivao po intimnim delovima tela.

Alen je negirao ove optužbe, a istraga sprovedena u tom trenutku nije dovela do krivične prijave.

„To je tako bezobrazno i mrlja je ostala, a oni još uvek ne odustaju od te ideje - ako ne da sam zlostavljao Dilan, onda da makar postoji mogućnost za tako nešto", rekao je Alen reporteru CBS njuza Liju Kovanu.

„Sve što sam radio sa Dilan tokom života ne može se tumačiti na taj način",

„Nema logike za to", rekao je Alen osvrćući se na izjavu Dilan Ferou.

Reditelj nije učestvovao u dokumentarnom serijalu, čija je poslednja epizoda emitovana 14. marta.

PA Media

U novom intervjuu sa Alenom korišćeni su snimci iz intervjua Lerija Kinga sa Dilan Ferou iz 2018. godine za emisiju Ovog jutra koja se emituje na CBS.

Alen neprestano negira njene optužbe, rekavši da je Mia Ferou, njegova bivša partnerka, usadila te priče detetu u glavu.

Dilan Ferou je pre toga rekla Kingu:

„Koliko je luda priča o tome da mi je mozak ispran i da mi je rečeno šta treba da kažem oko seksualnog napada? Majka me ja na svakom koraku samo podsticala da kažem istinu, nikad mi nije govorila šta treba da kažem", rekla je Dilan Ferou u intervjuu.

U dokumentarnom serijalu, nekoliko članova porodice Ferou i prijatelja tvrdili su da su bili svedoci uznemirujućih susreta između Alena i Dilan Ferou.

Navodno je Alen bio jako vezan jako za nju.

„Neprestano me je pratio, dodirivao, mazio i ako bih rekla da hoću sama da idem negde, ne bi mi dozvoljavao", rekla je Ferou.

„Često me je pozivao da odem s njim u krevet, dok je na sebi imao samo donji veš. A nekada i kada sam samo ja imala donji veš".

„Bila je dobro dete...verujem da ona u to veruje. Ne verujem da izmišlja. Ona ne laže. Verujem da ona veruje u to", rekao je Alen Kovenu.

Karijera poznatog reditelja je znatno oštećena zbog optužbi prethodnih godina.

Jedan izdavač je otkazao objavljivanje njegove autobiografije, dok je Amazon povukao premijeru filma „Jedan kišni dan u Njujorku" 2018. godine.

Nekoliko glumaca su takođe javno izrazili žaljenje jer su radili s Alenom.

Upitan u vezi ovoga u intervjuu, reditelj je rekao da je to „nerazumno".

„Oni su dobronamerni, ali su glupi. Sve što rade je progon savršeno nevine osobe i dozvoljavaju da se ova laž širi", rekao je Alen.

Getty Images

Alen je ponovio da je optužbe njegove ćerke ohrabrivala majka Mia Ferou, koja je bila ljuta zbog prekida njihove 12- godišnje veze.

On i Mia Ferou su se razišli 1992. godine, pošto je otkrila da je Alen u vezi sa njihovom usvojenom ćerkom Sun-Ji Previn, mlađom 35 godina od njega.

Alen i Previn su se venčali 1997. i od tada su zajedno.

Kada su ga upitali da li je prikladno za njega da bude u vezi sa Previn, Alen je rekao da u tom trenutku nije bilo prirodnije stvari na svetu.

„Veza sa Sun-Ji je bila prirodna", dodao je reditelj.

On je izjavio i da je njemu i Sun-Ji dozvoljeno da usvoje dve devojčice na osnovu njegove nevinosti.

„Oni neće dati dve devojčice nekome za koga misle da je pedofil", rekao je Alen.

Reditelj je govorio i o vezi sa Miom Ferou.

„Nikad nisam živeo sa njom, spavao u njenoj kući, izlazili smo zajedno. Bili smo u vezi, koja nikada nije postala bračna", ispričao je reditelj.

U izjavi za Varajeti, pošto je novi intervju objavljen, predstavnik za javnost Vudija Alena rekao je da reditelj nije predstavljen u formatu koji je prethodno dogovoren.

„Pre nego što je jutarnji program snimljen, mislili smo da će se intervju odnositi na njegovu karijeru i knjigu",

„U tom trenutku niko nije govorio o tome da će pojedini delovi biti izbačeni zarad ove apsurdne kontroverze. Na osnovu toga smo se i dogovorili da snimamo intervju. Tek nedavno smo saznali da su u priču uključili i Dilan".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: