Društvene mreže i psovke

Fejsbuk greškom uklonio stranicu grada u Francuskoj

Algoritam ove društvene mreže pobrkao je ime grada u departmanu Mozel, na sjeveroistoku Francuske, sa uvredom na engleskom

5343 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Fejsbuk je dospeo na metu kritika zbog privremenog uklanjanja zvanične stranice malog francuskog grada Biča (Ville de Bitche).

Algoritam ove društvene mreže pobrkao je ime grada u departmanu Mozel, na severoistoku Francuske, sa uvredom na engleskom.

Gradonačelnik Biča rekao je da je Fejsbuk stranica grada (koji broji 5.000 stanovnika) uklonjena 19. marta zbog kršenja pravila.

Iz Fejsbuka su rekli da je stranica vraćena u utorak pošto je greška uočena.

„Fejsbuk nas je 19. marta obavestio da je naša stranica Ville de Bitche ukonjena, na osnovu toga što je 'kršila uslove'", rekao je u saopštenju gradonačelnik Benua Kifer (na francuskom).

„Izgleda da ime našeg grada pati zbog loše interpretacije", naveo je on.

Getty Images

Pošto je stranica uklonjena, gradska skupština je morala da napravi novu, Meri 57230, nazvanu po poštanskom broju grada.

Gradonačelnik Kifer je kritikovao metode Fejsbuka za nadgledanje sadržaja.

„Ono što se dogodilo gradu Bič je pokazatelj nedovoljnih i ograničenih alata za moderiranje, koje samo ljudsko oko može uvideti", rekao je.

Gradonačelnik je kazao da ga je predsednik kompanije Fejsbuk u Francuskoj kontaktirao u utorak da bi mu rekao da je stranica vraćena i izvinio mu se zbog neprijatnosti.

Kiefer je pozvao njega, kao i izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga, da posete Bič „kako bi otkrili naš lepi, utvrđeni grad".

Portparol Fejsbuka je u utorak izjavio za BBC: „Stranica je uklonjena greškom i brzo je vraćena jutros, kada smo postali svesni problema".

Još jedan grad u regionu, Rorbak-le-Bič (Rohrbach-lès-Bitche), u ponedeljak je sopstvenu stranicu preimenovao u Grad Rorbak (Ville de Rohrbach).

„Čini se da Fejsbuk lovi izraz koji je povezan sa Rorbakom... Pustićemo vas da zamislite razlog", saopšteno je iz grada u objavi koja objašnjava ovaj potez.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas