Detalji će zvanično biti objavljeni u četvrtak

BBC "dobio 100.000 žalbi" zbog izvještavanja o smrti vojvode od Edinburga

Sapunica Istenders (EastEnders) i finale takmičarske emisije MasterChef zamijenjeni su vijestima, dok je program kanala BBC 4 (koji emituje filmske, muzičke, dokumentarne i zabavne sadržaje) u potpunosti prekinut

5528 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

BBC je primio 100.000 žalbi gledalaca zbog izveštavanja o smrti vojvode od Edinburga, prenosi list San.

Korporacija je raščistila programsku šemu u petak posle objavljivanja vesti kada je princ Filip umro u petak, u 99. godini.

Sapunica Istenders (EastEnders) i finale takmičarske emisije MasterChef zamenjeni su vestima, dok je program kanala BBC 4 (koji emituje filmske, muzičke, dokumentarne i zabavne sadržaje) u potpunosti prekinut.

BBC je odbio da potvrdi broj žalbi koje je primio.

Detalji će biti zvanično objavljeni u četvrtak.

Cifre bi trebalo da budu uvrštene u dvonedeljni bilten emitera o primljenim žalbama.

Brojka od 100.000 primedbi učinila bi izveštavanje o smrti princa Filipa programom sa najviše primljenih prigovora u istoriji BBC-ja.

Ostali sadržaji koji su privukli veliku količinu pisanih primedbi su prenos mjuzikla Džeri Springer: Opera, koji je 2005. dobio 63.000 žalbi i šaljiv poziv Rasela Brenda glumcu Endruu Saksu, za koji je 2008. primljeno 42.000 žalbi.

BBC nije bio jedini medij koji je prilagodio program izveštavanju o smrti princa Filipa - i televizije ITV i Kanal 4 emitovale su dodatne vesti.

Međutim, mnogi gledaoci su odustajali od gledanja televizijskih kanala kako je dan odmicao, a gledanost ITV-ja u petak uveče pala je za 60 odsto u poređenju sa prethodnom nedeljom, prema podacima zabeleženim te noći.

Gledanost kanala BBC 1 takođe je opala za šest odsto u odnosu na prethodnu nedelju, dok je kanal BBC 2 izgubio dve trećine publike, sa samo 340.000 ljudi koji su gledali u bilo koje vreme između 19 i 23 časova.

Najgledaniji program na jednom kanalu u petak uveče bio je rijaliti Gogglebox na Kanalu 4 sa 4,2 miliona gledalaca.

U subotu je BBC na svom sajtu postavio namenski formular kako bi omogućio gledaocima da prilože žalbu na televizijski program, prepoznavši obim primedbi.

Formular je uklonjen u nedelju pošto je broj žalbi počeo da pada, saopštila je korporacija.


Možda će vas zanimati i kako je BBC u programu objavio vest o smrti princa Filipa.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas