Vojska SAD napušta Avganistan do 11. septembra

Novi rok za povlačenje američke vojske poklopiće se sa 20. godišnjicom terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu

13326 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Američka vojska će se povući iz Avganistana do 11. septembra ove godine, odlučio je predsednik Džo Bajden, tvrde američki mediji pozivajući se na zvaničnike Bele kuće.

Prethodni predsednik Amerike Donald Tramp imao je plan da se vojska do 1. maja povuče iz Avganistana, ali taj rok neće moći da bude ispoštovan.

Novi rok za povlačenje američke vojske poklopiće se sa 20. godišnjicom terorističkih napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu.

U sporazumu koji su u februaru 2020. potpisali predstavnici Amerike i njenih saveznika iz Severno-atlantske vojne alijanse (NATO), vojska će se povući u roku od 14 meseci ako talibani zadrže kontrolu nad teritorijama na kojima se sada nalaze i ne dozvole akcije Al Kaide i drugih ekstremista.

Jedan od uslova u sporazumu bio je i da talibani nastave razgovore sa ostalim važnim akterima u avganistanskom društvu o uspostavljanju trajnog mira.

Talibani, takođe pristalice tvrdokornog islamističkog pokreta, posle potpisivanja sporazuma su prestali sa napadima na međunarodne snage, ali ne i na pripadnike avganistanske vlade.

Kod dela međunarodne, ali i avganistanske javnosti postoji strah da će se posle povlačenja međunarodnih snaga talibani vratiti na vlast.

Trenutno je u Avganistanu stacionirano još 2.500 američkih vojnika.


Pogledajte video o Dolini udovica u Avganistanu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk